Martinsona filmu ''Amaya'' virza ''Oskaram'' • IR.lv

Martinsona filmu ''Amaya'' virza ''Oskaram''

25
''Amayas'' režisors Māris Martinsons un japāņu kinozvaigzne Kaori Momoi. Autore: Evija Trifanova, LETA

Nacionālā kino ekspertu komisija gatavos nolikumu pieteikumiem citām balvām

Latvijas nacionālā ekspertu komisija šogad ASV kinoakadēmijas balvai “Oskars” par labāko ārzemju filmu (Best Foreign Language Film Award) izvirzījusi Māra Martinsona spēlfilmu “Amaya” (starptautiskais nosaukums – “Hong Kong Confidential”), informē Diena.lv.

Kā vēsta Nacionālā Kino centra (NKC) pārstāve Kristīne Matīsa, šogad ASV Kinoakadēmijas kritērijiem (Special Rules for the Best Foreign Language Film Award) atbildušas divas Latvijas spēlfilmas – otra no tām bijusi Jāņa Streiča “Rūdolfa mantojums”.

Jau vēstīts, ka Martinsona spēlfilma "Amaya" pirmizrādi piedzīvoja šā gada 14.septembrī un kopš 17.septembra skatāma kinoteātros “Kino Citadele” un “Rīga”. “Kino Citadele” pēc pirmās nedēļas nogales ''Amaya'' ir 2.vietā pēc skatītāju skaita un 7.vietā pēc kases ieņēmumiem. Lietuvā, kur “Amaya” pirmizrādi piedzīvoja nākamajā dienā pēc Rīgas, filma ir pirmajā vietā gan pēc skatītāju skaita, gan kases ieņēmumiem. Lietuvā filmu rāda vairākās pilsētās. Starptautiskajā arēnā filmu izplatīs amerikāņu kompānija “House of Film”.

NKC gatavo nolikumu, pēc kura Latvijas filmas turpmāk tiks izvirzītas arī Eiropas Kinoakadēmijas balvai “Fēlikss” un Krievijas Kinoakadēmijas balvai “Nike”. Atšķirībā no Oskaru konkurences, cīņā par Fēliksiem un Nikēm Latvijai jau bijuši vērā ņemami panākumi, norāda Matīsa. Latvijas producenti var izvirzīt “Oskara” balvai arī dokumentālās un animācijas filmas, vienīgi šiem filmu žanriem uzcelts diezgan augsts slieksnis – lai filma vispār atbilstu izvirzīšanas kritērijiem, tai jābūt vismaz nedēļu komerciāli izrādītai kinoteātros Losandželosā un/vai Manhetenā.

Nacionālā ekspertu komisija izveidota ar Nacionālā Kino centra (NKC) vadītājas Ilzes Gailītes Holmbergas rīkojumu, tajā šogad strādā kultūras ministrs Ints Dālderis, Latvijas Kinematogrāfistu savienības priekšsēdētāja Ieva Romanova, Latvijas Kinoproducentu asociācijas prezidents Vilnis Kalnaellis, Latvijas kinooperatoru asociācijas valdes loceklis Uldis Jancis, Nacionālā Kino centra spēlfilmu eksperts kinorežisors Jānis Putniņš, kinokritiķis un Latvijas Universitātes acociētais profesors Viktors Freibergs, kinokritiķe un kinovēstures eksperte Dita Rietuma, NKC Latvijas filmu izplatīšanas projektu vadītāja un žurnāla “Kino Raksti” galvenā redaktore Kristīne Matīsa.

Komentāri (25)

qxamo 27.09.2010. 19.37

Kritērijiem vēl atbilda arī Rūdolfa mantojums… Kritērijus studijā, lai tauta var iepazīties! Ak jel, nu kāpēc katru filmu, ko LV uzražo, tūlīt vajag Oskaram bīdīt? Varbūt vajag paciesties un sagaidīt to filmu, kura būs tiešām tā vērta?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu