Parādnieks: četru spēku koalīcija nav iespējama • IR.lv

Parādnieks: četru spēku koalīcija nav iespējama

35
Imants Parādnieks (L). Autore: Santa Berļakova, F64

VL līderis Dzintars neparedz ātru atrisinājumu iecerētās plašās koalīcijas veidošanā

Valda Dombrovska (''Vienotība'', JL) plāns nākamo koalīciju Saeimā veidot no četriem politiskajiem spēkiem ar Zaļo un zemnieku savienību (ZZS), ''Saskaņas centru'' (SC) un Nacionālo apvienību ''Visu Latvijai'' – ''Tēvzemei un Brīvībai''/LNNK (VL–TB/LNNK) nav iespējams, tā Latvijas Radio pirmdien rīta intervijā sacīja VL līdzpriekšsēdētājs Imants Parādnieks.

"Tas, ko piedāvā Dombrovskis, nav iespējams. Tas ir zināms visiem, bet visi spēlē spēlītes. Kā savulaik sacīja pazīstamais komiķis Arkādijs Raikins: "Uzspēlēsim muļķīšos!"." Kā uzsakta Parādnieks, pašlaik "Vienotība" piedāvā turpināt "strausa politiku". "Ceru, ka Dombrovskis spēs uzņemties atbildību un situācija atrisināsies," sacīja VL līdzpriekšsēdētājs.

Dombrovska piedāvāto koalīcijas modeli Parādnieks salīdzināja ar iešanu pāri diviem tiltiem, kad gan uz vienu, gan otru tiltu gājēju velk liels spēks, bet rezultātā "visi grāvī vien nonāk". "Kā mēs varam kopā veidot vienu valsti ar tiem, kuri skatās citā virzienā?!" retoriski vaicāja VL pārstāvis. Viņš piebilda – ja SC atsakās no ''etnocīda'' politikas, tad iespējams sākt sarunas.

Savukārt VL līderis Raivis Dzintars pirmdien Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "Labrīt, Latvija!" prognozēja, ka notikumi ap valdības veidošanu tuvāko dažu dienu laikā neatrisināsies. Politiķis uzsvēra, ka viņa pārstāvētais politiskais spēks ''orientējas uz to, ka ir trīs apvienību veidota koalīcija", kā tas no pašreizējā premjerministra Dombrovska un viņa pārstāvētās "Vienotības" deklarēts pirms vēlēšanām.

Dzintars par baumām nosauca informāciju par iespējamiem ASV iebildumiem pret VL atrašanos jaunajā valdībā. VL vadītājam pagājušo piektdien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru bijusi saruna ar ASV vēstniecības pārstāvjiem, kuras laikā viņš vaicājis, vai ASV ir iebildumi pret VL atrašanos jaunajā valdībā, un saņēmis arbildi, ka tādu neesot.

"Tās ir tādas manipulācijas, birku piekāršana, lai noņemtu no spēles neērtu sāncensi, kurš ne vienmēr ir gatavs bezprincipiāli vienoties par jebkuru sfēru," norāda Dzintars.

Jau ziņots, ka ''Vienotība'' partiju atbildes par dalību jaunajā valdībā gaida līdz pirmdienas vakaram. SC jau paudusi gatavību runāt par dalību valdībā, taču nevēlas nosacījumu par okupācijas fakta un latviešu kā vienīgās valsts valodas atzīšanu. ZZS un VL–TB/LNNK par to lemj pirmdien.

Ja izdotos izveidot Dombrovska iecerēto koalīciju, tai būtu 92 deputātu balsis Saeimā. Taču dažas ''Vienotībā'' ietilpstošās ''Pilsoniskās savienības'' deputātes paziņojušas, ka nebalsotu par šādu koalīciju.

Komentāri (35)

daina_tabuna 18.10.2010. 10.26

… bijusi saruna ar ASV vēstniecības pārstāvjiem, kuras laikā viņš vaicājis, vai ASV ir iebildumi pret VL atrašanos jaunajā valdībā, un saņēmis arbildi, ka tādu neesot…

Raivis, acīmredzot, vēl nav gana pieredzējis. Ja diplomāts saka “nē!”, tad vai nu tas nemaz nav diplomāts vai arī viņš melo.

+10
-1
Atbildēt

12

    a_oleinika > daina_tabuna 20.10.2010. 03.54

    Es mazliet ieskatījos Iesalnieka blogā ap Bronzas kareivja laiku… gan viņa, gan to komentētāju teksti bija vienkārši šausminoši. Kā no PSRS vai Vācijas 30. gados. Piesaucot “laba 80 gadus veca vācu grāmata” un “pareizā latviskā pozīcija”.

    Ja cilvēku pavelk uz tādu atsaldētību, tad baidos, tik viegli tas nepāriet. Pat ja neskatās pagātni, tad Satversmes pārkāpēja un padomju kolaboracionista Ulmaņa glorificēšana ir šodiena. Nez kādēļ viņus vēsturē saista tikai vienas krāsas lappuses?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Uldis Šneiders > daina_tabuna 18.10.2010. 14.03

    Ir ļoti dīvaini par normālu situāciju uzskatīt vārda “Nē!” plašu interpretāciju.
    Cik zinu latviešu valodu – “Nē!” parasti arī nozīmē “Nē!”.
    Varbūt Raivis varētu spert brangu soli pretim vārdu atbilstībai jēgai un darbiem…

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    a_oleinika > daina_tabuna 19.10.2010. 14.49

    >ت ♠Ak Dievs/ يا الله

    Man iet jau otrā sieva un ir četri bērni 30 gados! Nesūdzos. :D

    Vienkārši neciešu nacistus tieši tāpat kā komunistus – tas ir ļaunums tautai. Un kamēr šie “dzintarieši” nebūs skaidri un nepārprotami sarāvuši savas saites ar savu “vētraino brūno jaunību”, es viņus uzskatīšu par Latvijai tik pat bīstamiem kā SC, kas nav atzinuši okupāciju-aneksiju.

    Sausā atlikuma no tām viņu (mutiskajām) rūpēm par nāciju pagaidām nav, tikai karogu vicināšana. Būšu patīkami izbrīnīts, ja patiešām izrādīsies lietaskoki. Pagaidām vairāk velk uz Dobeļa un Tabūna paaudžu maiņu.

    Starp citu, šajās vēlēšanās balsoju par NA, bet iepriekšējās par TB/LNNK. Ļoti augstu vērtēju Zīli un Bērziņu, bet Dzintaru gan svītroju laukā. :D

    0
    0
    Atbildēt

    0

    a_oleinika > daina_tabuna 19.10.2010. 15.00

    >ت ♠Ak Dievs/ يا الله

    Savukārt Parādnieks līdz ar Šleseru un vairākiem SC deputātiem ir bez augstākās izglītības.

    Nacisti un komunisti arī savulaik izcēlās ar mazizglītotību, tumsonību, ko kompensēja ar fanātismu un vēlmi aplaimot savu tautu/visu pasauli.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    a_oleinika > daina_tabuna 20.10.2010. 03.45

    Kā jau teicu, kamēr viņi nav skaidri norobežojušies no savas pagātnes (nevis tikai pamainījuši retoriku, jo to arī Urbanovičs māk), es viņus valdībā uztveru kā draudu – mūsu valstij. Un cik tad ilgi Zīle viņiem rakstīs ekonomiskās programmas un auklēsies, lai savalda muti.

    Labu gribot var savārīt tādus s*dus, kādus, ļaunu vēlot, neizdomāsi. Pagaidām viss, ko Dzintars ir pateicis, ir bijis izglītība tikai latviešu valodā un vēsture no pirmās klases. Nu tādā garā. Vai ar to Latvijai šobrīd reāli būtu kas līdzēts? Un cik ilgi viņš to pantiņu skaitīs?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    LR Aizsardzības mini > daina_tabuna 19.10.2010. 15.21

    Nepārproti, nepiekrītu visām viņu idejām, uz daudz ko skatos daudz “vēsāku prātu”, taču tam ir mēle, lai argumentēti pateiktu un izklāstītu, kas ir kas. Ja būtu viņiem sekojis no pirmssākumiem, Tu noteikti būtu ievērojis izmaiņas viņu retorikā. Ir tāds teiciens: “Pastāvēs kas mainīsies” tad lūk, viņi vēl tikai š.g. 02/10/ uzkāpa uz “saeimas kuģa”, tāpēc viņu potenciāls vēl nav atklāts, mēs varam gudri spriedelēt par to, kādi viņi kļūs, ko daīrs, bet varbūt iesākumā, pirms “apēst”, ļausim pastrādāt? Mums ir dota unikāla iespēja, reizi četros gados svītrot cilvēkus, kuri nav attaisnojuši mūsu cerības, tauta prasīja jaunas sejas, tad ļaujam šīm sejām strādāt?! :)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > daina_tabuna 18.10.2010. 15.00

    1) saruna visdrīzāk nebija latviski,
    2) atbilde nebija strups “Nē!”, bet plašāks paskaidrojums, taču jebkurā gadījumā tika dota konkrēta atbilde, kas diplomātiem nav normāla situācija, īpaši jau neformālā sarunā,
    3) Raivis var spert cik un ko grib, bet tas nemainīs tūkstošu diplomātu uzvedības normas pagātnē, tagadnē un nākotnē.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    a_oleinika > daina_tabuna 18.10.2010. 16.48

    Dzintaru par ārlietu ministru! :D
    Viņš principiāli taisni turēs savu mugurkaulu un liks diplomātiskajam dienestam pāriet uz bināro komunikāciju – “jā” un “nē”.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    LR Aizsardzības mini > daina_tabuna 18.10.2010. 17.51

    Dolār, izrāvi no konteksta? ___ Dzintars par baumām nosauca informāciju par iespējamiem ASV iebildumiem pret VL atrašanos jaunajā valdībā. VL vadītājam pagājušo piektdien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru bijusi saruna ar ASV vēstniecības pārstāvjiem, kuras laikā viņš vaicājis, vai ASV ir iebildumi pret VL atrašanos jaunajā valdībā, un saņēmis arbildi, ka tādu neesot.___

    Jeņķu diplomāti atbildēja: “ka tādu neesot” tb, diplomāts ļava saprast R. Dzintaram, ka ne jau ASV ir jāveido Latvijas valdība, bet gan pašiem latviešiem. :)
    Ja līdzīgu jautājumu uzdotu KF vēstniecvības darbiniekam, mēs saņemt aŗi “atbildi” – NĒ. :)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    LR Aizsardzības mini > daina_tabuna 18.10.2010. 17.54

    Kaspars Gasūns, zini vecīt, tev vai nu vajag sievieti, vai zāles – tādu negatīvismu reti izdodas novērot. Varbūt lasot, klausoties, skatoties, nevajag uzreiz noskaņoties pret oponentu, tad arī dzīvot būs vieglāk!? Pat Raivja intervijā, viņš ir par sadarbību, konstruktīvām idejām, taču ar saviem ieblidumiem, tāpēc jau visas nesaskaņas atraisina sarunu ceļā, bet vienojošajiem jautājumiem ir jābūt NEDISKUTABLIEM! :)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    arturskaja > daina_tabuna 18.10.2010. 12.42

    Ar katru dienu vairāk manī rodas pārliecība, ka Raivis, tāpat kā Repše ir no tās ‘sugas’, kas vnk neprot melot.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

    Sanšains > daina_tabuna 18.10.2010. 12.13

    Raivis, acīmredzot, vēl nav gana pieredzējis. Ja diplomāts saka “nē!”, tad vai nu tas nemaz nav diplomāts vai arī viņš melo.
    =====================
    Nedomāju, ka Raivis Dzintars to nesaprot. Gluži vienkārši viņš ar šo jautājumu ASV vēstniecībā izspēlē ļoti jauku gājienu pret “bažīgajiem” un “godīgi atklātajiem” pabrikiem un āboltiņām.:)

    Divas iespējas:
    1. Ir bijuši šādi mājieni. Bet tad lai šo mājienu saņēmēji to PIERĀDA, jo – atvainojiet! – vismaz es šiem politiķiem tā, uz vārda, neticu vis.
    (Šajā gadījumā rodas nākamais jautājums: KĀDĒĻ GAN Latvijai būtu tramīgi jālec un jāklausa “MĀJIENIEM”?)

    2. Nav bijuši šādi mājieni. Secinājums – pabriki un āboltiņas gluži vienkārši MELO. Un šī versija man šķiet ticamāka.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

martins_zvejnieks 18.10.2010. 10.17

Žēl gan, ka VL vēl nav politiķi ar pieredzi un neizmanto iespēju paklusēt līdz “pirmdienas vakaram”, bet, sapriecājušies par iespēju izrunāties uzreiz un visur, steidz publiski paziņot savus viedokļus par “spēlītēm”, kā arī politiski zaļas “prognozes” par pieredzējušu politiķu spēļu rezultātiem.

+11
-6
Atbildēt

3

    a_oleinika > martins_zvejnieks 18.10.2010. 16.45

    >kaspijs12

    Ģeniāls teksts! :D To etīdi par pupiem vajadzētu bērniem skolā mācīt un uzlikt virs VL! štāba ieejas.

    Citādi viņi, šķiet, par bezjēdzīgām uzskata jebkuras darbības, kuras nevar veikt ar cirvi.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    arturskaja > martins_zvejnieks 18.10.2010. 12.38

    Ko nozīmē ‘paklusēt’ un ‘politiski zaļas prognozes’? Vai tad mēs nebijām par skaidru politiku? Vai paklusēšana un pagaidīšna līdz pirmdienas vakaram ko mainīs, ja viss jau izdomāts?
    Manuprāt šeit ir skaidrs mesidžs gan no vienas, gan otras puses par to, ka nekas nesanāks.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    martins_zvejnieks > martins_zvejnieks 18.10.2010. 15.57

    Šajā gadījumā “paklusēt” nozīmē neuzskatīt, ka ir nepieciešamība izteikties par lietām, kas ir saprotamas visiem, kuri seko notikumiem konkrētajā “smilšu kastē”. Tas attiecināms uz izteicieniem par Dombrovska “piedāvājuma neiespējamību” un “strausa politiku” un “diviem tiltiem”, jo tas nav ne viens, ne otrs, ne trešais. Rezultātā jau tikai jaunieši paziņo, ka nav to sapratuši. Savukārt “politiski zaļas prognozes” ir viedokļa paušana par to, ka “notikumi ap valdības veidošanu tuvāko dažu dienu laikā neatrisināsies”, jo tie jau risinās.

    No savas tālās bērnības atceros epizodi, kas man saistās ar paklusēšanas tēmu. Pastaigājāmies ar tēti pa pilsētu. Savā bērna tiešumā paziņoju, ka pretimnākošajai tantei ir lieli pupi. Tētis atbildēja: “Tas nav skaļi jāsaka, to taču visi tāpat jau redz.”
    Jaunie politiķi, tāpat kā bērni – divu gadu laikā iemācīsies runāt, bet vajadzēs ilgāku laiku, lai iemācītos klusēt.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

LR Aizsardzības mini 18.10.2010. 15.22

Iesaku noskatīties šo, ļoti precīzi, bez uzspēlējumiem un pragmatiski http://www.youtube.com/watch?v=M-Kx1sa2Zrw&feature=player_embedded

un izlasiet šo http://visulatvijai.lv/news.php?readmore=1156319301

+4
0
Atbildēt

4

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu