Stāvi pie ratiem! • IR.lv

Stāvi pie ratiem!

66
Foto: Kaspars Krafts, F64
Baiba Strautmane

Ko nedrīkst darīt, ja vēlies karjeru tiesā vai politikā

''Tas nav nopietni. Fakts pats par sevi, ka civiltiesiskā kārtībā prokuroram jāpierāda, ka viņam ir tiesības uzdot jautājumus, formulēt savas aizdomas – nu, piedodiet, tas jau par daudz!” Tā krimināltiesību eksperts Andrejs Judins pirms vairāk nekā pieciem gadiem komentēja Rīgas Centra rajona tiesas toreizējās priekšsēdētājas Velgas Gailītes lemto Ventspils mēra Aivara Lemberga civilprasībā pret Ģenerālprokuratūru. Tiesnese tad lēma, ka prokuroriem būs ''atsaukt un apmainīt” tiesiskās palīdzības lūgumā minētās ziņas. Lieki piebilst, ka pusgadu vēlāk Augstākās tiesas (AT) Senāts apstiprināja, ka taisnība ir nevis tiesnesei Gailītei, bet ekspertam Judinam.

Šis varētu būt zināms pretarguments Saeimas Zaļo un zemnieku savienības frakcijas līderim Augustam Brigmanim, kurš putām uz lūpām skaidro, ka par Judinu nebalsoja un nebalsos nekad dzīvē, jo ekspertam neesot pieredzes tiesu darbā. Protams, jebkāda argumentācija būtu svarīga tikai tādā gadījumā, ja būtu iespējams noticēt, ka Brigmanis nemelo. Ka šis nav viens no tiem gadījumiem, kad ZZS vienkārši apzinīgi pilda misiju gludināt sava premjera amata kandidāta ērkšķaino ceļu uz zvaigznēm, kurš neglītā veidā ved cauri smagām kriminālām apsūdzībām noziegumos, kurus divos vārdos var raksturot kā valsts nozagšanu.

<p>Ir diezgan skaidrs, ka agri vai vēlu t.s. Lemberga lieta nonāks arī Augstākajā tiesā, un tāpēc ir tikai saprātīgi jau laikus rūpēties par to, lai nepastāvētu ne mazākā iespēja, ka pie šīs lietas skatīšanas varētu tikt jurists, kas prokurora pienākumus un tiesības izprot tā, kā juridisko zinātņu doktors Judins. Par laimi Lembergam, ar Judinu nebūs tā, kā ar tiesnesi Māri Vīgantu, kurš var strādāt Augstākajā tiesā arī bez paklausīgo balsošanas aparātiņu piekrišanas. Citstarp, varbūt Jānis Maizītis kādreiz uzrakstīs atmiņu grāmatu un atklās, vai ir patiesas runas par to, ka cerībā izvairīties no viņa atkārtotas kandidēšanas ģenerālprokurora amatu, parādījusies versija viņu virzīt par AT senatoru. Bet – cik ātri parādījusies, tik pazudusi, jo noskaidrojies, ka Maizītim neesot nekādu cerību saņemt parlamenta atbalstu…

Cik noprotams no ''Neatkarīgās Rīta Avīzes'' stenogrāfistiem, viena no aktualitātēm t.s. Lemberga prāvā šobrīd ir apsūdzētā cīņa par savām tiesībām likt valsts apsūdzības uzturētājam stāvēt pie ratiem. Un gan jau viņam veiksies arī Rīgas apgabaltiesā, ja Latvijas Republikas Saeimā viss notiek.

Drūmāka stāsta daļa ir nevis par to, ka Lembergs ir viltīgs, ietekmīgs un nekaunīgs, bet gan par ''Vienotības'' līderes un parlamenta sejas Solvitas Āboltiņas nenovaldāmo smīnu, atbildot žurnālistiem, ka šāds parlamenta balsojums viņai nav nekāds pārsteigums.

Tautas kalpiem viss ir skaidrs – nekas pēc vēlēšanām nav mainījies, ja, protams, Šlesera šofera dēlu nomaiņu ar Lemberga eskortu neuzskata par vērā ņemamām pārmaiņām. Un vēl jo vairāk tādēļ – ir tikai saprātīgi atturēties attiecīgi jūtīgos jautājumos.

Pilnīgi noteikti arī tiesnešiem nupat jau ir pilnīgi skaidrs, ko nedrīkst darīt, ja vēlas jebkad dzīvē kāpt pa karjeras kāpnēm…

Un arī tautai ir skaidrs, ka nekas nav skaidrs. Bija grūti izlemt – smieties vai raudāt vakar Diena.lv lasot šo: ”Pēc respondentu domām 2011.gadā kārtību Latvijā varētu ieviest godīgi politiķi. Lielāko atbalstu iedzīvotāji pauduši Ventspils mēram Aivaram Lembergam.”

Komentāri (66)

mary75 17.12.2010. 15.15

Nu ko jūs, kungi,mūsu patreizejā Saeima ir tāda, kādu tauta vēlējās, nav ko te jums, atsaldētajiem liberāļiem, sorosītiem, kosmopolītiem, amerikāņu pakalpiņiem un pārējiem pederastiem vaimanāt!
Aizmirsāt, vai, ka mums ir demokrātija?
Aizmirsat, ka 48% uzskatīja, ka Lembergs ir labākais premjers?
Esmu, gandrīz, pārliecināts, ka viņš būtu arī prezidents, ja tauta vēlētu.
Nu tak taisnība Brigmanim – nav Judinam pieredze un prakse, kas viņš būs par senatoru?
Ne tu viņam iesmērēsi, ne tu viņu ar ko iebaidīsi, atšķirībā no Bickovica.
Mums tādus vajag?
Uzreiz atbildu – nevajag!
Latvijai vajadzīga revolūcija – nekontrolējamas tiesas, neietekmējami tiesneši?
Nē, mums to nevajag!
Mums te, Latvijā, nevajag nekādas Eiropas, mums te 20 gadu laikā kārtība jau izveidojusie – kā trīs A pasaka, tā arī būs!
Kāpēc tagad tā būtu jāmaina?
Tāpēc, ka tā iedomājies tas mazākums, kas balsoja par V?
Bet vairākumu, kas vispār nebalsoja, vai balsoja par pārējiem, taču viss apmierina!
Tāpēc – nekas nemainīsies, jo tauta tā grib!
Un nav ko vaimanāt, kam nepatīk – robežas vaļā, lūdzu, uz Norvēģiju ogas lasīt!

+33
-1
Atbildēt

2

    Diâna Antipova > mary75 21.12.2010. 14.16

    dzeri, tā šķira, kas ir priviliģēta un savas intereses dabū institūcijām/tiesām cauri, ir krietni daudzskaitlīgāka par 3A, diemžēl. Mehānisms strādā perfekti, ja parastam cilvēkam iznāk kaut kā stāvēt pretī izredzētam, cerību īsti nav, tur ļoooti reti kādam tiesnesim taisnība pēc būtības tad interesē.
    Žurnālistika jau ir prasta, izvelk tikai “kliedzošus” gadījumus un visu mālē melnbaltu, karina birkas, viss ļaunums tik dažos oligarhos. Bet visa tiesu sistēma pa lielam ir sapuvusi.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    anete_raugule > mary75 17.12.2010. 16.55

    Ļoti gribētu tev oponēt, bet… nevaru nepiekrist.

    +8
    0
    Atbildēt

    0

Kristaps O. 17.12.2010. 12.51

“Solvitas Āboltiņas nenovaldāmais smīns” –
es ar’ skatījos vakar, brīnījos, kā tas tagad jāsaprot.
Vai tad spīkerei vismaz pieklājība neprasītu
drūmu seju

+26
0
Atbildēt

2

    Una Grinberga > Kristaps O. 17.12.2010. 13.56

    Tik EMOCIONĀLIEM sieviešiem tas bija pārāk nopietns jautājums! Viņa saka, ka “nekādu pārsteigumu”, bet tad sanāk, ka rezultātu nolasīšana bija teātris, jo varēja skaidri saklausīt izbrīnu viņas balsī. OK, lai nu tā būtu! Nekad neesmu viņai ticējis un arī neticēšu – tipiska latviešu politiĶES rīcība!

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

    Edgars Sējējs > Kristaps O. 18.12.2010. 12.54

    No šī balsojuma un smīna brīža ne Āboltiņai,ne citam Saeimas gudrgalvītim nav ne faktisku ne morālu tiesību mētāties ar tādiem ierastiem izteicieniem, kā – “tiesu sitēmai jāattīrās”,”tiesnešiem jārevidē savas rindas”,”tad,kad tiesneši veiks pasākumus savas reputācijas uzlabošanai”.

    A.Judinu uz amatu virzīja tiesu sistēma. A.Judina nonākšana amatā būtu bijusi gan reputācijas un kvalitātes uzlabošana ,gan attīrīšanās. Sistēma to gribēja – politiķi to rupji nepieļāva un pēc tam par to smīnēja.
    Tātad – turpmāk mutes ciet!Jums vairs nav tiesību neko pārmest ne tiesu sistēmai,ne tiesnešiem.Savas tiesības jūs jau esat izmantojuši(pārdevuši).

    +6
    0
    Atbildēt

    0

Janka, Janic 17.12.2010. 12.57

ja mums godiigākais politiķis ,kaa smagajos noziegumos apsuudzeetais, prokuratuuras vajaatais, bez paraksta tiesiibaam Ventspils meeris , tad kaadi tie paareejie ir???… naakošais ir saraiņais , kurš putainaam luupaam ņemaas pa saeimu “pareizos” vaardus runaajot , šitiem brataniem jaaseed cietumaa , nevis jaamaisaas pa varas gaiteņiem , kameer šie virza lietas valstii , neredzu izeju no bedres

+26
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu