Barikādēm veltīta izstāde Rīgas ielās • IR.lv

Barikādēm veltīta izstāde Rīgas ielās

35
Reinis Hofmanis, f64

Rīgas ielās no 13. līdz 31.janvārim būs skatāma fotogrāfa Gunāra Janaiša izstāde "Toreiz un tagad", kas veltīta barikāžu atceres 20.gadadienai, ziņo aģentūra LETA.

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Kultūras pārvaldes projektu koordinatore Elīna Dambekalne  informēja, ka pilsētvidē būs skatāmas 15 lielformāta fotogrāfijas – tajās vietās, kur 1991.gada janvārī uzņēmumi tapuši. Lielformāta fotogrāfijas stendos būs atrodama arī informācija par barikāžu laika Rīgas stratēģisko vietu aizsardzības plānu un notikumu hronoloģiju.

Ideja par projektu "Toreiz un tagad" fotogrāfam radusies pagājušā gada rudenī, un tā īstenota ar Kultūras ministrijas un Rīgas domes atbalstu.

"Mana doma bija sniegt vizuālu atgādinājumu par barikāžu sajūtām, lai tās mūs nepamet nekad. Stāvēt barikādēs nozīmē – stāvēt par taisnību. Ar pašcieņu visas dzīves garumā," paudis Janaitis.

Fotogrāfs daudzus gadus darbojies kultūras nedēļas laikrakstā "Literatūra un Māksla"- līdz laikraksta izdošanas pārtraukšanai 1994.gada novembrī -, bijis viens no organizatoriem fotoakcijās "Viena diena Latvijā" 1987.gadā un 2007.gadā. Viņam bijušas personālizstādes Rīgā, Lietuvā, Japānā, ASV, Zviedrijā, Somijā.

Ar saviem darbiem Janaitis piedalījies vairāku simtu iespieddarbu vizualizācijā, viņš ir vairāku desmitu fotoizstāžu producents, iekārtotājs un tematisku kalendāru veidotājs. Pēdējos gados fotogrāfs galvenokārt darbojas teātra izrāžu uzņemšanā un fotokursu vadīšanā.

Barikāžu atceres dienās Janaitis piedalīsies arī Ārlietu ministrijā izstādē "Tā mēs gājām uz neatkarību" un izstādē mākslinieku namā Bulduros, kas veltīta barikāžu 20.gadadienai.

Šīs ziemas un sniega daudzuma, kā arī sarežģītās situācijas un iespējamo transporta kustības traucējumu dēļ ieviestas korekcijas plānotajās fotogrāfiju izstādīšanas vietās, proti, daļa fotogrāfiju izstādē "Toreiz un tagad" Rīgas pilsētvidē būs izvietota nedaudz attālināti no vēsturiskās vietas, kur tapušas bildes.

 

Komentāri (35)

renāte slucka 15.01.2011. 10.56

Fotogrāfijas ir jaukas un patiesi rada sajūtas, bet… Doma laukumā novietotais padomju ugunsdzēsības auto un ātrās palīdzības “rafiņš” paviesojušies jau tik daudz pasākumos, ka vairāk atgādina padzīvojušas šovu zvaigznes, nevis modina vēsturiskas sajūtas.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu