Titavs: Lemberga varas pieaugšana ir ļoti bīstama • IR.lv

Titavs: Lemberga varas pieaugšana ir ļoti bīstama

56
Dans Titavs. Foto: Evija Trifanova, LETA

Satiksmes ministrijas jaunā vadība valsts uzņēmumos veidojot vienotu komandu

Ventspils mēra Aivara Lemberga (ZZS, "Latvijai un Ventspilij") varas pieaugšana ir ļoti bīstama, žurnālā "Kapitāls" brīdina Latvijas Eksportētāju un investoru kluba valdes loceklis, no "Jaunā laika" (JL) iepriekš izslēgtais partijas dibinātāja Einara Repšes līdzgaitnieks Dans Titavs.

"Koalīcijā arvien vairāk pieaug Aivara Lemberga loma. Viņš aktīvi ņem saimnieciskās jomas grožus savās rokās, par ko liecina Satiksmes ministrijas pakļauto uzņēmumu valžu pārstrukturēšana ar saviem cilvēkiem. Visi lēmumi tiek saskaņoti ar Lembergu, un, ja viņš saka "nē", tas arī tiek ņemts vērā. Tas galu galā izraisa arī "Vienotības" ideju bremzēšanos, jo viņi jau pirms to izteikšanas filtrē, ko par to teiks Ventspils mērs," tā Titavs rezumē situāciju valdības koalīcijā, ko veido "Vienotība" un Zaļo un zemnieku savienība (ZZS).

Satiksmes ministrijas (SM) parlamentārā sekretāre, Saeimas deputāte Dana Reizniece intervijā žurnālam "Kapitāls" gan šo procesu skaidro ar komandas veidošanu SM pārraudzības uzņēmumos, kas strādātu vienam mērķim un darītu to ar vienotu izpratni. Viņa akcentē, ka SM ir daudzšķautņaina institūcija un virkne problēmu ir jārisina īsā laikā, tāpēc šai komandai bija jātop ierobežotā laika posmā. Kā ziņots, jaunais satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS) kopš stāšanās amatā nomainījis vadītājus vairāk nekā 10 valsts uzņēmumos, galvenokārt jaunos profesionāļus izvēloties no Lembergam pietuvināto loka.

Taču Titavs brīdina – kaut arī Lembergs ir ļoti populārs, viņa panākumi ir tikai šķietami. Piemēram, diez vai par veiksmīgu var dēvēt "Ventspils naftas", kas bija viņa ietekmes zonā, darbību. Tas pats attiecas arī uz "Latvijas kuģniecību". "No šī viedokļa raugoties uz Lemberga darbu bilanci, nekādus citus panākumus, izņemot viņa finansiālo varenību, saskatīt nevar," uzskata Titavs.

Arī Titavs apstiprina iepriekš citu politikas lietpratēju pausto, ka Lemberga vārds būs noteicošais Valsts prezidenta kandidāta izvirzīšanā: "Patlaban notiek diskusijas par viņa paša iespēju kandidēt, ko gan viņš it kā koķetējot noliedz. Ja pirms gada tas izklausītos kā muļķīgs joks, tagad ir jautājums: vai viņš grib vai negrib, ies vai neies, nevis – vai viņš tiks ievēlēts vai netiks."

Bijušā JL ''pelēkā kardināla'' vērtējumā, Valda Zatlera iespējas tikt ievēlētam prezidenta amatā uz otru termiņu ir ļoti niecīgas. Turklāt viņš jau pirmajā prezidentūras gadā uzsvēris, ka nevadīs valsti ilgāk par četriem gadiem.

Komentāri (56)

raimondsb_mail_lv 01.02.2011. 11.08

Ja kāds ceļinieks no ārpasaules pēkšņi apstātos un sāktu vērot Latviju, viņš ieraudzītu valsti, kas novesta līdz bankrotam, kur valda korupcija un nihilisms. Vēl svešinieks redzētu, ka ir uzradies viens enerģisks politiķis, kas nolēmis valsti sakārtot un izskaust nejēdzības. Laikam kāds no jaunajiem politiķiem, nodomātu vērotājs, kāds jauns, godīgs pilsonis, kas ilgstoši atradies ārzemēs un tagad atgriesies dzimtenē, lai palīdzētu izpostītajai Latvijai un savestu te visu kārtībā. Jaunais, enerģiskais politiķis ir ļoti aktīvs. Viņš kritize visus. Viņš pat salīdzina Latviju ar koncentrācijas nometni. Liels būtu vērotāja izbrīns, kad viņš uzzinātu, ka tā saucamais “jaunais politiķis ” ir cilvēks, kas pats šo ačgārno sistēmu ir radījis un izlolojis, kas ar šīs sistēmas palīdzību ir ticis pie pasakainām bagātībām, kas ilgstoši ir uzpircis politiķus un ka ir apsūdzēts smagos kriminālnoziegumos.

+17
-2
Atbildēt

0

mary75 01.02.2011. 10.02

Nu te es Titavam pilnībā pievienojos.
Manuprāt, situāscija nav labāka, ja ne sliktāka, kā pirms vēlēšanām, un taisni V kļūdu dēl.
Lembergs te veido tādu “astoņķāji”, ka PLL “astoņkājis” drīz vien nobālēs.
Lembergs sagrāvis un turpina graut tiesu sistēmu, patreiz pieķēries ekonomikai un grauj to, ko Dombrovska valdība bija panākusi, bez Lemberga ziņas nevar tikt pieņemts neviens lēmums, krituizēt Lembergu nu jau baidās pat Vienotība, nemaz nerunājot par to, ka diezin vai Latvijā vairs atradīsies kāds jurists, kas vērsīsies pret Lembergu.
Daudzi ar Lembergu saistīti cilvēki, kas daudz zināja, miruši.
Lembergs ir daudz bagātāks, bīstamāks, viltīgāks un nekaunīgāks par Šķēli un Šleseri, un bīstams arī ar savu superpopulistisko retoriku, ko tā mīl taurtas daļa.
Un šis ir V partneris, kura priekšā V klanās un pat muti baidās atvērt?
Es, personīgi, balsoju par V, bet, nevis par Lembergu, un šī situācija mani neapmierina galīgi, valdības stabilitāte par tādu cenu – valsts nodošanu Lemberga pārvaldei, V paliekot tikai par kāzu ģenerāliem, mani neapmierina.
Visas reformass nobremzētas, kurp mēs ejam?
Dombrovskis past sācis atkārtot Lemberga murgus par ļauno SVF un par to, ka konsolidācija nav nepieciešama.
To, ka viss tā beigsies, varēja paredzet pašā sākumā, nedrīkstēja iet koalīcijā tikai ar hūti, labāk būtu iet vispār bez viņa, bet, ja ar viņu, vajadzēja ņemt klāt vai nu SC, vai nu PLL un TB/VL, varbūt, vēl nav par vēlu, bet, kaut kas jādara ar steigu.

+17
-3
Atbildēt

25

    mary75 > mary75 01.02.2011. 12.15

    Tā nav mantra, bet realitāte, un naudas tur apslēpts daudz.
    Valdība solījusi samazināt izdevumus valsts administrācijai līdz 7% no IKP, samazināja līdz 8% knapi ( Kaulīša laikā bija 9%, Igauņiem ir 6%).
    Ja IKP noapaļo līdz 10 miļjardiem, tad katrs 1% ir 100 miļjoni, ko valdība nav ietaupījusi uz centrālās un nozaru administrācijas un valsts iestāžu rēķina.
    Pie kam Dombrovskis pats saka, ka to nevar izdarīt, jo tam pretojas visi.
    Toties tapēc griezīs veselībai, utt., lai ierēdņi var dzīvot tikpat trekni un noēst aizņēmumu. un gada beigās nezinātu, kur lai liek pāri palikušo naudu, un tēr;etu uz nebēdu, kā šogad un katru gadu.
    Tā ir mantra, vai tā ir liela problēma?
    Dabiski, valdība to mēģina notušēt, kā tik var, uzdodot centrālā aparāta izmaksas par visām izmaksām, utt.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    piziks > mary75 01.02.2011. 11.07

    > Dzeris! Žēl, bet ar atkārtošanu Dombrovskim nu galīgi neiet. Gaidu, kad šis atkārtotu to Dombrovski, kurš Stokholmā pižoniskajiem švēdiem teica: “Lai kāds bezatbildīgi aizņemtos, ir jābūt kādam, kurš bezatbildīgi aizdod.” Tagadējais to Dombrovski neatkārto. Toties jau ir atkārtojis Repši, kam Satversme traucēja juridiski pareizus lēmumus rakstīt un nu atkārto hūtiņu, kam SVF nepatīk. Kāpēc tā notiek? :)

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 01.02.2011. 11.08

    Alejandro – Tas ir tāpēc, ka valdība konsolidē uz īslaicīgu pasākumu rēķina, kas ilglaicīgu efektu nedos, bet, neko nedara strukturālo reformu veikšanā valsts parvaldē un administrācijā, kā bija solījusi, kā Dombrovskis pats atzinās, politisku iemeslu dēļ.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 01.02.2011. 11.10

    optiskais – jautājums retorisks.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > mary75 01.02.2011. 12.50

    neredzeju :(

    0
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > mary75 01.02.2011. 13.02

    birokratiskais aparaats un “bernibas skolas un slimnicas” ir viens staasts. ZZS vajag valsts aparaatu, lai “valdiitu”, savukaar sho aparaatu nodroshina veleetajs, kursh balso par sava ciema skolu, vai slimniicu, un citiem “ziliem lakatinjiem”.

    “…Nu, tas ka ZZS nav pie vainas, to nu tu gan nodevi, kas tad ir pie vainas, ja viņi darītu to, kas jādara, un, ko it kā grib darīt V, balsis viņiem pietiktu, lai visu izdarītu…” +++ ko Tu te iisti gribeeji pateikt, nesapratu, bet to, kaada buus valdoshaa koaliicija, tieshaam leema tikai Vienotiiba, ZZS uzsveerti tureejaas nost no taa cirka V+ZZS + SC+ VL, vai V+ZZS+ VL, vai kaads cits variants. Man liekas, vinji buutu ar mieru straadaat arii ar PLL kopaa, ja SCP un Aboltinja tos uzaicinaatu :)

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 01.02.2011. 10.53

    Haris – Lembergs par Šleseri daudz gudrāks, tāpēc jau viņš ir, kur ir, un Šleseris ir, kur ir ( RD, starp citu, un nekas, strādā, ne labāk, ne sliktāk, ka tad, kad tur sēdēja Birks un pārējie nacionāļi).

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 01.02.2011. 10.50

    Man, atkal, šķiet, ka tu Lembergu, un, galvenais, ZZS idealizē, un visu redzi rozā krāsās.
    Un cik reizes Lembergs “atsēdināja” ZZS, liekot mainīt lēmumus uz pretējo vienas dienas laikā, parādot, ka ZZS ir tikai viņa piedēklis?
    Un arī Dombrovski idealizēt nevajag, viņš ir politiķis, padots daudzām ietekmēm, un ne vienmēr var runāt, ko domā.
    Lai viņš pasaka, kur konkrēti SVF ir neprognozējama?
    Neprognozējami ir ZZS un Lembergs, bet, to viņš teikt nedrīkst, SVF tālu, tāpēc pateica, lai Lembergu nenokaitinātu un publikai izpatiktu.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 02.02.2011. 09.14

    Jā, ir dažādi ierēdņi.
    Bet, kopumā Latvija tērē savas valsts administrācijas uzturēšanai aptuveni 1,5 reizes vairāk, kā ES vidēji.
    Varbūt, vajag mazāk to ierēdņu, bet., lielākām algām?
    Un pat V kanceleja atradusi tur 50 miļjonus, ko tērē lieki.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Sanšains > mary75 01.02.2011. 10.43

    Lembergs ir daudz bagātāks, bīstamāks, viltīgāks un nekaunīgāks par Šķēli un Šleseri.
    =========================
    Nu, nu. Ja es iedomājos pāķi Šleseru ar tādu ietekmi, kāda pašlaik ir Lembergam… Dziesmu svētki katru gadu – lai varētu “pārdot” krievu tūristiem.:)

    P.S. Ļoti labprāt pieredzētu Lemberga ietekmes iznīkšanu.
    Balsoju par VL/TB/LNNK, un es būtu gribējis koalīciju VL/TB/LNNK (30 deputāti) + Pilsoniskā savienība (17 deputāti) + Jaunais laiks (8 deputāti). :)

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    Kristaps O. > mary75 01.02.2011. 10.08

    žoklis atkārās, kad
    Dombrovskis pēkšņi teica, ka SVF esot neprognozējams partneris.
    Kas notiek?
    Kaut kāda-nez-kāda taktiskā māņkustība?

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 01.02.2011. 10.25

    Parasti jau nu nekritizē to, ar ko sadarbojas.
    Un tā kritika bija dīvaina, absolūti nekonkrēta, jo nebija jau par ko, SVF tikai prasa, lai valdība pilda pati savus solījumus.
    Nu, Lembergs jau teica, ka Latvijai parādi vispār nav jāatdod, varbūt, Dombrovskis arī drīz sāks arī to atkārtot.

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    Edzs > mary75 01.02.2011. 16.51

    Haris 10:43
    _…es būtu gribējis koalīciju VL/TB/LNNK (30 deputāti) + Pilsoniskā savienība (17 deputāti) + Jaunais laiks (8 deputāti)._
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ea ari veletos shadu koaliciju.
    Dombrovska piekapshanas Vienotibas amorfajam sparnam bija fatala kljuda kurai sekas ir neparskatamas.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > mary75 01.02.2011. 12.53

    rinķī apkārt. Žēl. Streips pat it kā mēģināja pamēdīties:)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 01.02.2011. 12.38

    Mēs katrs par savu, tu par skolām, es par birokrātisko aparātu, ko nereformē, tāpēc jau jāķeras klāt skolām un slimnīcām, lai var uzturēt barus nevajadzīgo liekēžu.
    Tas jau arī ir valsts nozagšanas veids – partijas rada milzīgi daudz lieku birokrātisku struktūru, kuras barojas no budžeta.
    Nu, tas ka ZZS nav pie vainas, to nu tu gan nodevi, kas tad ir pie vainas, ja viņi darītu to, kas jādara, un, ko it kā grib darīt V, balsis viņiem pietiktu, lai visu izdarītu.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > mary75 01.02.2011. 12.27

    Ko noziimee patiesa strukturaalaa reforma, redzeesim tad, kad saaks nopietni reformeet veseliibu, izgllitiibu. Kaadam aizveers ciet beerniibas skolu, cits metiisies uz barikaadem, lai aizstaaveetu slimniicu :) Ari sheit IR komentos – pienaaks iistais briidis – atgaadinaashu :)))
    Bet tas, ka Dombrovskim ir jarekjinaas ar tik koalicijas balsiim, cik vinjam ir – vai kaadam mute paveras to paarmest premjeram? :) Visa atbildiiba – SCP + Aboltinja+Co. Patiesiiba pat ZZS sheit nav pie vainas

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    marčiks > mary75 01.02.2011. 10.55

    Dombrovskis teica, ka SVF vairākkārt mainījuši vēlamo budžeta deficīta apjomu: 6% -> 5.4% -> 5.4% – 50 milj. Ls

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    esmeralda_se > mary75 02.02.2011. 00.37

    Ko tu šajā gadījumā saproti ar “ierēdņi”? Referentus ministrijās, VID inspektores, valsts valodas inspektorus, mežsargus, dabas aizs. inspektorus u.c.? Tie visi ir ierēdņi.
    ———————————
    dzeris 49: “…lai ierēdņi var dzīvot tikpat trekni un noēst aizņēmumu. un gada beigās nezinātu, kur lai liek pāri palikušo naudu, un tēretu uz nebēdu, kā šogad un katru gadu.”
    ————————————
    Nu ārkartīgi “trekni” šie tur dzīvo:) Ar algām 200 Ls netto.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    marčiks > mary75 01.02.2011. 10.19

    Par SVF gan Dombrovskim varētu būt taisnība. Par SVF daudz negatīva tika dzirdēts arī krietni pirms Latvijas ekonomiskās krīzes. Te būtu jānošķir divas lietas – 1) reālas alternatīvas sadarbībai ar SVF Latvijai nav un tie, kas fanatazē par atteikšanos no tās, nav ņemami par pilnu 2) SVF kā sadarbības partnerim ir trūkumi un ikvienam ir tiesības tos kritizēt.

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

    dro > mary75 01.02.2011. 12.48

    riņķī apkārt.Bet tas, ka Dombrovskim ir jarekjinaas ar tik koalicijas balsiim, cik vinjam ir – vai kaadam mute paveras to paarmest premjeram? :)
    _____________________
    Un kā vēl paveras – vakar Skatā no malas Streipam, kurš kādreiz fanoja par Demakovu un Lagzdiņu:))

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > mary75 01.02.2011. 11.11

    strukturālo reformu veikšanā valsts parvaldē un administrācijā, kā bija solījusi ++++ shitas Tev ir kljuvis lidziigs mantrai :)) Protams, valsts paarvalde un administracija ir liels ljaunums, bet ne jau tur visa taa nauda apsleepta, pat ne lielaaka dalja.

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    andris902 > mary75 01.02.2011. 13.58

    …lno…redzēju Streipa vājo aktiera talantu!…baismīgi…un nožēlojami!…

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > mary75 01.02.2011. 11.08

    Kaa nelieti ir iespeejamas idializeet? :)) Paarverteet – aciim redzot, var.

    Kopsh Dombrovskis ir kljuvis par premjeru, nezinu ne reizi, kad vinjsh apzinaati ir runaajis nepatiesiibu, arii ” slavenajaa” pensiju gadiijumaa. Vinjsh varbuut paaraak priekshlaicigi runaa ar presi, bet par SVF – paarlasi peedejos rakstus, kuri skar SVF un Dombrovski, es ticu Dombrovskim, vinja viedoklim un skaidrojumiem.

    Varu piekris tikai Harim – visidealakaa koalicija shobriid buut taa, kura sastaaveetu no PS+VL+ daljas JL deputaatiem un ar Dombrovski priekshgalaa :)

    +9
    -4
    Atbildēt

    0

    buchamona > mary75 01.02.2011. 10.33

    Dzeris -Nevajag jau nu “demonizeet” Lembergu. Atceries kaa vinju paaris reizhu ” atseedinaaja pasha ZZS veidojot koaliiciju un pienjemot budzhetu.Lembim jau to tikai vajag, lai par vinju runaa “kaa par daudz resnaaku”, nekaa vinjsh patiesiibaa ir.
    Ja Dombrovskis saka, ka SVF ir kljuvis neprognozejams, tad vinjsh taads arii ir kljuvis.
    Bet strukturaalaas reformas tachu nav tikai “balto apkakliishu” izmeshana un strukturaalaas reformas pabeigs ne aatraak, kaa naakoshajos 4 gados.

    Bet par veeleshanu rezultaatiem un par ko mess katrs balsojaam :))) – shis ir labs piemeers, ka V+ZZS+VL/LNNK buutu daudz stabilaaka un riicibas speejigaaka koaliicija. Patiesiibaa, nobiistoties no VL – SCP un paarejie Vienotiibas “gaishie” speeki, atskaitot Dombrovski, lieliski pakalpoja Lembergam. Arii shinii gadiijumaa Dombrovskis pieraadija, ka vinjam bija taisniiba par koaliicijas sastaavu

    +9
    -2
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 01.02.2011. 10.12

    Man izskatās, V pagūlusies zem Lemberga pilnībā, un “stabilitātes vārdā” ( lai daži V cilvēki nepazaudētu krēslus, ko tik ļoti kāroja), izliekas, ka neko neredz un nesaprot, un atteikusires no visiem saviem principiem.
    Cerams, ka es kļūdos, bet, tāds iespaids man rodas.

    +12
    -2
    Atbildēt

    0

mxblack 01.02.2011. 09.47

Pilnīgi viņam piekrītu. Nevienu uzņēmumu Lembergs nevada valsts interesēs, bet gan vienīgi un tikai savās un sev pietuvināto cilvēku interesēs. Un tagad viņš šos savus cilvēkus ir arī sabāzis jau 10 valsts uzņēmumos, kā vēzis savas metastāzes dzīvā organismā, lai no tā izsūktu dzīvībai nepieciešamās sulas. Pie kam savu viņš panāk caur plaša vēlētāju loka atbalstītu partiju. Jau pirms vēlēšanām bija zināmas šīs partijas nostādnes un viņas īstais boss ar visiem saviem pagātnes nopelniem. Un tas tikai vēlreiz norāda uz mūsu vēlētāju faktisko bezatbildību balsojot. Nu maisam gals ir vaļā, tikai kuri par to visu samaksās? Maksāsim mēs visi ar absolūtu atpalicību un nabadzību, jo Lembergs lieliski prot parūpēties par sevi uz iedzīvotāju rēķina. Diemžēl šī vēža metastāzes ir pārņēmušas ne tikai valsts uzņēmumus, bet arī tiesībsargajošās iestādes, dodot iespēju bremzēt pret sevi vērsto izmeklēšanu. Un tas nozīmē ka mēs krītam arvien ātrāk bezdibenī.

+9
-1
Atbildēt

2

    ievuliitis > mxblack 01.02.2011. 10.30

    Uzreiz – lai nerastos pārpratumi – teikšu, slikti, ka Lembergs saliek savus cilvēkus uzņēmumos. Bet teikt “kā vēzis savas metastāzes dzīvā organismā” ir pārspīlējums. Pēc tam, kad tur gadiem saimniekoja Šlesers, – “dzīvs organisms”? Vai arī Gerhardam ir izdevies to atdzīvināt?

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    mxblack > mxblack 01.02.2011. 11.39

    Vai Tad Latvijas Valsts un tās uzņemumi jau ir pagalam? Vēl jau tie funkcionē un ari šo to nopelna, iztukšojot mūsu kabatas. Puzes hercogs jau ar beigtiem nekrāmētos, sis jau nav upes vēzis, bet gan slimība vēzis un maitas neēd, kaut pats ir vēl ļaunāks par smirdošu maitu.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu