Šonedēļ var vērot krītošās zvaigznes • IR.lv

Šonedēļ var vērot krītošās zvaigznes

20
AFP/LETA

Visvairāk meteoru varēs redzēt naktī uz piektdienu

Šonedēļ var vērot Perseīdu meteoru plūsmu jeb krītošās zvaigznes, un visvairāk meteoru varēs redzēt naktī uz piektdienu, atsaucoties uz ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes un Latvijas Astronomijas biedrības informāciju, ziņo BNS.

Daudz krītošo zvaigžņu būs arī naktī uz ceturtdienu. Tās vislabāk vērot laikā no pusnakts līdz pirmajai gaismai. Maksimuma stundās gaidāmi līdz 50 vai pat 100 dažāda spožuma Perseīdu meteoru. Meteors debesīs izskatās kā taisna spoža svītra, kas uzplaiksna nepilnu sekundi, bet spožu meteoru atstātās pēdas var būt redzamas arī vairākas sekundes. Meteori var parādīties jebkurā debess apgabalā.

Novērojumus ieteicams veikt ārpus pilsētas, vietās bez mākslīgā apgaismojuma, ilgstoši pārlūkojot pēc iespējas plašāku debess apgabalu. Šogad gaidāmi labi apstākļi krītošo zvaigžņu vērošanai, jo netraucēs Mēness gaisma. Sinoptiķi prognozē, ka mākoņu daudzums būs neliels vai mainīgs.

Komentāri (20)

vzlotnikovs 10.08.2010. 15.05

Pie tik spožas ziņas neviena komentāra. Tā to nevar atstāt. Reiz intervēju Rāmkalnu observatorijas speciālistus, kuri stāstīja, ka zvaigžņu lietus nav jābrauc skatīties uz observatoriju. Jādodas ārpus pilsētas, uz plašāku un tumšāku pļavu un jāskatās.

+2
0
Atbildēt

0

guntis_anita 10.08.2010. 15.47

Paldies par informāciju, tā tiešām ir grandioza izrāde, pirms vairākiem gadiem bija labvēlīgi meteoapstākļi Perseīdu novērošanai, to bija tik daudz, ka beidzās viss mans vēlmju nelielais saraksts. Cerams, ka krītošo ”politikas zvaigžņu”lietus turpināsies naktī no 2 uz 3 oktobri. Gana spīdējuši tikai pašu siltumam.

+1
0
Atbildēt

1

arta_skuja 11.08.2010. 11.25

tad tomēr jau šovakar, nevis rīt? atkal visi miega plāni jāpārskata.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu