Zibens Ziepniekkalnā trāpījis gāzes balonos • IR.lv

Zibens Ziepniekkalnā trāpījis gāzes balonos

9
Ieva Alberte, Ir.lv

Ugunsdzēsēji tā skaidro lielos postījumus garāžās; zibens iespēris arī Doma baznīcas gailim

Zibens spēriens svētdien sagrāvis piecas garāžas Ziepniekkalnā tāpēc, kas tas, visticamāk, trāpījis metināšanas darbiem paredzētos gāzes balonos, vēsta aģentūra BNS, atsaucoties uz Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) sniegto informāciju.

Jau ziņots, ka negaisa laikā pēc zibens trāpījuma garāžu kooperatīvā Ziepniekkalnā būtiski bojātas piecas autonovietnes, trīs no tām pārvērstas gruvešu kaudzē. VUGD eksperti pēc notikuma vietas rūpīgākas apskates pieļauj, ka, visticamāk, pie vainas nav bijis vairākkārtējs zibens trāpījums garāžās, par ko stāstīja aculiecinieki, bet gan viena zibens spēriena radīta gāzes balonu eksplozija. Notikušā apstākļus noskaidro Valsts policija.

Sestdien zibens iespēris arī Doma baznīcas gailī, pirmdien raksta avīze "Neatkarīgā". "Laikam tas kalpoja kā zibens novedējs," stāstījis aculiecinieks Toms, kurš negadījumu pamanīja, būdams kopā ar draugiem. Viņš apstiprināja, ka spēriens dievnamam acīmredzamu kaitējumu nav nodarījis. Doma baznīcas pārstāvji vēlāk šo informāciju apšaubīja, jo parasti zibens spēriena gadījumā rodas elektroapgādes traucējumi, tomēr sestdien tādu nav bijis.

Savukārt Diena.lv vēsta, ka svētdien zibens iespēris Pēterbaznīcas tornī, publicējot aculiecinieka fotoattēlus, kas par to varētu liecināt. Baznīcas pārstāvji paši šo faktu nav fiksējuši, tomēr atzinuši, ka sabojājusies videonovērošanas sistēma. Abas baznīcas aprīkotas ar zibensnovedējiem, tāpēc, lai arī zibens spērieni tām trāpot ik pa laikam, nekāds ļaunums netiek nodarīts. Pēterbaznicā parasti pirms negaisa tiek slēgts skatu torņa lifts.

Rīgas zooloģiskā dārza filiālē "Cīruļi" Aizputes novada Kalvenē zibens nospēris kamieli Tolgatu, vēsta BNS. "Cīruļu" pārvaldnieks Arnis Bergmanis stāstījis, ka kamielim zibens iespēris naktī no 6. uz 7.augustu, bet darbinieki dzīvnieka bojāeju pamanījuši pēc dažām dienām. "Cīruļos" šis ir pirmais gadījums, kad zibens dēļ gājis bojā dzīvnieks.

Kamielim zibens trāpījis lauka vidū. Tolgats mitinājās vienā aplokā kopā ar kiangiem, tie zibens dēļ nav cietuši. Āzijas divkupru kamielis Tolgats 2008.gada pavasarī uz "Cīruļiem" pārvests no Rīgas zooloģiskā dārza. Viņš Kalvenē bija vienīgais šīs dzīvnieku sugas pārstāvis.

Jau vēstīts, ka svētdien un pirmdien daudzviet Latvijā gaisa temperatūra pārsniegusi plus 30 grādus, vairākās novērojumu stacijās un apdzīvotajās vietās reģistrēti karstuma rekordi. Daudzviet pārdzīvots pērkona negaiss ar stiprām lietusgāzēm.

Komentāri (9)

andrisskrastins 16.08.2010. 01.35

Zibens spēriens savā būtībā rada kolosālu temperatūru un līdz ar to sprādzienveidīga gaisa izplešanos. Ja tas iet cauri sienai ar nelielām plaisām – ir kirdik nedaudz švakāk uzslietam ķieģeļu mūrim.

+4
-1
Atbildēt

0

vzlotnikovs 15.08.2010. 23.59

es arī nezināju. Manī aizdomas radīja gāzes balons, kas netālu mētājās, taču tas bija nesprādzis.

+2
0
Atbildēt

0

Jānis Blumbergs 15.08.2010. 23.36

IR nezināju, ka zibens arī m ura mājas nogāž. Laikam bija vāji būvētas, vai kaut kas sprāga

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu