Bārzdiņš rosinās paaugstināt nodevas saldumiem • IR.lv

Bārzdiņš rosinās paaugstināt nodevas saldumiem

35
Foto: wordpress.com
Indra Sprance

Jaunais veselības ministrs atgriežas pie nodokļu celšanas neveselīgai pārtikai

Kaut arī jautājums par nodokļu paaugstināšanu saldumiem vairākkārt aktualizēts un katru reizi noraidīts, jaunais veselības ministrs Juris Bārzdiņš (ZZS) sola tuvākajā laikā valdībā iesniegt veselības stratēģiju, kas piedāvās jaunas nodevas neveselīgai pārtikai, īpaši – saldumiem.

Bārzdiņš žurnālistiem stāstīja, ka piedāvās valdībai apspriest Somijā ieviesto modeli, kur par neveselīgu pārtiku, dažādiem saldumiem ir jāmaksā vairāk. ''Tas nepieciešams [sabiedrības] veselībai, lai mums būtu mazāk aptaukojušos cilvēku, mazāk ar diabētu slimojošu cilvēku,'' skaidroja ministrs.

Amatpersona norādīja, ka vajadzētu atgriezties pie jautājuma par akcīzes nodokļa vēl lielāku palielinājumu saldinātajiem un vieglajiem alkoholiskajiem dzērieniem, jānosaka stigrāks regulējums pārtikas produktu satura norādīšanai. Pēc ministra domām, tas ļautu iedzīvotājiem rūpīgāk pārdomāt, ko viņi lieto uzturā, kā piemēru minot pārmērīgo sāls patēriņu uzturā.

Jau vēstīts, ka virkne pārtikas produktu ražotāju iepriekš asi nosodījuši šādu ideju, norādot, ka nodokļu paaugstināšana nelabvēlīgi ietekmēs vietējos ražotājus, turklāt dižķibele pati par sevi atrisināšot iedzīvotāju liekā svara problēmas.

Komentāri (35)

aivarstraidass 24.11.2010. 11.53

Par mākslīgiem saldinātājiem var piekrist, bet vainot visus saldumus? Tas atgādina 80-tajos gados populāro kampaņu pret taukiem un holesterīnu (kad sviestu aicināja aizstāt ar margarīnu). Kāds būs labums, ja cilvēki mazāk ēdīs konfektes, bet vairāk – kartupeļu čipsus?

Daudzi avoti (teiksim, Michael Pollan grāmata “In Defense of Food”) argumentē, ka modernajiem cilvēkiem uzturs tiešām rada veselības traucējumus — un problēma ir drīzāk par to, ko cilvēki NEēd, nevis tā, ko viņi ēd. T.i. daudzi sen jau vairs nepērk dabīgus produktus, bet gan “pārtikai līdzīgas substances”, kuras tapušas fabrikās – pārsvarā izmantojot četrus pasaulē dominējošos kultūraugus (kviešus, soju, kukurūzu un rīsus). Tad jau ļoti daudz kas, ko gatavojusi pārtikas rūpniecība, būtu jāapliek ar paaugstināto PVN likmi.

Šāds modernais ēdājs ir vienlaikus pārēdies un arī mūždien cieš no dažādu uzturvielu trūkuma. Un zinātnes sasniegumi reizēm viņu dezorientē vēl vairāk, jo rada kampaņas pret noteiktām uzturvielām (reizēm Omega-3 taukskābēm, reizēm – cukuru, utt.), bet nepalīdz saprast, ka ir jāmaina ēšanas stratēģija kopumā.

+10
0
Atbildēt

2

Vjačeslavs 24.11.2010. 11.35

Veselīga pārtika:
Alus?
Šnabis?
Krējuma izstrādājums?
Pulverpiens?
Sojas desa?
Atgriezumu un ņorpekļu pelmeņi?
Antibiotiku un stereoīdu gaļa?
Ķīmiskie dārzeņi?
utt… 99% HiperMaxi veikala sortiments.

+9
0
Atbildēt

0

snjuu 24.11.2010. 13.16

Liekas, ka šokolāde var būt pat ļoti veselīgs produkts gada tumšākajā laikā. Nepilnīgs, bet vismaz kaut kāds gaismas aizvietotājs.

+7
0
Atbildēt

4

    Krista Kalnbçrziòa > snjuu 25.11.2010. 01.30

    Pilnībā piekrītu Ululiņam!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    vismantsk > snjuu 25.11.2010. 12.39

    Par “Laimas” šokolādi galīgi nepiekrītu!
    Un E vielas, starp citu, ir arī parastais vārāmais sāls jeb nātrija hlorīds, arī zelts un sudrabs – pilnīgi visas vielas, kas tiek pievienotas pārtikas produktiem (un ne tikai, arī kosmētikai), gan dabīgas, gan mākslīgi sintizētas. Daļa no tām ir nekaitīgas, par daļu nav zināms, kāda ir to ietekme, daļa ir kaitīgas un ļoti kaitīgas. Tā ka nav nekāda pamata izvairīties no visām E vielām, tās ir jāpazīst.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    kenzoo > snjuu 24.11.2010. 15.46

    Īsta šokolāde jā. Bet vairums no tā, ko lielveikalos lepni sauc par šokolādi, ir sojas tauki, Exxx vielas un kakao piedeva, kas garšo pēc līmes… tādus patiesībā “šokolādes izstrādājumus” vispār derētu izskaust.
    Laimas saldumi arī arvien vairāk sāk garšot pēc plastmasas…
    Bet mēs risinājumu atradīsim – tagad, braucot no Vācijas, vienmēr iekrauju mugursomā kādus pāris kg saldumu. Ja šo pieņems, tad koferī būs 8-10kg un mugursomā vēl 3kg. Un visi nodokļi, ieskaitot 19% PVN, Vācijai. Šī ideja rullē…

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs_kirsis > snjuu 24.11.2010. 14.01

    Skuju tādam Bārzdiņam! Runa neiet par kokakolu un čipšiem, bet šokolāde stimulē smadzeņu darbību (Vokrug Sveta, 2010.,Nr.11, 108.u.t.).Es, diabētiķis, dzeru tēju un kafiju bez saldinātājiem, bet šokolādi ēdu speciālo ar fruktozi. Un ne jau vienmēr diabētu saķer no mazkustīga dzīvesveida…

    +4
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu