Janīnas Kursītes lekcija • IR.lv

Janīnas Kursītes lekcija

21
Lita Krone, LETA

Laikmetīgās mākslas centrs aicina apmeklēt lekciju un sarunu izstādes "UN CITI…" programmā. Priekšlasījums notiks otrdien, 30. novembrī plkst. 18.00 Rīgas Mākslas telpā, ziņo organizētāji.

Lekcijā folkloras pētniece Janīna Kursīte runās par režisora Anša Epnera un igauņu mākslinieka Teņa Vinta filmas „Lielvārdes josta. Latviju rakstu noslēpums” (1980) nozīmi folkloras pētniecības un semiotikas kontekstā. Pēc lekcijas notiks saruna, kurā piedalīsies mākslinieks Valdis Celms, tradicionālās kultūras pētnieks un mākslinieks Uģis Pucens un datorprogrammētājs un politiķis Armands Strazds. Pasākumu vadīs mākslas kuratore Anda Kļaviņa.

"Igauņu mākslinieka Teņa Vinta un Anša Epnera kopdarbs – filma "Lielvārdes josta. Latviju rakstu noslēpums” 1980. gadā parādīja, ka Lielvārdes jostai radniecība ir meklējama gan Dienvidamerikas indiāņu, gan Āzijas senajās kultūrās: mēs neesam tikai izolēts reģions, mēs piederam LIELAJAI pasaulei. Arī mūsu pagātnē ir kaut kas vērtīgs, dziļš un maģisks. Pēc baltu filoloģijas studijām Tartu Universitātē, kuru raksturoja brīva gaisotne un plaša garīgā telpa, Rīgas radošās vides lidojums man likās izteikti sašaurināts un nebrīvs, izpratne par mūsu kultūrvēsturisko ainavu – vāja. Bet bija Vizma Belševica, bija Imants Ziedonis, 70. gadu otrajā pusē galvu arvien augstāk cēla folkloras grupa. Kopā ar Epnera unikālo filmu – autentisku pasaku par Lielvārdes jostu, viņi pavēra skatu uz brīnumainu Latvijas pagātni,” raksta Janīna Kursīte.

Lekciju un sarunu cikls UN CITI… ir veltīts 60. – 80. gadu Latvijas neoficiālajā mākslas videi nozīmīgām parādībām. Pasākumu sērija piedāvās jaunāko paaudžu pētnieku skatījumu uz tā laika fenomeniem kombinācijā ar laikabiedru atmiņām. Cikla motivācija ir pārliecība, ka 30, 40 un pat 50 gadus senās mākslas parādības izskaidro daudzas mūsdienu kultūras un sociālās norises un var kalpot par iedvesmas avotu jaunradei.

"UN CITI…" lekciju un sarunu cikla turpmākā programma:

7. decembrī plkst. 18.00 Saruna par neformālās mākslas vides kontaktiem ar ārvalstīm padomju periodā. Sarunā piedalās mediju speciālists Andris Mellakauls, kultūras menedžere Ilze Gulēns, Sorosa Fonda direktors Andris Aukmanis, mākslas pētnieks Jānis Borgs u. c. .

14. decembrī plkst. 18.00 Dr. Cēzara Ballestera (Bornmutas Universitāte, Lielbritānija) lekcija par poļu un čehu sirreālisma kino 60. / 70. gados. Sarunā piedalās mākslinieks Artūrs Riņķis u. c. .

21. decembrī plkst. 18.00 Režisoru Alvja Hermaņa un Modra Tenisona saruna par Tenisona metateātri.

Laikmetīgās mākslas centra organizētā izstāde „UN CITI virzieni, meklējumi, mākslinieki Latvijā 1960 – 1984” Rīgas Mākslas telpā apskatāma līdz 30. decembrim; tā atklāj mazāk pazīstamus autorus un parādības, kas atšķiras no tradicionāliem priekšstatiem par padomju laika mākslu.

Komentāri (21)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu