Dombrovskis: ZZS neatbalstīs Kristovska demisiju • IR.lv

Dombrovskis: ZZS neatbalstīs Kristovska demisiju

95
ZZS līderi Aivars Lembergs (K), Raimonds Vējonis (C), Augusts Brigmanis. Autors: Kaspars Krafts, F64
Indra Sprance

Satversme un starptautiskās saistības ir virs koalīcijas līguma, uzsver Lembergs

Kaut arī Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) pārstāvji pirmdien pēc valdes sēdes nav atklājuši, kā otrdien balsos par opozīcijas rosināto demisijas pieprasījumu ārlietu ministram Ģirtam Valdim Kristovskim (PS), koalīcijas partnerus ZZS pārstāvji informējuši, ka noraidīs šo pieprasījumu. To žurnālistiem pirmdien pēc koalīcijas sanākmes pavēstīja premjerministrs Valdis Dombrovskis (“Vienotība”).

“ZZS informēja par pieņemto valdes lēmumu neatbalstīt demisijas pieprasījumu. “Vienotība” savu viedokli par šo demisijas pieprasījumu pauda jau pagājušajā nedēļā, šis viedoklis nav mainījies,” sacīja Dombrovskis, norādot, ka nekāda papildu vērtēšana nenotiks.

ZZS pārstāvji pirmdien pēc valdes sēdes gan sacīja, ka gala lēmumu par to, vai atbalstīt opozīcijas rosināto demisijas pieprasījumu, vai nē, pieņems ZZS frakcija otrdien īsi pirms Saeimas ārkārtas sēdes, kurā paredzēts atbilstīgs balsojums. ZZS valde aicināja Dombrovski un “Vienotību” vēlreiz novērtēt Kristovska elektroniskā pasta sarakstē pausto viedokli un tā iespējamās politiskās un ekonomiskās sekas, žurnālistus informēja ZZS priekšsēdētājs Raimonds Vējonis.

Pēc Vējoņa teiktā, ZZS aicina vērtēt Kristovska paustā atbilstību Satversmes 91.pantam. Tas noteic, ka visi cilvēki Latvijā ir vienlīdzīgi likuma un tiesas priekšā un cilvēktiesības tiek īstenotas bez jebkādas diskriminācijas.

Arī Saeimas ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis pēc valdes sēdes neatklāja, kā ZZS balsos otrdien. Viņš norādīja, ka par to jālemj jaunajiem deputātiem. “Tas būtu no manas puses negodīgi, ja es pateiktu viņu vietā, kā viņi balsos,” sacīja Brigmanis. Viņš atzina, ka pats balsos pret, jo ir koalīcijā un neatbalsta opozīcijas pieprasījumus. ”Es balsošu pret, bet kā pārējie kolēģi balsos – es nezinu,” sacīja Brigmanis.

Savukārt ZZS ietilpstošās partijas “Latvijai un Ventspilij” priekšsēdētājs Aivars Lembergs pēc valdes sēdes uzsvēra, ka ZZS ņēmusi vērā reģionālā politiskā spēka viedokli šajā jautājumā, prasot atkārtoti vērtēt Kristovska pausto viedokli.

“Ja cilvēkam ir tādi uzskati gan tautības, gan citos jautājumos, tad tā ir tumsonība milzīga,” sacīja Lembergs, norādot, ka vņam grūti iedomāties šādu ārlietu ministru ārvalstu vizītēs. “Es baidos, ka tur varētu būt boikots no kādu citu valstu puses,” sacīja Ventspils mērs. “Faktiski aicinājums ir “Vienotībai”, “Pilsoniskajai savienībai” un Dombrovskim izvērtēt, vai Ministru kabineta loceklis un ārlietu ministrs var būt cilvēks, kuram ir tik rasistiski uzskati,” sacīja Ventspils mērs.

Uz jautājumu, vai pieļauj, ka ZZS otrdien varētu atbalstīt opozīcijas prasību, tādējādi laužot koalīcijas līgumu, Lembergs atbildēja, ka Latvija ir apņēmusies pildīt starptautiskās saistības, un tās aizliedz diskrimināciju un rasismu. “Man liekas, ka Latvijas Satversme un starptautiskās saistības ir virs koalīcijas līguma,” pauda Lembergs, “ja Kristovskis pats sevi neatsauks, neatkāpsies, un “Pilsoniskā savienība” viņu neatsauks, tad es domāju, ka viņi rada uz ilgiem gadiem ļoti sliktu precedentu. Viņi uzskata, ka Latvijas Republikā var būt valstsvīri, ļoti augstas amatpersonas ar rasistiskiem uzskatiem.”

Jau vēstīts, ka ZZS ietilpstošā partija “Latvijai un Ventspilij” paudusi atbalstu opozīcijas iesniegtajam Kristovska iesniegtajam demisijas pieprasījumam. Saeimas apvienības ''Par labu Latviju'' un ''Saskaņas centra'' frakcijas prasa Kristovska atkāpšanos no amata par privātā elektroniskā pasta sarakstē it kā paustu atbalstu radikāliem uzskatiem par ārsta atšķirīgu attieksmi pret pacientiem, dalot tos pēc nacionālās piederības.

Portāla pietiek.com pirmdien pilnībā publiskotajā ārsta Aivara Sluča elektroniskā pasta vēstulē pausti vēl radikālāki uzskati, taču sūtījums adresēts nevis konkrēti Kristovskim, bet “Pilsoniskās savienības” biedru kopai, tam var būt arī citas atbildes, kas nav redzamas, tāpēc precīzi nav nosakāms, ka tagadējais ārlietu ministrs savā atbildē paudis piekrišanu tieši Sluča uzskatiem un nostājai.

Komentāri (95)

andrisskrastins 08.11.2010. 14.25

Pārlasīju visus pieejamos materiālus un joprojām neizprotu, par ko daži konkrēti tā sauktie “žurnālisti” cepjās. Lai nu kas ĢVK būtu, viņš nav tāds idiots. Lapsa konkrēti iebrauca ar seju organikā, un šobrīd pietiek.com ir pārvērties par izmisīgiem centieniem pierādīt ar rakstiem ka ĢVK ir īstenībā maskējies Stazi aģents ar mērķi pagriezt laiku atpakaļ, lai komunisms uzvarētu.

Savā ziņā ieguvums ir pozitīvs – ir skaidri redzams, ka Maskavas izmisums par varas neiegūšanu ir liels. Ir skaidri redzams arī tas, kurš ir žurnālists un kurš ir vienkārši pērkama dvēsele.

+46
-4
Atbildēt

0

Elīna Barkovska 08.11.2010. 14.20

Aiziet veči, nekaunās, parādiet rīt savu patieso nodevīgi glumo seju!

+23
-1
Atbildēt

0

Janis 08.11.2010. 14.19

Liekuļi.

+19
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu