Fliks apsvēršot "airBaltic" valsts akciju pirkšanu • IR.lv

Fliks apsvēršot "airBaltic" valsts akciju pirkšanu

29
Bertolts Fliks. Autors: Jānis Saliņš, F64

Fliks un Dombrovskis vienisprātis par uzņēmuma nākotnes stratēģijas definēšanas prioritāti

Aviokompānijas "airBaltic" prezidents un līdzīpašnieks Bertolts Fliks gatavs apsvērt iespēju nopirkt visas valstij piederošās lidsabiedrības akcijas, lai arī patlaban par galveno uzskata uzņēmuma nākotnes stratēģijas definēšanu, vēsta biznesa portāls "Nozare.lv".

"Teiksim tā – jā, ja varēs šo nofinansēt, tad uz to var skatīties," taujāts par gatavību no valsts nopirkt tai piederošos 52,6% aviosabiedrības akciju, ''Nozare.lv'' sacījis Fliks. Viņam pieder lielākais privātais "airBaltic" akcionārs SIA "Baltijas aviācijas sistēmas" (BAS), kam savukārt pieder 47,2% aviokompānijas akciju.

Jautājumu par aviokompānijas "airBaltic" kapitāldaļu pārdošanu pašreiz neizskatām, žurnālistiem otrdien uzsvēra Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL). Viņš atzina, ka ap šo jautājumu virmo daudz spekulāciju, tāpēc pašlaik būtu jākoncentrējas uz "airBaltic" attīstības stratēģijas sagatavošanu, lai būtu skaidrība par uzņēmuma turpmāko virzību.

Arī Fliks patlaban par svarīgāko izvirza uzņēmuma stratēģijas definēšanu kopā ar valsti turpmākajiem trīs, pieciem gadiem. Tie gan esot ilgtermiņa jautājumi, ko neizlemj trīs dienas pirms vēlēšanām, bet tad, kad ir izveidota jauna valdība, kad profesionāli un nopietni apsēžas pie galda un izdomā, kāds ir labākais ceļš uz priekšu, sacīja aviokompānijas līdzīpašnieks.

Par lidsabiedrības jaunās padomes priekšsēdētāju otrdien ievēlēts Satiksmes ministrijas (SM) izvirzītais Niks Bulmanis, vēsta biznesa portāls Nozare.lv. Jau vēstīts, ka viņš iepriekš Rīgas brīvostas valdē bija ''Jaunā laika'' deleģēts pārstāvis. Par aviokompānijas padomes priekšsēdētāja vietnieku ievēlēts "airBaltic" prezidentam Bertoltam Flikam piederošās SIA "Baltijas aviācijas sistēmas" (BAS) pārstāvis Žans Šarls Korsaks.

"airBaltic" korporatīvo komunikāciju viceprezidents Jānis Vanags informēja, ka jaunā padome ir "iepazīstināta ar kompānijas aktualitātēm", tomēr liedzās sīkāk izklāstīt padomē apspriesto. Jau ziņots, ka kompānijas jaunajā padomē darbu turpinās divi BAS pārstāvji – Ilmārs Razumovskis un Korsaks, savukārt kā SM pārstāvji apstiprināti Gints Kiršteins, Uldis Martinsons (JL) un Bulmanis.

Fliks vaicāts, vai tad, ja valstij vairs nepiederētu "airBaltic" akcijas, lidsabiedrībai nevarētu rasties problēmas ar lidojumiem uz NVS valstīm, Fliks teica, ka kompānijas akcijām nav obligāti jāpieder valstij, īpašnieks var būt arī Latvijas uzņēmums. "Nozare.lv" Satiksmes ministrijā noskaidroja: lai aviokompānija varētu lidot no Latvijas uz NVS valstīm, vismaz 51% no tās jāpieder Latvijas vai citas Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts pilsonim, vai arī Latvijas valstij, un uzņēmumam ir jābūt reģistrētam Latvijā. Gaisa pārvadājumi notiek saskaņā ar divpusējiem starpvaldību gaisa satiksmes nolīgumiem un ES regulu.

Pirmdien Fliks ''Nozare.lv'' pieļāva, ka ''airBaltic'' varētu veidot uzņēmumu kādā citā valstī, neprecizējot, ko tieši ar to domā, vien sakot – šogad šie plāni netikšot īstenoti. Jau vēstīts, ka Flika uzņēmums BAS plāno veidot aviokompāniju Lietuvā, līdzīgu priekšlikumu viņš saņēmis arī Igaunijā, bet neesot to pieņēmis.

Runājot par "airBaltic" zīmola pārdošanu BAS, kas, pēc ekspertu domām, mazina aviosabiedrības vērtību, viņš norādīja: "Viennozīmīgi skaidrs, ka ilgtermiņā zīmolam jābūt pie "airBaltic"." Vispirms bija panākta vienošanās, ka BAS atdod zīmolu "airBaltic", bet tagad Fliks piedāvā valstij zīmolu nopirkt. Plašos komentāros par tālāko rīcību BAS īpašnieks neieslīga, vien teica: "Precizēsim, kā mēs rīkosimies ar valsti." To pašu viņš atbildēja uz jautājumu, kas notiks ar "airBaltic" jau samaksātajiem 93 500 latiem par zīmolu.

BAS patlaban neplāno pārdot savas "airBaltic" daļas. Pēc Flika domām, labākais veids, kā privatizēt "airBaltic", būtu reģistrēt uzņēmumu biržā un piesaistīt jaunus investorus, tad BAS atteiktos no pirmpirkuma tiesībām uz "airBaltic" valsts akcijām. Interesi par ''airBaltic'' valsts akcijām esot izrādījusi viena no lielākajām Ķīnas aviokompānijām "Hainan Airlines". Patlaban valstij pieder 52,6% "airBaltic" akciju, BAS – 47,2%. BAS par "airBaltic" akcionāru kļuva 2009.gada sākumā, nopērkot akcijas no skandināvu aviokompānijas SAS par 14 miljoniem latu.

Komentāri (29)

daina_tabuna 28.09.2010. 08.51

Šito bezkaunību… Man vienkārši trūkst vārdu. Vai tiešām viņš uzskata Latvijā visus par pilnīgiem idiotiem? Labvēlis atradies!

+17
0
Atbildēt

0

buchamona 28.09.2010. 08.54

Plašos komentāros par tālāko rīcību BAS īpašnieks neieslīga, vien teica: “Precizēsim, kā mēs rīkosimies ar valsti.” ++++ kā to saprast? :)) Nē, nu laikam jau saprotu, kas ar to ir domāts, bet “uzrakstījies” ir trāpīgi :)

+17
0
Atbildēt

1

    disassociative > buchamona 28.09.2010. 09.19

    Ļoti precīzs teikums – kā MĒS rīkosimies ar valsti. Būtu vēl korekti zēnam pajautāt, kas slēpjas zem vārda MĒS. Bet var jau arī nejautāt, paši zinam.

    +11
    0
    Atbildēt

    0

kkristaps 28.09.2010. 08.59

Kas ir Fliks? Fliks pats par sevi nav nekas – divu aptrakušu šakāļu izkārtne, aizslietnis un tikai.

+16
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu