Aizdomās par kukuļa piesavināšanos apcietina prokuroru • IR.lv

Aizdomās par kukuļa piesavināšanos apcietina prokuroru

15
Evija Trifanova, LETA

KNAB aizdomās par dalību kukuļa nodošanā tur vēl trīs privātpersonas

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) piektdien apcietinājis prokuroru, kurš tiek turēts aizdomās par saistību ar kukuļošanu. Pēc aģentūras LETA rīcībā esošās informācijas, apcietinātais prokurors, iespējams, ir Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona prokuratūras prokurors Svens Martinsons, kura vārds līdz šim nav bijis saistīts ar sabiedrībā rezonansi guvušām lietām.

Kā informē KNAB pārstāve Ieva Karlsberga, KNAB kriminālprocesu par prokurora un trīs privātpersonu prettiesiskām darbībām, kas saistītas ar kukuļošanu, sācis 29.septembrī. Prokurors piektdien atzīts par aizdomās turēto un apcietināts.

Kā liecina amatpersonas deklarācija, kuru Martinsons iesniedzis Valsts ieņēmumu dienestam, viņa parādsaistības 2009.gadā pārsniegušas 130 000 eiro (91 364 latus). Ģenerālprokuratūras preses pārstāvis Andrejs Vasks aģentūru LETA informēja, ka par apcietinātā prokurora atstādināšanu no amata vēl tiks lemts.

Izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka kāda persona ar divu starpnieku palīdzību, no kuriem viens bijis prokurors, vēlējusies nodot 2000 eiro (1405 latu) kukuli citam prokuroram. Iespējamais kukuļa devējs vēlējies nodrošināt sev labvēlīga lēmuma pieņemšanu kāda potenciālā kukuļa saņēmēja – prokurora – lietvedībā esošā kriminālprocesā.

KNAB iegūtā informācija liecina, ka gan pirmais starpnieks, gan otrais starpnieks, kas bijis prokurors, katrs piesavinājušies pa daļai kukuļa. Kopumā abas minētās personas piesavinājušās visus 2000 eiro. Gala rezultātā kukulis nav sasniedzis otru prokuroru, kam tas it kā bijis adresēts, aģentūrai LETA izmeklētāju versiju skaidrojusi Karlsberga.

Iespējamajā kukuļa starpniecībā iesaistītais prokurors atzīts par aizdomās turēto pēc panta par kukuļa piesavināšanos un starpniecību kukuļošanā. Arī otrs iespējamais starpnieks atzīts par aizdomās turēto divu minēto noziedzīgo nodarījumu veikšanā. Savukārt ceturtdien viena persona atzīta par aizdomās turēto kukuļdošanā, bet cita – tās atbalstīšanā.

Aizdomās turētajam prokuroram Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa kā drošības līdzekli piemērojusi apcietinājumu. Pārējiem trim aizdomās turētajiem KNAB nav lūdzis piemērot ar brīvības atņemšanu saistītus drošības līdzekļus.

Komentāri (15)

Liga Riga 15.10.2010. 20.12

Biedrība “Par godīgumu tiesu varas sistēmā “Temīda”” ievērojusi, ka visriskantākā ir tā prokuroru grupa, kurai ir samērā lielas parādsaistības.
Spriediet paši. Parādsaistības, kas pārsniedz 100 tūkstošus eiro, 2009. gadā ir bijušas vismaz 12 prokuroriem, liecina valsts amatpersonu deklarācijas.
Pirmie divi par 2009.gadu.Starp prokuratūras amatpersonām vislielākie parādi ir nu jau bijušajai Jūrmalas virsprokurorei Sigitai Priedei – nepilni 300 000 eiro. Kā zināms, pērn februārī S. Priede iesniedza atlūgumu, jo bija aizdomas par viņas saistību ar korupcijā apsūdzēto Jūrmalas prokurori Irinu Bogdanovu.

+7
0
Atbildēt

2

    Pēterītis > Liga Riga 16.10.2010. 13.04

    No savas personīgas pieredzes varu apgalvot, ka trīs no Jūsu pieminētajām personām nodokļu maksātāju naudu tērē kā likumu pārkāpēju advokāti.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Liga Riga > Liga Riga 15.10.2010. 20.13

    Pārliecinošu otro vietu ar parādsaistībām gandrīz 200 000 eiro apmērā ieņem procesa virzītājs t.s. Ventspils amatpersonu lietā prokurors Andis Mežsargs.
    Lielāki par 150 000 eiro parādi ir arī Personu un valsts tiesību aizsardzības departamenta prokuroram Gintam Bērziņam un Īpaši pilnvarotu prokuroru nodaļas virsprokuroram Ingemāram Masaļskim.
    Lielāki par 100 000 eiro parādi ir arī prokuroriem Svenam Martinsonam (134 222 eiro), Gatim Donikam (110 052 eiro) un Atim Dzērvēnam (102 891 eiro).

    +5
    0
    Atbildēt

    0

a_oleinika 16.10.2010. 01.46

“..gan pirmais starpnieks, gan otrais starpnieks, kas bijis prokurors, katrs piesavinājušies pa daļai kukuļa. Kopumā abas minētās personas piesavinājušās visus 2000 eiro. Gala rezultātā kukulis nav sasniedzis otru prokuroru, kam tas it kā bijis adresēts.”

Izklausās mazliet anekdotiski, vai ne?

+6
0
Atbildēt

2

    a_oleinika > a_oleinika 16.10.2010. 13.57

    Man arī tādas aizdomas radās! :D Jo kādam taču vajadzēja “nostučīt”.

    Bet vispār es apbrīnoju, par cik mazām summām cilvēki ir gatavi pārdoties. Cilvēks iztirgo savu profesionālo un cilvēcisko godu, riskē ar apcietinājumu, un tas kaut kādu pāris tūkstošu dēļ.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Laumiņa > a_oleinika 16.10.2010. 12.50

    Domāju, ka KNABu visiem minētajiem cilvēkiem aiz cemmes uzlaida tieši tas prokurors, līdz kuram nauda neaizgāja, un kuram arī tā bija tikpat nepieciešama. Nu jau aplaupa “savējos”, tik tālu esam nonākuši.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

Laumiņa 16.10.2010. 13.17

Vajadzētu mums zināt arī visu tiesnešu parādsaistības. Nekā personīga, nu tā informācijai. Tad būtu saprotamāki daži lēmumi, kurus “vidējam prātam” tā vienkārši neaptvert..

+4
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu