Vienotība sāk konsultācijas ar ZZS un VL-TB/LNNK • IR.lv

Vienotība sāk konsultācijas ar ZZS un VL-TB/LNNK

40
Kestutis Vanagas, F64
Indra Sprance

Dombrovskis gatavs turpināt darbu līdzšinējā koalīcijā; runās arī ar SC

Provizoriskie vēlēšanu rezultāti liecina, ka 10.Saeimas vēlēšanās uzvarējušajai apvienībai “Vienotība” ir izredzes izveidot jaunu valdību no pašreizējās koalīcijas partijām. Vai tā notiks, lielā mērā būs atkarīgs no ievēlēto deputātu sastāva un turpmākām valdības veidošanas sarunām. Provizoriskie vēlēšanu rezultāti un Ir.lv aprēķini rāda, ka pašreizējai koalīcijai jaunajā Saeimā būtu 63 balsu vairākums.

Otru lielāko balsu skaitu ieguvušās apvienības “Saskaņas centrs” (SC) līderis Jānis Urbanovičs savukārt paziņojis, ka izveidot rīcībspējīgu valdību bez SC nebūšot iespējams, ņemot vērā ne vien matemātiskus aprēķinus, bet arī ģeometriju, tādējādi netieši norādot uz politisko spēku dažādību un personāliju iespējamo ietekmi.

Savukārt „Vienotības” premjerministrs Valdis Dombrovskis atzinis, ka „prioritāte ir esošā koalīcija ”, tāpēc jau svētdien sāksies konsultācijas ar Zaļo un Zemnieku savienību un apvienību “Visu Latvijai!”- “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK.   Atbalstu esošās koalīcijas saglabāšanai pauduši arī ZZS un VL-TB/LNNK vadītāji.

ZZS valdes priekšsēdētājs Raimonds Vējonis Ir.lv atzina, ka ZZS esot gatava runāt par valdības veidošanu ar visiem politiskajiem spēkiem, tajā skaitā arī ar SC, taču jautājums esot par potenciālo partneru vēlmēm. Viņaprāt, loģiska būtu pašreizējās koalīcijas turpināšana. ZZS izvirzītais premjera kandidāts Aivars Lembergs pēcvēlēšanu naktī koalīcijas iespējas nekomentēja.

Viens no VL – TB/LNNK līderiem Roberts Zīle uzskata, ka “vēlētāji ir snieguši atbalstu Dombrovskim kā premjeram, vienlaikus stingri norādot, ka nākamās valdības kodols jāveido nacionāls," informē LETA. Apvienība iestājas par esošās koalīcijas saglabāšanu un varētu asi iebilst pret ciešāku sadarbību ar SC.

Dombrovskim sarunas ar SC ieplānotas pirmdien. „Vienotības” politiķi pieļāvuši iespēju, ka jāmeklē ar SC „saskares punkti” parlamentārajā darbā. Partijas “Jaunais laiks” priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa Ir.lv atzina, ka SC pilnīgi ignorēt būtu kļūda, „vēl jo vairāk, atceroties draudus par Biškeku,” politiķe atsaucās uz Jāņa Urbanoviča solījumu par sociāliem nemieriem gadījumā, ja Latvijā situācija neattīstīsies pēc SC iezīmēta scenārija.

SC premjera kandidāts Jānis Urbanovičs vēlēšanu naktī bija noskaņots apņēmīgi: “Es izslēdzu iespēju izveidot normāli strādājošu valdību bez “Saskaņas centra”. Es to nespēju iedomāties.“ Atbildot uz jautājumu, kādas būs sarunas ar potenciālajiem koalīcijas partneriem, Urbanovičs citēja čukču sakāmvārdu – "pavasaris rādīs, kas kur ziemā kakājis", vēsta BNS.

Savukārt apvienība “Par labu Latviju” (PLL) noskaņojusies darbam opozīcijā. TP līderis Andris Šķēle, kuram pēcvēlēšanu naktī vēl nebija skaidrības, vai viņš iegūs deputāta mandātu vai svītrojumu dēļ pie tā netiks, atzinis, ka sabiedrība izteikusi uzticību pašreizējai valdības koalīcijai. PLL rūpīgi sekos, kā "Vienotība" pildīs savus priekšvēlēšanu solījumus nodrošināt 1,1 miljonu darbavietu, maksāt māmiņu algas un atgriezt bērnu pabalstus, pauda Šķēle.

Valdības veidošanas sarunas pašalaik norit kā neoficiālas konsultācijas, jo saskaņā ar Satversmi valdības veidotāju oficiāli aicina Valsts prezidents. Tas notiks pēc jaunās Saeimas sanākšanas novembrī. Vēlēšanu naktī Valdis Zatlers komentārus par premjera kandidātiem nesniedza.

Komentāri (40)

Dzintars Kalniņš 03.10.2010. 09.12

Uzjautrinos par “bārdainā mākoņtēva” pļurināšanu par valdības uzraudzīšanu!!! Tas nu gan būs smieklīgi, kad zagļi un bandīti sāks kādu pieskatī! :D

Nu nemāk cilvēks ar godu zaudēt un nesaprot, ka nav viņam tautas mandāta un ka iztērētie miljoni vēlēšanās ir “pakāsti”. Saldu dusu, kampēj!

+20
0
Atbildēt

0

Elīna Barkovska 03.10.2010. 09.43

SC jāpaliek opizīcijā. Pirms vēlēšanām pārāk bravurīgi un antilatviski uzvedās. Teorētiski var iedot kādu atbildības sfēru, bet ne ko tas nemainīs, bļaus kā āžai savā ierastā manierē.
SC ir tikai viena vēlme, Latvija Krievijas guberņa. Viss pārejais ko viņi runā vai sola ir bullshit.
Man ir cerība, ka šodien pamodāmies labākā Latvijā!

+15
-1
Atbildēt

0

dro 03.10.2010. 11.37

Solvita Āboltiņa Ir.lv atzina, ka SC pilnīgi ignorēt būtu kļūda, „vēl jo vairāk, atceroties draudus par Biškeku
_______________________________
Protams. kādu kaulu SC jānomet, bet, ja Āboltiņu var iebaidīt ar Biškeku, tad, lai steigšus atdod savu vietu gudrākam un ne tik gļēvam cilvēkam.

+12
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu