KNAB pārbauda LDz vadītāja Magoņa darījumus • IR.lv

KNAB pārbauda LDz vadītāja Magoņa darījumus

15
Uģis Magonis. Autors: Andrejs Strokins, F64

Aizdomas par iespējamu naudas legalizēšanu vērienīgos darījumos pērn

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sācis padziļinātu pārbaudi par valsts akciju sabiedrības "Latvijas dzelzceļš" (LDz) valdes priekšsēdētāja Uģa Magoņa, apvienības "Par labu Latviju" atbalstītāja 2009.gada amatpersonas deklarācijā norādītajiem vērienīgajiem darījumiem, kas rada bažas par iespējamu naudas legalizēšanu, vēsta portāls pietiek.com .

Legalizējamā nauda varētu būt iegūta, izmantojot stāvokli LDz un tā meitasuzņēmumā "LDz Cargo", raksta portāls. KNAB preses pārstāve Ieva Karlsberga atzinusi pārbaudes faktu, taču sīkākus komentārus par tās gaitu nesniedza.

Informāciju par KNAB pārbaudi apstiprinājis arī pats Magonis, kurš sacīja, ka ''diskutējis ar KNAB darbiniekiem par darījumiem", KNAB darbinieki viesojušies pie viņa LDz. Viņš uzskata, ka deklarētie darījumi ir likumīgi, tajos gūtie ienākumi adekvāti un patiesi, un tiem nevajadzētu radīt nekādas šaubas.

Kā informē pietiek.com, 2009.gadā kāda Helēna Bibika Magonim atdevusi 694 000 eiro (487 743 latu) un 150 000 latu parādu, no Krievijas uzņēmuma "Eriga" par kapitāldaļām viņš saņēmis 675 000 eiro (474 390 latus), dividendēs no SIA "Diamond Company" (iepriekšējais nosaukums – "Hanza Jūras vārti") – 402 000 dolārus (202 608 latus).

Līdz pagājušā gada decembrim Magonim piederēja puse kapitāldaļu "Hanza Jūras vārtos", kas arī devusi pusi no kompānijas oficiāli izmaksātajām dividendēm – 398 000 latus. Savukārt Bibikai piederējuši otri 50% no SIA "Hanza Jūras vārti", līdz ar to viņai tikusi arī otra puse dividenžu, kas nodrošinājusi trešo daļu Magonim atmaksātās summas.

Kompānijas 2009.gada apgrozījums bijis 2,8 miljoni latu, peļņa – teju 247 000 latu, un gada pārskata vadības ziņojumā bijis īpaši norādīts, ka uzņēmumam, kura pamatnodarbe ir kravu transporta ekspedīcija, ir "pietiekami augsta maksātspēja".

Neraugoties uz to, Magonis 35% uzņēmuma kapitāldaļu Bibikai pagājušā gada novembrī atdevis par velti. Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas "Lursoft" datu bāzē šāda īpašnieku maiņa fiksēta, bet Magoņa amatpersonas deklarācijā neparādās, ka viņš par tām būtu saņēmis kādu samaksu. Toties LDz vadītāja īpašumā atlikušos 15% "Hanza Jūras vārtu" kapitāldaļu viņš Krievijas uzņēmumam "Eriga" mēnesi vēlāk pārdevis par 675 000 eiro, rāda deklarācija.

Šī gada 22.jūnijā "Hanza Jūras vārti" tika pārdēvēta par SIA "Diamond Company", un jau 6.augustā Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa ierosināja uzņēmuma maksātnespēju, pēcāk ieceļot maksātnespējas administratoru.

Komentāri (15)

mary75 11.10.2010. 09.29

Manuprāt,pēc vēlēšanām Vilnītis daļēji ir pazudējis savu “aizmuguri” un “labvēļus”, kas ielika tur šo galīgi nepiemēroto personu, varbūt, Striķe un pārējie, no kā viņš vēl paspējis tikt vaļā, varēs justies mierīgāk.
Ja tikai Vilnīti netur uz tā miļjonu parāda āķa.

+18
-1
Atbildēt

1

    putekliic > mary75 11.10.2010. 09.40

    Daļēji ir zaudējis aizmuguri, tas tiesa. Tomēr norakstīt Vilnīti būtu pāragri, jo viņa patrons visticamāka ir arī Lembergs. Vienotība neies villoties deļ Vilnīša ar ZZS, tāpēc, domājams, Vilnītis varēs turpināt. Galvenais ir, lai viņš netraucē strādāt pārējiem KANB darbiniekiem ar Strīķi priekšgalā.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

austrisv 11.10.2010. 10.10

Nu tad beidzot KNAB arī sāk kustēt pēc vēlēšanu drudža piezemēšanās! Vilnītim arī aizmugures vairs nav : brālēns Jaundžeikars pārvietosies uz savu Z/s
Sen jau no TV bija dzirdēts, ka Magonis izveidojis Latvijas dzelzceļā savus SIA caur kurām laiž labākās kravas!!Taču darbības šo darījumu izvērtēšanā nebija.
Ceru, ka Dombrovska valdība nepieļaus labumu izsūkšanu no valsts viena no lielākajiem uzņēmumiem!
šleserzagļiem jāsēz cietumā vienreiz par visām reizēm! Visur radītas valsts līdzekļu noplūdes, tāpat kā Air Baltic, un gan jau vēl zem St ministrijas esošajiem uzņēmumiem!Izskatās, ka stingri pieķersies tiem kontrabandistiem un valsts naudas izzadzējiem!

+15
0
Atbildēt

2

    vērtīgs relikts > austrisv 14.10.2010. 00.22

    Bet 11.oct 10:10 ! Nez vai LDZ problēmas slēpjas Magones izveidotos SIA. Prihvatizācijas process taču sākās daudz senāk, kad LDZ vēl vadīja arodbiedrību speciālists Zorgevics. SIA, kuriem pieder zināmi sliežu ceļu posmi, caur kuriem jāizbrauc jebkurai eksporta kravai no Latvijas, taču tikuši dibināti jau toreiz.
    Kad lasu par daudzo miljonu trūkumu Latvijas budžetā, gribi, negribi, jādomā par šiem daudzajiem starpniekiem, kas ir privatizējuši gan gaisu, gan sliežu ceļus.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ltvpanorama > austrisv 11.10.2010. 10.46

    pastāv aizdomas ka LDz taisās līdzīgi kā aviāciju izvazāt..jau tagad labākās kravas tiek atdotas mākslīgi radītajiem |” operatoriem” un LDZ meitas uzņēmums Cargo mākslīgi laists dibenā, lai vēlāk arī to ievilktu nāsī..tur par fīreru izcils intelektuālis nozīmēts kas savu laik knaibija dibenā stjuartes par ko tika laipni palūgts atstāt gan lidmašīnu gan iepriekšējo augsto amatu…un visa šitā naudas izgrūšana sponsorlīgumos..tur vajadzētu kārtīgu pārbaudi..tādu kas apskatītu darījumus no valsts ineterešu viedokļa nevis kārtējo ” likums to neaizliedz”

    +7
    0
    Atbildēt

    0

putekliic 11.10.2010. 09.34

Nu, nezinu. Manī šis fakts raisa neizpratni. Neizpratni tādā ziņā, ka par izmeklēšanas pamatu tiek ņemta amatpersonas deklarācija. Vai tiešām Magonis sadarbībā ar saviem advokātiem nebūtu septiņas reizes nomērījis pirms rakstīt kādus ciparus deklarācijā?! Man jau drīzāk domāt, ka tas ir tikai formālais pamatojums. Gan jau, ka aizdomu pamatā ir kāda cita, daudz būtiskāka informācija. Bet lai nu kā – tas ir vēl viens no PLL hidras trekniem taustekļiem.

+13
-1
Atbildēt

4

    daina_tabuna > putekliic 11.10.2010. 09.52

    @andrejs_gr
    Man jau gan šķiet, ka Magone pats pildīja deklarāciju, nevis sadarbībā ar advokātiem. Šī lieta tomēr Latvijā vēl nav tādā līmenī kā Štatos, kur deklarācijas palīdz pildīt īpaši trenēti juristi. Turklāt domājams, ka Magones situācijā riskantāk ir pieļaut, ka kāds uzzina reālo lietu būtību, nekā kļūdīties pašam.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    putekliic > putekliic 11.10.2010. 10.24

    Jā, nu iespējams par zemu vērtēju to visatļautības, nekaunības un nesodamības apziņu tajās aprindās.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > putekliic 11.10.2010. 10.15

    vispār, cik zinu, valstīs ar 0 deklarāciju visiem un vēl legālo prezumpciju, taisni deklarācija bieži vien ir tas, kas atļauj atklāt korupciju un naudas atmazgāšanu.
    un, man šķiet, tie visi, ko ilgu laiku piesedza PLL, vienkārši atrofējušies, un pat neuzskatīja par vajadzību ko tur īpaši slēpt, jo uzskatīja, ka tāpat nekas nevar būt, cik tad mums ir notiesāti par līdzīgiem noziegumiem?
    Likmdošana tak arī “sakārtota”.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > putekliic 11.10.2010. 09.46

    Nu, ja paskatās Miķelsona “shēmu”, tad tā bija tik primitīva – vienkārši nebija nepieciešamība algot dārgus advokātus, jo visu laiku bija laba politiskā aizmugure līdz pagājušā gada martam. Tagad – politiskā aimzugure ir pazudusi uz visiem laikiem!

    +10
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu