Nākamnedēļ debesīs būs vērojamas vairākas meteoru plūsmas • IR.lv

Nākamnedēļ debesīs būs vērojamas vairākas meteoru plūsmas

21
Saulriets pie Oderas upes Vācijā. Foto: AFP/LETA

Šogad Leonīdu meteoru plūsmas novērojumiem netraucēs Mēness

Novembris ir bagāts ar dažādām meteoru plūsmām, un nākamnedēļ debesīs būs vērojamas trīs šādas meteoru plūsmas, no kurām sevišķi labvēlīgi apstākļi būs valsts svētku priekšvakarā gaidāmajai Leonīdu plūsmai, vēsta LETA.

Jau no 12.novembra uz 13.novembri debesīs būs vērojami Pegazīdu plūsmas meteori. Tie ir Banpleina komētas atliekas, kas pēdējo reizi redzēta 1819.gadā, liecina portāla “starspace.lv” informācija.

Kā norāda speciālisti, labā gadā var novērot kādu duci “krītošo zvaigžņu” un šogad ir labs gads. Pegazīdu plūsmas meteoru novērojumus ieteicams sākt ap plkst.22.

Savukārt no 14.novembra uz 15.novembri gaidāma Andromedīdu plūsma – vāja plūsma, kuru novērot netraucēs Mēness. Šie meteori ir Biela komētas atliekas, kas 1845.gadā sadalījās divās daļās. Pateicoties šim notikumam, 1885.gadā Andromedīdas bija īpaši krāšņas – aptuveni 13 000 meteoru stundas laikā. Lai arī mūsdienās no šī krāšņuma nekas nav saglabājies, daži no eksemplāriem ir tik lieli, ka nonāk līdz zemei un kļūst par meteorītiem.

Andromedīdu plūsma ir slavena ar skaistiem un iespaidīgiem meteoriem. Novērojumiem vislabākais laiks būs no plkst.22 līdz diviem naktī.

Savukārt Leonīdu plūsmas maksimums gaidāms no 17.novembra uz 18.novmbri. Leonīdu meteoru plūsma ir izveidojusies, sabrūkot Tempela-Tatla komētai. Šo komētu 1865.gadā atklāja Ernests Tempels un gadu vēlāk komētu atklāja arī Horācijs Tatls, vadoties pēc informācijas, ka 1366. un 1699.gadā tika novērota komēta, bet 1799. un 1833.gadā nolija ļoti spēcīgs meteoru lietus.

Šogad Leonīdu meteoru plūsmas novērojumiem netraucēs Mēness, kas nozīmē, ka būs iespējams pamanīsiet pat visvājākos meteorus.

Meteori veidojas no sairušas komētas paliekām. Gada laikā ir vērojamas vairākas meteoru plūsmas – augustā vērojama Perseīdu meteoru plūsma, novembrī – Leonīdu meteoru plūsma, savukārt ziemā ir vērojama Kvadrantīdas meteoru plūsma. Tas veidojas tādēļ, ka laika gaitā ir bijušas dažādas komētas, kuras ir sairušas smalkos smilšu graudiņos un putekļos, izveidojot lielu mākoni. Brīdī, kad Zeme šim mākonim lido cauri, smilšu graudiņi un putekļi ar milzīgu ātrumu ietriecas Zemes atmosfērā un sadeg, savukārt, ja gadās kāds lielāks gabals, tad tas var sasniegt arī Zemi.

“Zvaigžņu lietus” ir vizuāls baudījums skatītājiem, un, to redzot, ir iespēja iedomāties arī kādu vēlēšanos. Savukārt tie, kuri pēta Saules sistēmu, no meteoru plūsmas vairāk var saprast, no kādiem materiāliem un no kādām vielām sastāv komētas, bet tie, kuriem ir kosmiskie aparāti, zina, ka meteoru plūsmu laikā ir jāuzmanās, jo var tikt sabojātas, piemēram, kosmiskās stacijas.

 

Komentāri (21)

dace_ampermane 10.11.2012. 20.51

Skaista fotogrāfija! paldies, Māra!

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu