Francija un Krievija kopīgi būvēs "Mistral" tipa kuģus • IR.lv

Francija un Krievija kopīgi būvēs "Mistral" tipa kuģus

67
AFP/LETA

Pirmā kuģa būvniecība sāksies jau nākamgad

Parīze un Maskava vienojušās par divu "Mistral" klases desantkuģu kopīgu būvniecību, paziņojusi Francijas prezidenta Nikolā Sarkozī kanceleja, vēsta aģentūras LETA un AFP.

"Pēc 5.oktobra tendera par divu desantkuģu (..) piegādi Krievijas karaflotei Krievijas varasiestādes izvēlējušās Francijas DCNS un STX un Krievijas karaflotes kuģu būvētavas OSK konsorciju," teikts paziņojumā.

Sākotnējais piedāvājums paredz divu kuģu būvi, bet nākotnē konsorcijs varētu saņemt vēl divu kuģu pasūtījumu. Pirmā kuģa būvniecība sāksies 2011.gadā.

Sarkozī kanceleja norāda, ka darījums ļaus nākamo četru gadu laikā Francijā izveidot 1000 jaunu darbavietu. Tikmēr OSK kuģu būvētava paziņojusi, ka krievi būšot iesaistīti "20% pirmā kuģa būvdarbu".

Šis ir pirmais gadījums, kad kāda no NATO loceklēm pārdod Krievijai moderno militāro tehnoloģiju, un virkne alianses dalībvalstu, īpaši Baltijas valstis, paudušas satraukumu par modernā Rietumu bruņojuma nodošanu Maskavai.

Krievija galīgo lēmumu par franču karakuģu iegādi pieņēma pēc Francijas premjerministra Fransuā Fijons Maskavas apmeklējuma decembra pirmajā pusē. Krievija jau ilgāku laiku veda sarunas ar Franciju par "Mistral" klases kuģu iegādi, taču augustā Aizsardzības ministrija izsludināja starptautisku tenderi, jo sarunas bija nonākušas strupceļā jautājumā par tehnoloģiju nodošanu.

Krievijas premjerministrs Vladimirs Putins uzsvēra, ka tehnoloģiju nodošana ļautu Krievijai ar laiku pašai uzsākt šīs klases karakuģu būvi un ka tas būs galvenais kritērijs, Maskavai pieņemot galīgo lēmumu.

Uz "Mistral" klases kuģa var izvietot 16 helikopterus, četras kājnieku desantēšanas baržas, 13 kaujas tankus, aptuveni 100 citu spēkratu un 450 vīru lielu desantnieku vienību. Tas aprīkots arī ar komandpunktu un hospitāli.

Komentāri (67)

oktaavs 25.12.2010. 20.39

Uzbrukuma ierocis. Par mūsu vācu un franču “draugiem” sen vairs nav nekādu ilūziju..
Skatoties no mūsu viedokļa ir svarīgi, kur tos izvietos. Ja kaut viens kuģis parādīsies Baltijas jūrā, tad jāseko automātiskai reakcijai – NATO (amerikāņu) karabāzei pie jūras.
Nevajag ļauties smadzeņu iepūderēšanai par jauno, miermīlīgo Krievijas ārpolitiku. Tādai desanta kuģi nav pirmās nepieciešamības prece.

+22
-2
Atbildēt

3

    www.vecamate.lv > oktaavs 26.12.2010. 16.15

    Varbūt ir laiks pamanīt, ka kariņi notiek tikai un vienīgi naudiņas izteiksmē.Vajag kariņu preces noietam- lūdzu :)Nevajag- miera baloži :) Laiki,kad no laivām izleca diez kādi anonīmi bārdaini svešinieki, jau sen kā pagājuši :)Īpaši Latvijai, kā Nato dalībvalstij,šķiet irracionāli kultivēt pagaldes zaķļipu..- kad tik nenotiek.. :)Tad jau sanāk, ir kādas šaubas…juška par nodevību,zviedru 45,gada gājiens atmiņā, vai par ko runa? :)Nu tad kas būs Latvijas aizstāvji? Labs jautājums :)

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    www.vecamate.lv > oktaavs 26.12.2010. 05.53

    Mandomāt, ļoti veselīgs Latvijai piemērs, kā naudiņas plūst šurpu turpu, neskatoties uz EU pilntiesīgās, neskaitāmām sēru dienām,vizītēm apvītās dalībvalsts nenovērtējamo ieguldījumu :) Nu, ir, ir tie krievi tādi,kā lai saka.. nesaprotami.,, par frančiem, ūžiem,vispār, nedrīkst jau šitā….,nu užas.. :) Jācer drīz būs AM paziņojums, vai ,Ģirta- Valda kārtējais amizieris par tēmu- ķīselis ir betonciets :) Gaidam :)

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Elita Ļabe > oktaavs 26.12.2010. 14.24

    Būsim vēl reālāki: Krievijas politika nav bijusi, nav un nebūs miermīlīga vismaz pārredzamā nākotnē. Nebūsim naivi.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

peteris z 26.12.2010. 13.24

Tagad jūs mīlīši saprotiet, kāpēc jādraudzējas ar Ameriku, ne jau tāpēc, ka baigi patiktu viņu masu kultūra un makdonaldi, bet tāpēc, ka Latvijai tas ir vienīgais reālais sabiedrotais bruņota iebrukuma gadījumā. Amerika, ašķirībā no Francijas, Anglijas un Vācijas nekad nav akceptējusi Latvijas Okupāciju. Pat Polija, kas ir pietiekami liela, ar savu militāro ražošanu un pietiekami lielo armiju, visu laiku vaid, ka viņiem redz vajagot amerikāņu karabāzes, pretraķešu sistēmas utt. Jāņem piemērs no poļiem, kā nosargāt savu valsti.

+16
-1
Atbildēt

5

    dro > peteris z 26.12.2010. 16.22

    Nešaubos par Jūsu patriotismu tāpat kā par “fobiju” pret ASV:)

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    www.vecamate.lv > peteris z 26.12.2010. 15.02

    Ja tehnokrātiski skatās,tad jā, piekrītu Jums.:) Bet katrai zemei,tautai ir arī sava Svētība. Cilvēkos, gribā un mērķapziņā.Kas sakrīt,vai nesakrīt Laikā.18.gadā sakrita.
    Ģimenes vēsture saka- neba nu “draugi” vai ekipējums ko nosaka.Jautājums ir- par ko tu stāvi,par ko tev sirds pukst straujāk.Un šo paragrāfos,interesēs, partneros neielikt.Vnk ir ,vai nav-viss vienkārši :)

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    www.vecamate.lv > peteris z 26.12.2010. 16.47

    :) Paldies! Nu jā, sajūta ka amerikāņu izlolotā, 200 gados slīpētā vērtību sistēma( nevērtējot, laba vai slikta )mūsējiem bija gauži par agru.Eiropa tuvāka.Fobijas nav. drīzāk kā radiola zvejnieku salā- varbūt ar to kastīti var zvīņas pakasīt :) Bet nu, viss procesā, gaidīt ka pa 20 gadiem var tā viegli ielekt smukā laivā,panaivi.Ar visu maksimālismu, šis jāņem vērā.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    www.vecamate.lv > peteris z 26.12.2010. 14.26

    Mandomāt, vispirms jādraudzējas pašiem ar sevi :)Kamēr ir norma- katram sava sēta,pagrabiņš tas tuvākais,un ir ok čakarēt savu kaimiņu, nekādās amerikas nav palīgi.Poļos ,piemēram, visādas instrukcijas no EU vai kurienes, vērtē vienkārši- kas mūsējam, kaimiņu Jacekam no tā? Ja neder,smaidot pagrūž atvilknē, un aizmirst.Kamēr mūsējie centīgi lec pa nodokļiem pirktos auto, un steidz inspicēt tautieti- vai viss normā,vai visi papīri kārtībā..Un tas nav EU, bet pašu latvju jautājums.Ar aizsardzību tas pats.Ja būs ķeza, neba nu tie advencētie, smalki mundierētie armijnieki kko diži izdarīs,nenoliedzot puišu patriotismu, bet pamatā visu izdarīs vienkārši lauku vecīši ar pūnītē nejauši noglabātājiem stroķiem :)

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

    dro > peteris z 26.12.2010. 14.37

    Karamba. pamatā visu izdarīs vienkārši lauku vecīši ar pūnītē nejauši noglabātājiem stroķiem…
    ___________________
    Vai Tu neatgādini Budjoniju, kurš gribēja vāciešus uzveikt ar kavalēriju un “tačankām”?:)
    Nebūtu ASV, nebūtu Latvijas valsts ne pēc 1. pasaules kara, ne tagad.

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

Aivars Krauklis 25.12.2010. 20.31

Fijons neatceras, ka viņa tautietis Daladjē reiz Minhenē arī domāja, ka runā ar cilvēku.
Tagadējais sarunu biedrs gan nopietnāks – pastrādājis vairāk asinsdarbu, ka vācu žurkasģīmis līdz tām sarunām bija paspējis.
Nevaru beigt brīnīties par šo „seno kultūras tautu”, kas pēc diviem pašu provocētiem un pašu zaudētiem kariem vienmēr paspējuši pielīmēties uzvarētājiem, bet neko no saviem piedzīvojumiem kā nemācās, tā nemācas.

+14
-3
Atbildēt

1

    raimonds_bossltd > Aivars Krauklis 25.12.2010. 23.09

    to J.Biotops
    Kura būtu tā „seno kultūras tauta”, krievi vai francūži? Abus pasaules karus izraisīja krievi bet varžēdāji, nespēdami “paklusēt” tiem pielēja pamatīgu eļļas porciju. Abi pamatīgi aptaisījās un tikai, pateicoties starptautiskam cionismam, paglābās no taisnīgas atmaksas.

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu