Bez apaviem drošāk • IR.lv

Bez apaviem drošāk

Skriešana basām kājām «palīdz izkopt pareizāku tehniku, samazina traumatismu un uzlabo enerģijas ekonomiju skrienot, tādējādi palīdzot arī uzlabot ātrumu,» skaidro Edgars Rencis. Foto — Edmunds Brencis
Mārtiņš Galenieks, speciāli Ir

Ideja par to, ka skriet basām kājām vai ar tā sauktajiem minimālajiem apaviem ir mazāk traumatiski, pēdējās pāris desmitgadēs kļuvusi ļoti populāra. Iesācējiem galvenais ievērot mērenību un darīt visu pakāpeniski. Tāpēc pavasaris ir īstais brīdis pamēģināt

Termometra stabiņš ārā rāda ap nulli, bet tas netraucē Latvijas Baskāju skriešanas biedrības vadītājam Edgaram Rencim uz sarunu kādā Pļavnieku kafejnīcā ierasties šortos, sandalēs un T kreklā. «Es rūdos. Taču ir gadījies, ka cilvēki, mani ieraugot ziemā šādā paskatā trolejbusā, sāk dot padomus, kā sazināties ar sociālo dienestu, lai tiktu pie apģērba,» pasmejas Edgars, kurš, starp citu, ir Latvijas Universitātes datorzinību pasniedzējs un arī sertificēts treneris. 

Taču šoreiz esam satikušies, lai runātu par baskāju skriešanas kustību, kuru viņš pirms 12 gadiem aizsāka Latvijā. Tā kļūst aizvien populārāka visā pasaulē. Turklāt sākumā nemaz neprasa tik ekstrēmu rūdījumu, kāds ir viņam. Proti, var pārvietoties arī ar tā dēvētajiem minimālajiem jeb baskāju apaviem, kas pēdējās desmitgades laikā arvien biežāk atrodami veikalu plauktos.

«Es ar to sāku nodarboties tāpēc, ka, iesācis skriet, ātri iedzīvojos paceles cīpslas traumā. Tas nav nekas neparasts, statistika liecina, ka šāda vai tāda veida traumas ik gadu piedzīvo 80% skrējēju,» Edgars stāsta. «Interesējoties par šo problēmu, nonācu līdz baskāju skriešanai, kas palīdz izkopt pareizāku tehniku, samazina traumatismu un uzlabo enerģijas ekonomiju skrienot, tādējādi palīdzot arī uzlabot ātrumu.»

Tomēr no zinātnieku puses strikta verdikta par to, vai skriet ir veselīgāk ar apaviem vai bez, joprojām nav. Par to joprojām diskutē. Taču lielāko daļu no mūsu sugas pastāvēšanas laika mēs esam skrējuši vai nu basām kājām, vai ar apaviem, kuru zoles nodrošina krietni dabiskāku pēdu saskari ar zemi nekā tās, kādas ir mūsdienīgām skriešanas kurpēm. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu