Kogans: Latvijai vajag savu Rūzveltu • IR.lv

Kogans: Latvijai vajag savu Rūzveltu

26
Haims Kogans. Autore: Evija Trifanova, LETA

''LUKoil'' vadītājs pārmet politiķiem valsts novešanu nabadzībā

Latvijā būtu nepieciešams tāds līderis kā bijušais ASV prezidents Frenklins Rūzvelts, kurš spēja "izvilkt" ASV no Lielās depresijas, intervijā laikraksta "Telegraf" pielikumam "Delovoj Telegraf" saka degvielas tirgotāja SIA "LUKoil Baltija R" padomes priekšsēdētāja vietnieks Haims Kogans.

Uzņēmējs aizstāv ideju par nozaru profesionāļu iecelšanu ministru amatos, jo viņa vērtējumā politiķi valsti no pārticīgas pārvērtuši par nabadzīgu, citē biznesa portāls Nozare.lv. Kogans kritizē politisko sistēmu, norādot, ka politiķu lēmumu nodarīto zaudējumu apmēra atainošanai "uz kalkulatora nepietiktu nulles". Kā piemēru viņš min "Parex bankas" glābšanu, kam esot tērēts vairāk nekā miljards latu, kurus vairs nekad neizdošoties atgūt. Viņaprāt, arī konkurences politika Latvijā rada zaudējumus, proti, ''LUKoil'' esot liegts iegādāties degvielas uzpildes tīklus ''Viada'' un ''Virši–A'', bet tagad tie atlaižot cilvēkus, un budžets zaudē nodokļus.

"Ministram ir jābūt profesionālim, bet Latvijā ministru portfeļus dala pēc partiju piederības. Viņi vispār vērtē nākamo ministru profesionālās īpašības? Latvijai patlaban kā nekad agrāk ir nepieciešams Rūzvelts. Kaut vai viens. Tāds līderis, kurš "izvilka" ASV no Lielās depresijas. Žēl, ka Latvijai pagaidām nav sava Rūzvelta," akcentē Kogans.

Viņš brīdina, ka iecerētā pievienotās vērtības nodokļa palielināšana līdz 22-23% iedragātu iekšējo patēriņu un vēl vairāk uzņēmēju aizietu "ēnas zonā". Valsts ieņēmumi samazinātos, un tas negatīvi ietekmētu sociālo jomu.

"Pacelt nodokļus būtu pats vienkāršākais, taču īstermiņa risinājums. Pēc tam nodokļu ieņēmumi atkal samazinātos, atkal pieaugtu iedzīvotāju neapmierinātība," skaidro uzņēmējs. "Latvijai vajadzētu nevis censties mazāk tērēt, bet vairāk pelnīt. Tiesa, tas ir daudz grūtāk."

Kogans norāda, ka pēdējo desmit gadu laikā esam pieraduši "šikot", un tagad mums ir grūti atteikties no jaunām mājām, ikgadējiem braucieniem uz ārzemēm. "Tomēr kopumā Latvijas tauta krīzi pārcieš ļoti vīrišķīgi, šeit nav tādas histērijas un streiku kā, piemēram, Francijā,'' paslavē degvielas kompānijas vadītājs, ''tas nav tāpēc, ka cilvēki būtu infantili, bet gan tāpēc, ka joprojām dzīva ir paaudze, kas atceras laikus, kad bija sliktāk. Francūži to jau sen vairs neatceras, bet Latvijas iedzīvotāji cenšas izdzīvot, lasa sēnes, audzē kartupeļus."

Komentāri (26)

photocom 04.11.2010. 15.11

Ak haime haime
ne rūzvelte
ne maršale plāne
te vajag be
ļāute tam Valdem
strādāt
soļi pa soļim
tik pats necel cenas soļarai un bendžai

+9
-1
Atbildēt

0

ievuliitis 04.11.2010. 15.32

Ko darīt tagad? – Gaidīt newRūzveltu, salikt rokas un laisties dibenā vāi tomēr mēģināt kārpīties ārā no tā purva, kurā mūs ieveda aprobežoti un alkatīgi politiķi?

+6
-1
Atbildēt

1

    austris_slavinskis > ievuliitis 04.11.2010. 15.49

    Vajag audzinat jaunos Ruzveltus, taja pashaa laikaa cinities un saglabat iespejami labaako kursu uz Latvijas izveseljoshanos. Protams,ka ir drausmigi iekaveets, vai ari kautkur saknees apslapeets, bet tas jau vairs nav noslepums. Un protams tie vadiitaaji un koleegi, kas var dot pietiekami lielu stimulu un gruudienu shiem jaunajiem censhonjiem. It ipasi jau augstskolu limenii un citur…

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

austrisv 04.11.2010. 14.34

Vai tad tas nav tas pats Rūzvelts, kurš pieļāva Latvijas neatkarības iznīcināšanu un pārdošanu Krievijai!
Paldies, mums jau pietiek ar laventiem, kra un kar, lipmaniem, kur vēl Rūzveltus?

+5
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu