Iestājas astronomiskais rudens • IR.lv

Iestājas astronomiskais rudens

27
Mārtiņš Zilgalvis, F64

Septembra beigās gaidāma arī meteoroloģiskā rudens atnākšana

Ceturtdienas rītā plkst.6.09 Zemes ziemeļu puslodē iestājies astronomiskais rudens, liecina astronomu informācija. Savukārt septembra beigās gaidāma arī meteoroloģiskā rudens atnākšana, vēstī aģentūra BNS.

Astronomiskais rudens Zemes ziemeļu puslodē iestājas brīdī, kad Saule šķērso debess ekvatoru rudens punktā, savukārt dienvidu puslodē tad iestājas pavasaris. Pret Sauli ir pavērsts Zemes ekvatora apvidus, un abas Zemes puslodes saņem vienādu saules gaismas un siltuma daudzumu. Diena un nakts visā pasaulē ir aptuveni vienāda garuma.

Meteoroloģiskais rudens sākas tad, kad diennakts vidējā gaisa temperatūra stabili pazeminās zem plus 10 grādiem un beidzas aktīvas veģetācijas periods. Vidēji Latvijā tas notiek 25.septembrī. Vidzemes un Alūksnes augstienē meteoroloģiskais rudens iestājas visagrāk – parasti 18.septembrī. Visvēlāk tas notiek Baltijas jūras piekrastē – ap 5.oktobri, informē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Prognozes liecina, ka līdz ar astronomiskā rudens sākumu Latvijā uz pāris dienām gaidāma atvasara, bet meteoroloģiskais rudens varētu iestāties septembra beigās. Pērn vidējā diennakts gaisa temperatūra zem plus 10 grādu atzīmes pazeminājās ap 28.-29.septembri. 2008.gadā meteoroloģiskais rudens sākās jau septembra vidū.

Laiku ap 23.septembri mēdz dēvēt par rudens saulstāvjiem, jo saule stāv līdzsvarā, vai vienādībām, jo nakts un diena ir aptuveni vienāda garuma.

Saskaņā ar tautas ticējumiem rudenī gaidāms tāds laiks, kāds ir gadalaika pirmajās trijās dienās. Kāds vējš iepūtīs gada ceturkšņa pirmajā dienā 23.septembrī, tāds pamatā pūtīs visu ceturksni, bet jo īpaši tā pirmajā mēnesī. Otrajā un trešajā mēnesī galvenokārt pūtīs vējš, kas dominēs attiecīgi 24. un 25.septembrī, teikts tautas vērojumos.

23.septembrī vējš iegriezīsies no dienvidrietumiem, 24. un 25.septembrī pūtīs dienvidu vējš, prognozē sinoptiķi. Tādējādi saskaņā ar tautas ticējumiem rudens gaidāms silts. Par to liecinot arī septembrī ne reizi vien atskanējušie pērkona dārdi dažādās Latvijas vietās. Tomēr sinoptiķu prognozes vēsta, ka jau septembra pēdējās dienās atvasarai sekos aukstāks laiks.

Komentāri (27)

ilmisimo 23.09.2010. 11.05

un gastronomiskais kad būs?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu