Kampars cer uz 2-5% mazāku gāzes cenu • IR.lv

Kampars cer uz 2-5% mazāku gāzes cenu

24
Lauris Vīksne, F64

Krievijas enerģētikas eksperts neredz iespēju pazemināt ''Gazprom'' noteiktos tarifus

Ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL) cer, ka sarunās ar Krievijas kompāniju "Gazprom" varētu vienoties par Latvijai pārdodamās dabasgāzes cenas piesaisti biržas cenām, un tas varētu samazināt Latvijas izmaksas par gāzi par 2-5%. To ministrs pirmdien sacīja telekompānijai LNT, vēsta aģentūra LETA.

Kampars kā panākumu uzsver to, ka izdevies atvērt sarunas ar "Gazprom" par gāzes cenu noteikšanu. Otrs variants esot mēģināt vienoties par gāzes cenas piesaisti elektroenerģijas cenai, saka ministrs. Viņš cer, ka Krievijas energokompānija, kam pieder aptuveni trešdaļa ''Latvijas gāzes'' (LG) akciju, varētu piekrist mainīt gāzes cenas noteikšanas kārtību Latvijai, jo tai ir ilgtermiņa intereses Eiropā. Patlaban gāzes cena Latvijā ir viena no augstākajām Eiropā.

Savukārt "RusEnergy" gāzes nozares eksperts Mihails Hrutihins intervijā laikrakstam "Telegraf" pirmdien paudis, ka Latvijai nav nekādu instrumentu, kā ietekmēt "Gazprom" un dabasgāzes iepirkuma cenas.

Pēc analītiķa domām, maz ticams, ka "Gazprom" samazinās cenu Latvijai. "Kāpēc viņiem to darīt? Latvijai nav absolūti nekādu instrumentu spiediena izdarīšanai uz "Gazprom". (..) Ne "Gazprom" vadībai, ne Krievijas valdībai nav nopietnu interešu Latvijā." Šajā jautājumā nepalīdzēšot arī lielākais LG akcionārs vācu "E.ON Ruhrgas", kuram ar "Gazprom" ir kopīgas intereses "Nord Stream" projektā.

Hrutihins skaidro, ka starpība starp iepirkuma cenām un gala tarifu ir būtiska, atklājot shēmu, kā ienākumi par Krievijas gāzes pārdošanu tiek sadalīti kompānijai pietuvinātām personām, arī Krievijas politiķiem, un patiesā labuma guvēju vārdi tiek slēpti. Šajā shēma starpība starp iepirkuma cenu un ieņēmumiem no patērētāju gala tarifa netiekot pārskaitīta uz Krieviju. "Tā notiek visās valstīs, kur strādā "Gazprom", turklāt ne tikai bijušās PSRS teritorijā, bet arī Eiropā – Vācijā, Francijā, Itālijā," klāsta eksperts.

Nesen skandāls izcēlies Bulgārijā, kad atklātībā nonāca informācija, ka iepirkuma cena ir 300 dolāri (163,2 lati), bet pārdošanas cena – 400-560 dolāri (217,6-304,64 lati). Gāzi patērētājiem piegādājušas divas kompānijas – viena pilnībā un viena daļēji piederoša "Gazprom".

Latvijas iespēju mazināt izmaksas par gāzi Hrutihins redz citur, piemēram, īstenojot sašķidrinātās gāzes termināļa projektu, jo šādi importēta gāze varētu būt lētāka nekā "Gazprom" piedāvātā.

LG runasvīrs Vinsents Makaris Krievijas analītiķa aprakstīto shēmu noraidījis, uzsverot, ka uzņēmuma rentabilitāte jeb peļņa attiecībā pret apgrozījumu 2009.gadā bija 6%. tāpēc esot ''absurdi runāt par kādiem uzcenojumiem''. Turklāt tarifi Latvijā, salīdzinot ar citām Eiropas valstīm, kopā ar Igauniju un Lietuvu esot vieni no zemākajiem, biznesa portālam Nozare.lv apgalvoja LG pārstāvis.

Eiropas Starptautiskās ekonomiskās politikas centra (ECIPE) pētījumā konstatēts, ka no Krievijas gāzes piegādēm Eiropas Savienībā (ES) visvairāk atkarīgas Bulgārija un Latvija, vēsta korrespondent.net. Saskaņā ar ECIPE izveidoto indeksu, šīs būtu visvairāk apdraudētās ES dalībvalstis "Gazprom" piegāžu samazināšanās gadījumā. Savukārt vismazāk tas ietekmētu Portugāli un Nīderlandi.

Pētījuma autori norāda, ka vairākums Centrālās un Austrumeiropas valstu ir ļoti lielā mērā atkarīgas no Krievijas gāzes, jo "Gazprom" te ir ne tikai vienīgais gāzes piegādātājs, bet arī investors.

Komentāri (24)

buchamona 19.07.2010. 13.47

Lasot rakstu, atcerējos vienu no Dombura raidījumiem, kur toreizējās “varas partijas” diskutēja ar tagadējo Vienotību par draudiem nonākt Krievijas energo atkarībā. Oranžie, protams, šādu varbūtību noliedza. Oranžo pusē nostājās arī Miķelsons ar Saviciki, un abi ar ārkārtīgu profesionālo pašapziņu un pārākumu pār oponentiem runāja par Krieviju kā par visizdevīgāko un visuzticamāko energoresursu piegādes partneri :) Liekas, ka arī Kampars tajā raidījumā piedalījās un centās šo “aksiomu”apstrīdēt, tagad lasu, ka mums nav ar ko ietekmēt Krieviju, lai tā pārdotu mums gāzi par vidējām Eiropas tirgus cenām:) Bet Kamparam, kamēr PLL “pūš atkal taurē,” :) jāstrēbj kārtējie oranžo mēsli

+17
0
Atbildēt

5

    Arija Saleda > buchamona 19.07.2010. 15.40

    Da viņi ir gatavi uz jebko, kas jādzen pāri robežai, tikai ne biomasu.
    Diez kā tur sanāk ar tām CO2 kvotām, kuras kampars taisījās tirgot?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > buchamona 19.07.2010. 14.40

    Vai – ne gāzi, bet Ukrainas ogles, plus vēl kādi varianti bija, nē?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Arija Saleda > buchamona 19.07.2010. 14.26

    Runa toreiz bija par to ka vispār vajag jaunu elektrostaciju, kas kā kurināmo izmantos gāzi

    0
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 19.07.2010. 14.04

    laikam jā

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > buchamona 19.07.2010. 13.56

    Vai tik toreiz nebija runa TEC2?

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

oktanvis 19.07.2010. 14.10

2-5% nav nekāds samazinājums, par ko būtu vērts priecāties – potenciālais efekts nogulsnēsies Dāvja-Savicka struktūras administrēšanā.
Joprojām nesaprotu paradoksu – kad gāzes cena pasaulē iet uz leju, tad Inčukalnā mums ir kaudze ar “dārgo” iekačāta, kas jāizlieto un cena gala patērētājam nepazeminās, savukārt, kad cenas iet uz augšu – nekavējoties beidzas “lētā” gāze un strauji jāpērk dārgā. Tas pats raksturīgs arī degvielai.

+9
-1
Atbildēt

0

putekliic 19.07.2010. 14.06

Naivais Kampars. Laikam nezina vai ir aizmirsis, ka Gazprom pie mums piedalās priekšvēlēšnu cīņā un JL nu noteikti nav tas poliskais spēks, ko šī kompānija (lasi: Krievijas valdība) atbalstīs ar tarifu pazemināšanu tieši pirms vēlēšanām.

+8
-1
Atbildēt

1

    mjantons > putekliic 19.07.2010. 14.40

    Kādēļ gan ne par labi nostrādāto TEC-2-2 atbalstu?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu