Tropu mēnesis ar krokodiliem • IR.lv

Tropu mēnesis ar krokodiliem

33
Elmārs Rudzītis, f64

Jau devīto gadu pēc kārtas Rīgas Zooloģiskais dārzs februārī rīko "Tropu mēneša" akciju, un šoreiz šīs akcijas laikā gana liela uzmanība tiks pievērsta Rietumāfrikas pundurkrokodiliem.

Tropu mājā, baseinos, kur iepriekš mitinājās Misisipi aligators Čabulītis un Nīlas krokodils Krokse, tagad iemitinājušies pieci Rietumāfrikas pundurkrokodili, ziņo aģentūra LETA.

Pusotru gadu vecie krokodilēni šonedēļ tika ielaisti lielajā Tropu mājas krokodilu baseinā uz pastāvīgu dzīvi, un tagad tiem ir laiks iegūt arī nopietnus vārdus. Pie diviem pundurkrokodiliem krustvecāki ar cienastu ieradīsies "Tropu mēneša" atklāšanā 7.februārī, bet atlikušajiem trim vārdus domāt varēs ikviens "Tropu mēneša" pasākumu dalībnieks.

"Tropu mēnesis" Rīgas Zooloģiskajā dārzā šogad norisināsies no 7.februāra līdz 6.martam, un ik sestdienu un svētdienu no plkst.12 līdz 16 apmeklētāji tiks aicināti uz sirsnīgām sarunām par tiem dzīvniekiem, kuru dzimtenē nepazīst ne sniegu, ne salu.

Šogad "Tropu mēneša" pasākumi norisināsies zoodārza Tropu mājā un Akvāriju ekspozīcijā. Radošajās darbnīcās un izziņas maršrutos varēs pētīt sīkdzīvniekus ar lupas palīdzību, pārbaudīt drosmi, turot rokās tūkstoškāji, ķirzaku vai citu dzīvnieku, piedalīties bruņrupuču un krokodilu barošanā, vērot noslēpumaino nakts dzīvnieku gaitas un pētīt to maņas. Šīs un vēl citas aktivitātes paredzētas turpmākajās četrās nedēļu nogalēs, sākot ar 12.februāri, savukārt darba dienās uz tematiskām ekskursijām var pieteikties skolēnu grupas.

Rietumāfrikas pundurkrokodili ir viena no pasaulē augumā mazākajām krokodilu sugām, kas izaug līdz 1,5 metriem, un ir piemēroti Tropu mājas ekspozīcijai. Piecus Rietumāfrikas pundurkrokodilu mazuļus uz Rīgu atveda 2009.gada 20.oktobrī no Pilzenes zoodārza Čehijā, kur tie no olām izšķīlās 2009.gada 10.jūnijā.

Līdz šim divi Rietumāfrikas pundurkrokodili bija apskatāmi īpašā stikla terārijā virs kādreizējā Misisipi aligatora Čabulīša un Nīlas krokodila Krokses baseina, savukārt pārējie trīs mitinājās Terārija dienesta telpās un uzmanību saņēma tikai no dzīvnieku kopējiem.

Gada laikā krokodili ir krietni paaugušies un patlaban ir apmēram 70 centimetrus gari, kā arī ir pieņēmušies svarā gandrīz par kilogramu. Šo dzīvnieku iecienītākie gardumi ir dzīvas zivtiņas un attīrītas garneles.

 

Komentāri (33)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu