Lembergs neredz jēgu prezidenta ievēlēšanas komisijai • IR.lv

Lembergs neredz jēgu prezidenta ievēlēšanas komisijai

21
Aivars Lembergs. Foto: F64

Zatleram esot iespējas atkārtoti kļūt par prezidentu, taču ne simtprocentīgas

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) līderis Ventspils mērs Aivars Lembergs (''Latvijai un Ventspilij'') uzskata, ka pašreizējam Valsts prezidentam Valdim Zatleram ir visas iespējas ieņemt amatu arī otro pilnvaru termiņu, taču tās neesot ''simtprocentīgas''. Otrdien rīta intervijā Latvijas Radio Lembergs noliedza, ka Zatlera pārvēlēšana galvenokārt būtu atkarīga no ZZS nostājas, vienlaikus paužot, ka neredz jēgu veidot sabiedrisku komiteju prezidenta amata kandidātu vērtēšanai.

"Domāju, ka Zatlera kungam ir gana lielas izredzes, bet ne simtprocentīgas," Lemberga teikto citē aģentūra LETA. Ventspils mērs norādīja, ka līdz prezidenta pārvēlēšanai ir vēl pietiekami ilgs laiks, un viņš neredzot jēgu Saeimas priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas (''Vienotība'', JL) ierosmei veidot sabiedrisku komisiju, kuras uzdevums būtu vērtēt prezidenta amata kandidātus.

"Es domāju, ja "Vienotība" iekšpartejiski veido kādu grupu, tas viņiem noteikti ir vajadzīgs, jo viņiem apvienībā ir trīs diezgan pretrunīgas partijas. [..] Šobrīd parlamentā ir Valsts pārvaldes un pašvaldību lietu komisija, kura var skatīt jebkuru jautājumu, un viņai droši vien būs jādod slēdziens par prezidenta kandidātu. Šīs komisijas darbā paplašinātā sēdē var pieaicināt jebkuru. Veidot ārpus parlamenta kādu neparedzētu komisiju, neformālu, tam nav lielas jēgas. Formālajā rāmī parlamentā pietiek komisijas, kuras var risināt jebkuras problēmas," uzskata Ventspils mērs.

Lembergs kategoriski nepiekrīt apgalvojumam, ka Zatlera pārvēlēšana ir pirmkārt saistīta ar ZZS nostāju. "Es tam kategoriski nepiekrītu. Kā zināms, vai šī brīža koalīcijā būs "Vienotība", Zaļo un zemnieku savienība un Nacionālā apvienība, tad šo jautājumu izšķīra nevis Zaļo un zemnieku savienība, nevis "Jaunais laiks", nevis "Pilsoniskā savienība" savienība, bet gan "Sabiedrība citai politikai", Štokenbergs, uzliekot veto viņu [Nacionālās apvienības] dalībai valdībā. Teiksim, "Sabiedrībai citai politikai" ir sešas balsis parlamentā, Zaļo un zemnieku savienībai ir 22. Šajā gadījumā 22 balsis izrādījās mazāk nekā sešas," sacīja Lembergs.

Jau vēstīts, ka šovasar beidzas Zatlera pilnvaru termiņš. Prezidents gada pirmajā pusē ieplānojis reģionu apmeklējumus, lai, iespējams, spodrinātu savu tēlu sabiedrības acīs. Taču, tā kā prezidentu ievēl 100 tautas kalpi Saeimā un valdošās koalīcijas veidotājai ''Vienotībai'' jau ir divi augstākie amati valstī – parlamenta un valdības vadītāji, politikas lietpratēji norāda, ka valsts galvas kandidatūras izvēle galvenokārt būs otrās koalīcijas partneres ZZS ziņā. Par iespējamiem kandidātiem neoficiāli minēti vides un reģionālās attīstības ministrs Raimonds Vējonis un bijušais Saeimas priekšsēdis, ventspilnieks Gundars Daudze. Lembergs iepriekš noliedzis, ka pats varētu kandidēt Valsts prezidents amatam.

Komentāri (21)

mary75 25.01.2011. 10.38

Vispār, laikam, tikai muļķuzemē cilvēks, kuru tiesā par smagiem noziegumiem, un kuram aizliegts ieņemt līdzšenējo amatu, var tik demonstratīvi un ņirdzīgi pie mazākas izdevības parādīt, ka taisni viņš te visu nosaka.
Otrkārt, Lembergs nemitīgi mēģina graut stabilitāti V iekšienē, cik nu tā vispār tur ir, uzrīdot vienu frakciju otrai. Cik atceros, arī ZZS bija pret nac. apvienību koalīcijā, ne tikai SCP. pie kam Lembergs labi zina, kādu spiedienu V saņŗema gan no austrumiem, gan rietumiem, un SCP bija tikai iegansts, lai to neizdarītu, īstais iemesls bija cits.
Treškārt, ja Daudze būs Latvijas prezidents, tad aiz kauna vai nu jānošaujas, vai jābrauc projām, nu tad Latvija pilnībā attaisnos muļķuzemes nosaukumu.

+17
0
Atbildēt

0

Una Grinberga 25.01.2011. 10.02

Lembergs saka to, ko domā: “Kāda komisija? Kāda demokrātija? Kā teikšu, tā būs! Esmu uzpircis gandrīz visus!”

+12
0
Atbildēt

0

marčiks 25.01.2011. 09.20

Pirmkārt, plaši novērojamā nicīgā attieksme pret Āboltiņas ierosināto komisiju apliecina, ka lielākā daļa prezidenta izvēlētāju joprojām nav tikuši ārā no zoodārza. Otrkārt, kā sapratu, Āboltiņa runāja par komisiju, kas izvērtētu prezidenta ievēlēšanas PROCESU, kāpēc visi tagad runā par kandidātu vērtēšanu? Treškārt, Daudze ir tikpat piemērots prezidenta amatam kā tukšs ledusskapis.

+12
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu