Tiesa: Latvijas Bankai jāatbild par BB bankrotu • IR.lv

Tiesa: Latvijas Bankai jāatbild par BB bankrotu

22
Rūta Kalmuka, F64

60 miljonu piedziņu pamato ar valsts bankas prettiesisku darbību kritiskā situācijā

Latvijas Banka (LB) bijusi informēta par AS "Banka Baltija" (BB) finanšu stāvokli, pieļāvusi virkni prettiesisku darbību, un tai jāuzņemas atbildība par savas darbības vai bezdarbības sekām, spriedumā par 60 miljonu latu piedziņu no LB par labu BB likvidatoram "BDO" konstatējusi Rīgas apgabaltiesa,vēsta aģentūra LETA.

Kā ziņots, Rīgas apgabaltiesa 12.oktobrī daļēji apmierināja BB likvidatora prasību pret valsti LB un Finanšu ministrijas personā un no LB piedzina 59,9 miljonus latu, bet prasību daļā pret FM noraidīja. LB jau paziņojusi, ka spriedumu pārsūdzēs, vienlaikus paužot pārliecību, ka tas nestāsies likumīgā spēkā.

Kā liecina pirmdien portālā pietiek.com publicētais Rīgas apgabaltiesas spriedums, apgabaltiesas Civillietu tiesu kolēģija piekrīt prasītājam, ka LB kā jebkura juridiska persona ir civiltiesiski atbildīga par savas darbības vai bezdarbības sekām, un tādēļ tās iebildumi, ka centrālā banka ne par ko nav atbildīga, jo nav tāda likuma, nav pamatoti.

Pietiek.com secina, ka vairāk nekā gadu Einara Repšes un Ilmāra Rimšēviča vadītā LB neko nedarīja, lai pārtrauktu nelikumības BB, tās vadītāju Aleksandra Laventa un Tāļa Freimaņa prettiesisku rīcību un naudas aizplūšanu, reizēm pat palīdzot bankas saimniekiem. Ja LB tā laika vadība būtu pildījusi ar likumu uzdotos pienākumus, noguldītāju zaudējumi būtu bijuši daudz mazāki, uzskata portāla veidotāji, norādot uz tiesas secinājumu, ka LB bezdarbība reizē ar BB vadītāju noziedzīgo rīcību bija divi galvenie Latvijas lielākās komercbankas bankrota iemesli.

Kā spriedumā norāda tiesa, "lietā nodibināto faktu daļā minēts 1994.gada 28.oktobra līgums, ar kuru BB pārdod tai piederošās "Ceska banka" akcijas firmai "Finhold Ltd", kuru pārstāv Aleksandrs Lavents, un lietas materiāli apliecina prasītāja minēto par šī darījuma slēgšanu ar mērķi sagrozīt bankas finanšu rādītājus, par ko LB ir bijusi informēta un ko viņa ir atbalstījusi".

"Neskatoties uz virkni rupju pārkāpumu, konstatējot, ka viss bankas pašu kapitāls ir zaudēts un izveidojies ar mīnus zīmi – 13,3 miljoni latu, LB secināja, ka komercbankā normatīvi tiek ievēroti, kaut gan pārbaudē atzīts, ka bankas pašu kapitāls ir tikai 2,4 miljoni latu. Šādiem atzinumiem trūkst jebkādas iekšējas loģikas, jo pārkāpums var tikt konstatēts tikai tad, ja ir neatbilstība normatīvam," teikts spriedumā. Apgabaltiesas Civillietu tiesu kolēģija uzskata, ka pārbaudē 1994.gada jūlijā – augustā LB varēja secināt, ka BB naudas vairs reāli nav. "Ievērojot faktu, ka vēl joprojām LB nav saņēmusi auditoru apstiprinātu gada pārskatu, kas bija iesniedzams līdz 1994.gada 31.martam, LB bija pietiekams pilnīgs pamats jebkādu sankciju piemērošanai, t.sk. bankas licences apturēšanai, un šāda rīcība kā vienīgā iespējamā bija nepieciešama".

LB "nav izmantojusi visas tai piešķirtās tiesības un vienlaikus nav izpildījusi pienākumu izdot visus sekmīgai komercbankas uzraudzībai nepieciešamos normatīvos aktus", teikts spriedumā. Tiesa secina, ka LB nav veikusi savus pienākumus, lai identificētu, pārvaldītu un uzraudzītu kredītiestādes darbības riskus un nav pasargājusi no zaudējumiem labticīgas trešās personas, tai skaitā valsts un pašvaldību institūcijas, kurām bija tiesības paļauties uz pienācīgu banku uzraudzību no LB puses.

Komentāri (22)

austrisv 01.11.2010. 16.24

Ir nu gan interesants tas tiesas lēmums!
Pēkšņi pēc tik daudz gadiem atrada grēkāzi, kam jāatmaksā Laventa izzagtā nauda!

+8
0
Atbildēt

3

    Tane-Dane > austrisv 01.11.2010. 17.32

    Šajā procesā jau nu nav pilnīgi nekā pēkšņa, jo tas ne uz mirkli nav rimis visus šos 15 gadus. Varētu vienīgi cerēt, ka tas nevilksies bezgalīgi un tās beigas kaut kur te pat jau ir saskatāmas.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    austrisv > austrisv 02.11.2010. 10.02

    Runa jau iet par grēkāža pēkšņu atrašanu pēc tik daudz gadiem Laventa vietā, ne jau BB procesu kā tādu!
    Kā zināms, un tauta runā, tad Laventa veikali zeļ tepat Latvijā(Elkor)- tātad naudiņa sazagtā tepat, bet jāpazudina ir LB, jo tā varēs atkal Latviju iegrūst krīzē pie tam ar Grūtupa rokām! kam gan tas ir izdevīgi? Vai tik ne kādai kaimiņzemei!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Tane-Dane > austrisv 02.11.2010. 11.06

    Pag, pag Bet,runa nekur neiet, runa IR, bija, būs par ne gluži tikko atrasto grēkāzi:). Prasība pret LB tika iesniegta jau 2005.gadā, neilgi pēc Stoholmas tiesas, bet tika apturēta līdz brīdim kamēr beigsies kriminālprocess pret pret Laventu un Freimani. Process atsākās šā gada sākumā un šoreiz apbrīnojami ātri virzījās uz priekšu.
    Grūtupam arī sen ar šo procesu vairs nav nekā kopīga, bet ja Laventa nozagtā nauda grozās šeit pat, nevis kaut kur salās, tad tas varbūt arī nav tas sliktākais kas ar naudu var notikt.
    Tā pat ar kaimiņzemēm es šoreiz neredzu neko kopīgu un LB pa burbuli tik viegli nolaist nevar. Iesaku palasīt sprieduma tekstu, kurš ir interesants kaut vai vēstures atsvaidzināšanas aspektā, bet vispār man liekas ļoti labi, ka šādas lietas neaiziet vēstures miglā, bet tiek noskaidrots kas īsti tur notika.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

raimonds_bossltd 01.11.2010. 18.04

Laventa draugi:
Māris Gailis. Vēl kopš tiem laikiem, kad viņš kopā ar sarkanā komisāra, cilvēku bendes, Augusta Sukuta mazdēlu, Augustu Sukutu Rīgas videocentrā tirgoja porno filmas.
Ziedoņi Čevers: Abi reizē mācījās Fizkultūras institūtā, Čevers komjaunatnes darbonis, Lavents aktīvists. Pēc Laventa atbrīvošanās no cietuma Čevers IeM, Lavents bandas “pārdaugava” viens no organizētājiem.
Jānis Jurkāns: kļička “krāsotājs”. Jurkāns augsti stāvošiem bandītiem remontēja mājokļus, kad kļuva par politiķi, ēda tiem no rokas.

+8
-1
Atbildēt

0

raimonds_bossltd 01.11.2010. 17.55

Ne LB bet lopi, Laventa stipendiāti no LC un DPS nodrošināja, ka tam nevienu dienu neiznācās pavadīt cietumā. Lai arī viņi slavēja banku kā vien varēja, neviens no viņiem un tiem pietuvotiem savu naudu tur nezaudēja. Par BB afēru cietumā bija jāsēž visiem, kas dzēra ēda un dancoja Laventa rīkotajā ballē Rundāles pilī, arī čekas stukačam Rumpītim. Paldies LB un Eināram Repšem par stingro nostāju, kas nepieļāva, lai Laventa sulaiņi devalvētu latu 4-5 reizes, kā tie bija iecerējuši, lai Lavents varētu turpināt aplaupīt Latvijas iedzīvotājus, firmas un pašvaldības un tiktu sagrauta Latvijas finansu sistēma.

+7
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu