Anketu kari • IR.lv

Anketu kari

25
Elmārs Rudzītis, F64
Askolds Rodins

Katrs vēlētāju balsis medī, kā nu māk

Cīņa par vietām nākamajā Saeimā, Tautas dzejnieka vārdiem runājot, “nepazīst cilvēka žēluma”. Ja sāncensībā iesaistītajiem politiskajiem spēkiem ir kādi iznīcinoši argumenti, tie tiks likti lietā vēlāk, tuvāk vēlēšanu dienai. Tagad vēl ir “vieglās artilērijas” laiks.

Viņnedēļ sanāca neliels skandāls saistībā ar “Saskaņas centra” (SC) ieceri izplatīt stipri apšaubāmas kvalitātes, toties nepārprotami tendenciozu anketu, lai uzzinātu, ko cilvēki domā “par visdažādākajiem procesiem Latvijā”. Tā, domājams, tiks norakstīta priekšvēlēšanu dabiskajos zudumos.

Šonedēļ pie aptauju darbiem ķērusies apvienība “Vienotība”. Mērķis: noskaidrot, kurš no iespējamajiem Ministru prezidenta amata kandidātiem vēlētājiem liekas tīkamāks – “Vienotības” nominētais Valdis Dombrovskis, vai SC uzsauktais Jānis Urbanovičs. Ar rezultātiem sola iepazīstināt Valsts prezidentu Valdi Zatleru. Zatlers laikam mazliet satrūcies, jo ar skubu publiski paudis, ka “priekšvēlēšanu laikā viedokli par partiju kampaņām un iespējamiem vēlēšanu rezultātiem nepaudīs un pārrunās par to iesaistīsies tikai pēc vēlēšanām”. Prezidenta teiktais ir pašsaprotama lieta – līdzīgi darījuši arī viņa priekšgājēji. Turklāt spiediena izdarīšanai uz prezidentu priekšvēlēšanu periods ir pats nepateicīgākais laiks. Piedevām runāt par “iespējamajiem vēlēšanu rezultātiem” nevis vēlamības, bet iespējamības līmenī ir sociologu uzdevums, un šie ļaudis Latvijā strādā visai precīzi – to rāda iepriekšējās Saeimu vēlēšanas.

“Vienotības” piedāvātā Dombrovska un Urbanoviča pretstatīšana nav nekāds oriģinālais priekšvēlēšanu cīņas paņēmiens, vienkārši līdz šim tas nav ticis izmantots tik uzkrītoši.

“Vienotības” aktīvistu uzsāktajai aptaujai bez jau minētās Zatlera sarosīšanās ir vēl vienas blakussekas: publiskajā telpā parādījusies ziņa, ka apvienības “Par labu Latviju” (PLL) Ministru prezidenta amata kandidāts būšot Rīgas vicemērs Ainārs Šlesers. PLL premjera kandidātu bija paredzēts nominēt apvienības kopsapulcē 12.augustā. Steiga nevietā: Šlesera izredzes kļūt par nākamās valdības vadītāju drīzāk jau ir teorētiskas.

Te jāpiebilst, ka PLL pati ķērusies pie arīdzan maz izmantota balsu vākšanas paņēmiena: trešdien tā parakstīja saprašanās memorandu ar Latvijas Preses izdevēju asociāciju. Iepriekš tas pats tika izdarīts ar Latvijas Pensionāru federāciju, Latvijas Biomasas asociāciju un vēl četrām profesionālajām organizācijām. “Uz papīra uzlikta sadarbība”, dabiski, negarantē, teiksim, pensionāru balsu jūru, taču var pat sekmīgi tikt izmantota aģitācijā. Latvijā vēl ir daudz dažādu organizāciju, ar kurām PLL nav parakstījusi nodomu protokolus. Jo vairāk šo protokolu būs, jo vieglāk varēs tos ignorēt pēc vēlēšanām.

Izbrīns, miksēts ar vieglu sašutumu – tā varētu raksturot “Apvienotās Tēvzemes” līdera, eiroparlamentārieša Roberta Zīles reakciju uz “Vienotības” uzsākto akciju. Te derētu paturēt prātā, ka šai priekšvēlēšanu apvienībai Ministru prezidenta amata kandidāts nemaz nav vajadzīgs. 9.Saeimā TB/LNNK ielīda kā caur adatas aci. Šoruden tas, domājams, atkārtosies, tikai ne vairs pašu spēkiem, bet ņemot talkā “Visu Latvijai”.

Izskanējušajiem pārmetumiem, ka ar savu aptauju “Vienotība” popularizē Urbanoviču, nav pamata. Urbanovičs bieži parādās plašsaziņas līdzekļos. Viena pieminēšana vairāk vai mazāk viņa atpazīstamību nevar ietekmēt.

“Vienotība” un SC droši vien ir tie politiskie spēki, kas 10.Saeimā būs pārstāvēti viskuplāk, tāpēc arī priekšvēlēšanu laikā vissīvāk konkurē. Divu atbildīga amata kandidātu pretstatīšana atgādina Latvijā nepraktizētās vēlēšanas vienmandāta vēlēšanu apgabalā, kurās neizšķirts gandrīz nav iespējams.

Dabiski, dodot priekšroku Dombrovskim vai Urbanovičam, ar to pašu tiek dota priekšroka arī tām partijām, kuras šie cilvēki pārstāv. Ielu aptaujas var dot interesantu rezultātu, taču šim rezultātam labākajā gadījumā ir informatīvs raksturs. Neatkarīgi no tā, vai aptauja ir anonīma, vai arī respondents savu atbildi apstiprinājis ar parakstu. Un neatkarīgi no tā, kā to nodēvējam – par tautas balsi vai kā citādi.

Komentāri (25)

Kristaps O. 05.08.2010. 14.19

PLL noslēdz vienošanos arī ar nāvi! :D
Vienojas par mērķi palielināt Latvijas iedzīvotāju vidējo dzīves ilgumu par 10 gadiem :)

+10
0
Atbildēt

1

mary75 05.08.2010. 13.51

Visvairāk man patīk Zīles sašutums.
Par sava partijas biedra Gerharda izdarībām viņš sašutis nav, bet, par Vienotību – ir.
Kaut arī, ko brīnīties, liekulība ir TBLNNK otrs nosaukums.
Bet, par to Vienotības anketu, manuprāt, tā ir bezjēdzīga.
Jo gan Urbanovica, gan Dombrovska fani savas domas tāpat nemainīs.
Un arī nav saprotams, ko tad Vienotība īsti grib.
Te Kristovskis pasaka, ka SC kļuvis eiropeiskāks, un ar to var strādāt, te atkal notiek tīša konfrontācija ar SC un Urbanovicu.
Nevajadzētu, vienreiz, izlemt, ko tad jūs īsti gribat, un ievērot kādu konsekvenci?

+9
-1
Atbildēt

0

markonimarkoni 05.08.2010. 14.43

Šoeriz netīkams man ir Vienotības izvirzītais mērķis un metode, salīdzinot divus galvenos līderus.
Apšaubu, ka Latvijas publikai piemērots ir amerikāniskais piegājiens, pie tam diez vai šis piegājiens ļauj Vienotībai pārvilināt SC atbalstītāju (ja arī tas būtu vēl līdz galam neizlēmis vēlētājs).
Man šķiet, ka tomēr par galvenajiem konkurentiem jāuzskata PLL, un jādara viss iespējamais, lai mazinātu PLL ietekmi uz iedzīvotājiem, kuri ir tālu prom no politiskām aktivitātēm.

Derdzīgs ir PLL paņēmiens slēgt nodomu protokolus ar visādām organizācijām, tādā veidā vācot vēlētāju balsis. Un cik tas ir iedarbīgs paņēmiens! Pēc sadabības protokola noslēgšanas, vienos vārtos, ka to līderi sasauks sanāksmītes, kurās saviem biedriem skalos smadzenes, kāpēc jābalso par PLL, jo uzvaras gadījumā tiks izbūvēts kāds ceļš, vai slimnīca, vai renovēta kāda ēka. Pēeeeeeeeeee!

+7
-2
Atbildēt

1

    jeers > markonimarkoni 06.08.2010. 23.03

    PLL paņēmiens slēgt līgumus ar visādām apvienībām, īpaši uzņēmēju, ir viena prasts korupcijas paveids.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu