Lauku viesu mājas šogad apmeklē vairāk • IR.lv

Lauku viesu mājas šogad apmeklē vairāk

12
Andrejs Terentjevs, F64

Šovasar viesu namos krietni vairāk Krievijas tūristu; bizness veicas labāk

Lauku tūrisma biznesam Latvijā šogad ir lielāki panākumi nekā pērn, tomēr nevar apgalvot, ka cilvēki atsākuši ceļot tāpat kā pirms krīzes, intervijā Latvijas Radio stāstīja asociācijas "Lauku ceļotājs" prezidente Asnāte Ziemele.

Uzņēmēju situāciju uzlabojusi pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazinājums no 21% līdz 10%.

Darbu pārtraukušas ne vairāk kā 2-3% lauku tūrisma mītnes. Pārsvarā šīs mītnes tika aizvērtas rudenī un ziemā, un pavasarī neatsāka darbu.

Latvijas viesu namos šogad četras reizes vairāk viesojušies tūristi no Krievijas, arī Vācijas ceļotāju skaits pieaudzis par 20%. Savukārt visbiežākie viesi bijuši latvieši un lietuvieši, Ziemeles teikto citē aģentūra LETA.

Krievijas tūristu pieplūdumu Ziemele skaidrojusi ar šīsvasaras smogu lielākajās Krievijas pilsētās. "Lielais karstums vasarā arī pie mums pat visslinkāko rīdzinieku šogad mudināja doties tuvāk pie ūdeņiem," secina Ziemele.

Lauku tūrisma uzņēmēji tikpat kā neizmanto Eiropas struktūrfondu finansējumu, jo bankas nepiešķir kredītus līdzfinansējumiem. Lauku atbalsta dienesta dati liecina, ka reāli izmantoti tikai 3% no Eiropas finansējuma, 97% projektu netiek īstenoti.

“Lauku ceļotāja” prezidente noliedza, ka nozarē būtu iespējams tā dēvētais "pelēkais bizness", jo aptuveni 60% uzņēmumu ir mazi un lielāko daļu nopelnītā iegulda biznesa attīstībā.

Komentāri (12)

disassociative 07.09.2010. 11.54

Ar tām lauku viesu mājām ir tā dīvaini, vispār ar tūrismu Latvijā ir tā dīvaini. Liekas, ka cilvēki ne īpaši vēlas klientus. Bija doma šovasar nedzīvot Rīgā, bet kaut kur netālu no Rīgas ar visu ģimeni kādā viesu mājā vai kempingā, bet tā arī neizdevās atrast nekur normālus nosacījumus. Maksāt pilnu diennakts cenu, kas ir samērā augsta, nelikās pievilcīgi. Tad nu nodzīvojām ar ģimeni visu vasaru Rīgā. Man jau likās, ka ir samērā stbili iegūt klientus uz visiem vasaras mēnešiem, bet izrādās, ka ne. Būs laikam jāpērk kāda vasaras māja pašiem.

+2
0
Atbildēt

0

Arija Saleda 07.09.2010. 10.26

Protams, ka PVN nav noteicošais, bet par tām zivīm nesapratu, kur ir porblēma? Neba nu PVD var izstāvēt pie katra zivju kūpinātāja, bet ja tas kļūst par ikdienas rūpalu, tad prasības ir pret uzglabāšanu atbilstošos apstākļos.
Visuzskatāmāk, ja pienu visu dienu tirgo no busiņa kurā temperatūra ir 30°C tad tā piena saskābšana ir sagaidāma visīsākajā laikā.

+2
0
Atbildēt

5

    mary75 > Arija Saleda 07.09.2010. 11.00

    Te iet runa par gaļas kūpinājumiem no pašu audzētām cūkām savā kūpinātāvā unkautuvē.
    Lai to visu dabūtu cauri, nepieciešams n tās atļaujas n tās iestādēs un serifikāti.
    Tāpat vēl ntās atļaujas, specials serificēts furgons ar ledusskapi, un tā tālak, lai ar to tirgotos.
    Un katrs atļaujas devējs no katras iestāsdes cenšas to neiedod, lai ko no tā iegūtu.
    Tāpēc vieglāk iedod 800latus lielajam, un tad viss ejot daudz ātrāk un vienkāršāk.
    Tā man, vismaz, stāstīja.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > Arija Saleda 07.09.2010. 12.31

    Latvijā pēc noteikumiem jābūt tāpat, ja pērc no nezināmas personas nezināmas izcelsmes zivis – vaino pats sevi.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Arija Saleda > Arija Saleda 07.09.2010. 13.46

    Toreiz kad dzēki bīdija cauri košera likumu nekas par privātām kautuvēm netika pieķerts klāt? vēljoprojām ir jābūt sertificētai?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > Arija Saleda 07.09.2010. 16.30

    Cik zinu, tad jā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    astra_ozo > Arija Saleda 07.09.2010. 12.14

    Esmu nopircis bojātas zivis vienā no piejūras ciematiem, kur ceļmalā zvejnieks stāvot pie galdiņa un rijot ceļa putekļus tirgo savus žāvējumus,… nākamais rīts nebija īpaši patīkams.
    Turpmāk šādos eksperimentos piedalīties nevēlos. Nesen biju Palangā – zivis tiek tirgotas tikai aprīkotās vietās, kur ir dzesēšanas ierīces.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

astra_ozo 07.09.2010. 12.09

Starp citu, cik pamatota ir PVN pazeminātā likme? Kad šo pazeminājumu ar varu izspieda caur Saeimu, tad runāja, ka lai palielinātu konkurentspēju (lai varētu pazemināt cenas, acīmredzot) ar kaimiņvalstīm, Bet realitātē cenas hoteļos pēc 1. maija visur pieauga. Vismaz tā ir manīts. Faktiski tā ir iespēja šai nozarei nemaksāt nodokļus. Un ar ko tūrisma nozare ir labāka par citām?

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu