Ēlerte: sarunas par koalīciju pēc vēlēšanām būs smagas • IR.lv

Ēlerte: sarunas par koalīciju pēc vēlēšanām būs smagas

119
Lauris Nagliņš, F64

''Vienotības'' Zemgales saraksta līdere brīdina par Latvijas izvēli starp Rietumiem un Austrumiem

Debates par valdības koalīciju pēc Saeimas vēlēšanām būs ļoti smagas un atkarīgas ne tikai no politisko spēku proporcijām, bet arī no tā, kādi cilvēki parlamentā būs ievēlēti, piektdien videočatā "Vienotības" interneta vietnē prognozēja apvienības Zemgales saraksta līdere Sarmīte Ēlerte (PS).

Viņasprāt, cilvēkiem jāsaprot, ka "reāli pēc vēlēšanām ir iespējami divi Ministru prezidenti'' – vai nu "Vienotības" pārstāvis Valdis Dombrovskis, vai "Saskaņas" līderis Jānis Urbanovičs, un šī izvēle noteiks Latvijas izvēli starp Rietumiem un Austrumiem. Politiķe norādīja, ka Krievija nostiprina savu ietekmi Ukrainā, Gruzijā, Moldovā. ''Te nebūs tanki kā Gruzijā,'' uzskata Ēlerte, ''taču Krieviju interesē viena balss Eiropas Savienībā un NATO.''

Pašlaik Saeimā jau izveidojusies nākamā koalīcija, skaidro ''Vienotības'' pārstāve, norādot, ka tā vienoti balsojusi pret latviešu valodu skatītākajā laikā elektroniskajos medijos, un tas sakrīt ar Krievijas vēlmi palielināt savu ietekmi. Šie spēki balsojuši arī par to, lai bijušie "Parex bankas" īpašnieki Valērijs Kargins un Viktors Krasovickis turpinātu saņemt miljonus no pašu nolaistās un nacionalizētās bankas.

Pēc Ēlertes teiktā, izvēle starp diviem premjeriem nozīmē arī valsts tālāko ceļu – vai turpināsies Latvijas tautsaimniecības atlabšana, kas jau sākusies, jo pieaug eksports, atjaunojas ražošana, mazinās bezdarbs. To varot viegli nograut jebkāda nestabilitāte un bažas par valsts kursa maiņu.

Bijusī laikraksta ''Diena'' galvenā redaktore uzsver – Latvija nevarēs attīstīties, ja valdīs tā koruptā sistēma, kas līdz šim darbojusies atsevišķu politisko spēku interesēs. Tas būtu ceļš uz ''provinciālu valstiņu'', kur konkursos uzvar savējie uzņēmumi, nevis izdevīgākie piedāvājumi.

Uz videočatā uzdoto jautājumu, vai Ēlerte ir miljonāre, viņa atbildēja, ka ir neatkarīga, nopelnījusi savu naudu, ''ļoti smagi strādājot 18 gadus'' un aizejot no ''Dienas'' pārdevusi par vērtīgām kļuvušās akcijas. ''Ja pārdotu visu, kas man pieder, droši vien iznāktu miljons,'' atzīst politiķe. Vienlaikus viņa uzsvēra, ka jau divus gadus atstājusi mediju jomu, lai ieturētu pauzi pirms iešanas politikā. Kā politiķa būtiskākās īpašības viņa minēja patiesus nolūkus, kas nemainīsies laika gaitā, kā arī godīgumu un mērķtiecību mērķu īstenošanā.

Komentāri (119)

buchamona 16.07.2010. 18.04

Šī nu ir tā retā reize, ka piekrītu raksta saturam pilnībā. Mums ir dota tikai viena iespēja turpināt Latvijas ceļu demokrātiskas, pārtikušas un arī iespēju robežās latviskas valsts virzienā. Ja šajā vienkāršajā situācijā apmaldīsimies, atkritīsim atpakaļ varbūt pat bez izredzēm nākotnē labot savu kļūdu.
Vienā no komentāriem lasīju iebildi par progresīvā nodokļa neesamību Vienotības pirmsvēlēšanu programmā. Progresīvais nodoklis, tas ir morālas dabas jautājums, tā ir situācija, kura ir jānopelna. Progresīvais nodoklis var nostrādāt tikai godīgā sabiedrībā, kurā atrast izeju, kā nemaksāt nodokli ir apkaunojums, nevis goda lieta. Būsim objektīvi, līdz tādai apziņai mums vēl ļoti tāls ceļš ejams. Sākumā apmierināsimies ar to “mazumiņu” un turpināsim pa visīsāko ceļu rāpties ārā no bedres, kurā iekritām.

+28
-5
Atbildēt

21

    Silvija Adijāne > buchamona 16.07.2010. 18.26

    ļoti neskaidri. Pastāsti vēl 5x, ka nodoklis ir jānopelna, vispār jau finanses skaita tā un vēl šitā (kā Dombrovskis to dara). Kā rezultātā dēļ pārprasta godīguma sēdēsi opozīcijā vēl kaut 50 gadus, ja vien veselība atļaus, bet tavas idejas piesavināsies citi. Sorry,nekad un nekur vēl vēlēšanu cīņa nav bijusi un nebūs godīga, soliet to , ko tauta prasa. Ja ne, tad rudenī iznākums ir skaidrs.

    +3
    -12
    Atbildēt

    0

    lidija_stripkane > buchamona 16.07.2010. 19.03

    dzerim
    Nekas nav jāatmasko vai jāatspēko! Jau tā Vienotība ir par daudz reaktīva. Tā tikai reaģē uz citu darīto, rakstīto, domāto, bet nepiedāvā aizraujošas idejas pati.
    Uzvarēs ne tas, kas kaut ko atspēkos, bet tas kas aizraus cilvēkus pozitīvai attieksmei un darbam Latvijas labā. Čīkstuļi neuzvar.

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    Vilma Kovaļova > buchamona 17.07.2010. 09.39

    cilveces vesture liecina, ka meerkis tomeer liidzeklus neattaisno. Acimredzot Dombrovskis to zina. Un vispar, katrs cilveks vispirms atskaitas sev, ne visi spej parkapt paari SEV, pat ja sie merki ir ceeli.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > buchamona 17.07.2010. 23.15

    inPLL!
    Tu to domā par šlesera vājprāta idejām. Piemēram to izstāžu kompleksu un 1 miljarda vērto Ziemeļu pārvadu, kaut naudas kase RD ir visai tukša. Vai tās nav vājprāta idejas pamest puspabeigto dienvidu pārvadu un uzsākt ZP! Pareizi jau gan, ka Šlesim galvenais ir naudu savākt, jo kā gan citādi izskaidrot viņa dīvaino uzvedību!
    Kur tad Šleša milzīgais, ap 40 mil, pasažieru skaits gadā Rīgas lidostā un lielie pārbūves plāni! Tāpat kur Šleša 50 tūkstošu darbavietas??? par tām pajautās, nemaz negaidi, ka nejautās!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Silvija Adijāne > buchamona 16.07.2010. 18.09

    Interesanti, kurš uzvar vēlēšanās: vai tas, kurš principā ir par nodokli, bet pastāsta visus iespējamos iemeslus kāpec tas, pirmkārt, kādam jānopelna, vai tas, kurš tam pēc būtības nepiekrīt, bet pasaka, ka gatavs to ieviest kaut rīt?

    Joprojām ļoti ceru, ka Vienotībai IR vēlme uzvarēt vēlēšanās…

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    Silvija Adijāne > buchamona 16.07.2010. 18.39

    Jā, tas ir savā ziņā dīvaini, bet cita ceļa laikam nav.Nu palasiet kaut nedaudz par vēlēšanu tehnoloģijām un līdzekļiem tā paša Obamas kampaņas laikā. Var, protams, nostāties svētā nevainīguma pozā, bet tad arī jāapzinās, ka varēsiet visu savu atlikušo dzīvi pamatoti zākāt valdību internetā bez reālas ietekmes. Toties, ja vēlies tiešām kaut ko mainīt, tad paņem varu kaut oponenta paša līdzekļiem un rīkojies, lai tā otreiz nebūtu. Mīļais Dievs, Makiavelli taču sarastīja Princi 4-5 gs. atpakaļ.

    +5
    -5
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > buchamona 16.07.2010. 22.56

    Ieskaties sausajos statistiskajos datos par depopulāciju, emigrāciju, bezdarbu, parādu SVF u.c., varbūt, iespējams, apjēgsi kurp Latvija ir iegājusi ? Vai tad esam tiešām gājuši pa demokrātijas un labklājības ceļu, jebšu tas ir bijis demokrātijas imitācijas ceļš pretim ‘rēgainajām virsotnēm’?

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Silvija Adijāne > buchamona 16.07.2010. 18.40

    Jā, viņš ir plusos, bet nepietiekamos, lai nākošā valdība nebūtu sarkana un kvadrātaina.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > buchamona 16.07.2010. 21.21

    esmu diemžēl redzējis aptaujas) /
    ————————————–
    Es ne vien esu redzējis aptaujas, es esu arig lasījis “Cīņu’ un “Sovetskuju Latviju”.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    Silvija Adijāne > buchamona 16.07.2010. 20.54

    Tā tam vajadzētu būt, bet pašreiz neredzu pat mēģinājumu to darīt. Par ko arī cepos.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Sanšains > buchamona 16.07.2010. 21.40

    dzeris: Vispār, Vienotības kļūda ir tā, ka viņi orientējas uz tiem, kas par viņiem tāpat balsos, bet, jāorientējas uz tiem, kas nav izlēmuši.
    ===============================================
    Piekrītu. Es gan par “Vienotību” nebalsošu, bet tomēr novēlu viņiem aktīvāk apstrādāt balsot negribošos.

    Par neizlēmušajiem… interesanti, kāda varētu būt politiskās izvēles alternatīva tiem, kuri potenciāli būtu ARĪ “Vienotības” vēlētāji? “Pēdējā partija”? TB/LNNK? TP (piemēram, Demakovas dēļ)?
    Citus variantus neredzu – manuprāt, diez vai cilvēks varētu svārstīties simpātijās starp “Vienotību” un ZZS, “Vienotību” un LPP, “Vienotību” un “Atbildību”.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Silvija Adijāne > buchamona 16.07.2010. 19.01

    Nu tur jau tā lieta: te nav strīds par idejām, bet par metodēm tās īstenot. Diemzēl, pat Vienotības 4000 zīmju programma ir uzrakstīta slikti salasāmā fontā, izvēloties lietuviešu valodu (!!!!!) kā pamatfontu. Nu kur vēl tālāk?!

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > buchamona 17.07.2010. 07.08

    TP (piemēram, Demakovas dēļ)/

    Demakovas dēļ labāk duoties svētceļuojumā.

    Vai emigrēt uz Jana Maijena salu un Svalbāru.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Silvija Adijāne > buchamona 16.07.2010. 18.53

    Es nē, bet es arī ne tuvu neesmu visa sabiedrība. Par to jau stāsts. Jeb tev ir kādas ilūzijas par sabiedrību, kura pilnīgā nopietnībā uzskata Lembergu par labu iespējamu premjeru (nav no pirksta izzīsts, esmu diemžēl redzējis aptaujas)

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > buchamona 16.07.2010. 19.19

    Vispār, Vienotības kļūda ir tā, ka viņi orientējas uz tiem, kas par viņiem tāpat balsos, bet, jāorientējas uz tiem, kas nav izlēmuši.
    Un nepievērš nekādu uzmanību PR, nezinu, viņiem tur nav neviens par to atbildīgs?
    Un tā viņu programma uzrakstīta stipri nesakarīgi.
    Tiešām nespēj izdarīt elementāras lietas, kas ļautu iegūt daudzas papildus balsis?

    +9
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 16.07.2010. 18.49

    Tā godīgi – Tu balsotu par cilvēku, kurš Tev, acīs skatīdamies teiks, ka pēc četriem gadiem Tu būsi jau aizmirsis jēdziena – “dižķibele,” patieso jēgu? Jeb Tu izvēlēsies balsot par cilvēku, kurš reāli stāv ar abām kājām uz zemes? Ja Latvijā vēl jo projam vairākums pilsoņu vēlas noticēt pasakai, nu ko tad, tad neko…:)

    +10
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > buchamona 16.07.2010. 18.53

    Bet, kaut kur jau Ghost Dog taisnība, Vienotībai sen vajadzēja noalgot normālu PR istu, un uztaisīt dažas tēzes – ko Vienotība grib panākt, un ko grib mainīt šai valstī, un kapēc.
    Kā arī īsi atspēkot visus nereālos PLL solījumus, kaut vai to pašu progresīvo nodokli – skaidri un gaiši pateikt, kāpēc patreiz to nevajag.
    Bet, tas jādara, neislīgstot detaļās, vairāk uz emocijām, bez melošanas, bet, dažus faktus var izcelt, dažus noretušēt, utt., tas ir pieļaujams.
    Te patiešām nav sacensības – kurš godīgāks, uz kārts likts pārāk daudz.
    PR Vienotībai nav nekāds.
    Un latvji balso “ar sirdi”, tas ir par labāko PR, nevis ar galvu, jo reizēm liekas, ka mums te jods, vai, par maz ūdenī, un daudzi slimo ar endēmisko kretīnismu.

    +10
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > buchamona 16.07.2010. 19.17

    Es uzskatītu par godīgu tādu argumentāciju, kur vienkāršiem vārdiem būtu pastāstīts, ka – jā mēs arī gribam to, to, un to, bet diemžēl tas nav iespējams, jo – punkts 1…, punkts 2…, punkts 3… Un nevis pārgudri lai to saprastu tikai augstāko matemātiku, tēlotājģeometriju un ekonomikas zinības studējušie, bet arī vienkāršam cilvēkam tas kļūtu skaidrs. Tai pašā laikā lai tie, kas ir studējuši, nevarētu teikt, ka mums kārtējo reizi karina makaronus uz ausīm. Vai tas ir neiespējami?

    +10
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > buchamona 16.07.2010. 18.33

    Dīvaini, Ghost Dog, pēc tavām domām visi līdzekļi ir labi lai uzvarētu vēlēšanās? Tad kāda tad būs atšķirība no PLL? Ar cēliem nodomiem?

    +17
    -2
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 16.07.2010. 18.16

    Nevis Vienotībai ir vēlme uzvarēt vēlēšanās, bet vai man un Tev ir vēlēšanās uzvarēt vēlēšanās, kaut vai tādēļ, lai nākotnē dzīvotu sabiedrībā, kura ir gatava maksāt progresīvo nodokli. Kurā no NVS valstīm tiek maksāts šis nodoklis? :))

    +16
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 16.07.2010. 18.33

    soliet to , ko tauta prasa. Ja ne, tad rudenī iznākums ir skaidrs. +++ ceru, ka Tu kļūdies un šī brīža reitingi rāda, ka tā laikam tas ir. Dombrovskis, pēc visa tā, ko viņam ir nācies darīt, nevienu brīdi nav nokļuvis mīnusos. Tas nozīmē, ka lielai daļai “tautas”:)šī čurāšana acīs ir piegriezusies.

    +17
    0
    Atbildēt

    0

dro 16.07.2010. 17.43

Ēlertes teiktais būtu jāsaprot pat ezim, bet gan jau drīz atskanēs histēriski brīdinājumi par Sorosa finansētu un homoseksuālistu gatavotu apvērsumu:)

+20
-5
Atbildēt

11

    Sanšains > dro 16.07.2010. 21.27

    Pats provocējat..:)
    Pamanīju, ka esat pazīstams ar Ulža Ģērmaņa (“Jāņsona”) daiļradi – Jūs rakstījāt: “Jau sen Jāņonkulis uzstādīja retorisku jautājumu: Vai latvietim jābūt vientiesim?”

    Nu, un tagad pavaicājiet sev – vai nav vientiesīgi TICĒT (te, šķiet, nav iespējams cits apzīmējums), ka Soross visu dara tā nevainīgi, cēli, pat naivi, neitrāli, bez jebkādiem SAVIEM (vai savējo) mērķiem, kas varētu arī pilnībā nesaskanēt ar mūsu, latviešu nācijas mērķiem?
    Es atļaušos pasteigties ar savu, jau iepriekš paredzamo atbildes variantu: domāju, ka ir gan vientiesīgi.:)

    +1
    -7
    Atbildēt

    0

    Sanšains > dro 16.07.2010. 23.16

    lno: Vai Soross ir Vienotības ierindas biedrs, varbūt viņš ir maksājis par balsojumiem saeimā:)? Soross ir provocējis angļu mārciņas devalvāciju, biržas spekulants, bet viņš taču nav baidījis tavus bērnus? Varbūt kļūdos, un Dombrovskis nedrīkst pieņemt nevienu lēmumu bez viņa akcepta?:)
    =====================================================
    Nu, kas tā Jums (un jums vispār) ir par indevi turēties pie principa: ja neesi ar mani, tātad esi pret? Tas ir, ja gribu kritizēt sorosistus, tātad esmu Lemberga tantuks vai Sarkanā kvadrāta fans?:)
    Vai tiešām tā ir un paliks tāda lielākās latviešu daļas nolemtība – nevis stāvēt uz savām kājām, bet mūžīgi kādam pieslieties, būt kopā ar “labo, pareizo baru” pret “tiem tur”? Nu, ļoti cilvēcīgi. Bet attīstību neveicinoši.

    P.S. Ja Jums šķiet, ka Sorosa galvenais mērķis ir dažreiz paspekulēt ar “angļu mārciņām”… nu, tad esat gan taču vientiesīgs.:)

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    Silvija Adijāne > dro 16.07.2010. 19.50

    Apjūsmotais? Kurš te no mums ir komunists, kuram eksistē tikai 2 viedokli: savējais un nepareizais?

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    Silvija Adijāne > dro 16.07.2010. 18.20

    Sākas…:( laikam ne no vieniem , ne otriem, bet izskatās, ka gribi sēdēt opozīcijā visu savu atlikušo mūšu. Jeez, kad vienreiz šie bāleliņi sapratīs, ka uzvarai vēlēšanās šobrīd šajā valstī nav nekāds sakars ne ar morāli, ne principiem (vajadzētu būt, bet nav)? Diemžēl Stendzenieks to ir sapratis, bet lno, nav.

    +5
    -6
    Atbildēt

    0

    Silvija Adijāne > dro 16.07.2010. 18.01

    Ežuks tad varbūt saprata, bet es Sarmītes leksikā sakluasīju kaut ko no JL pagātnes.

    Bāc: Tu gribi uzvarēt vēlēšanās vai nē? Ja gribi, tad dzeltenajā ar melnu grāmatā “PR For Dummies” stāv rakstīts : “vienmēr runā no uzvarētāja pozīcijām”. Pat Šlesers to dažu vēlēšanu ciklu laikā apguva.

    +5
    -5
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > dro 16.07.2010. 23.15

    pavaicājiet sev – vai nav vientiesīgi TICĒT (te, šķiet, nav iespējams cits apzīmējums), ka Soross visu dara tā /
    ——————————————
    pavaicājiet sev – vai es Haris jau divus gadus esmu kā esmu pārstājis klapēt kaimiņu vecmāmiņu ar veļas dēli?

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    dro > dro 16.07.2010. 18.16

    Tu droši vien esi no Zviedra izglītotās auditorijas, es no lumpeņiem:)

    +10
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > dro 16.07.2010. 18.41

    Jeez, kad vienreiz šie bāleliņi sapratīs, ka uzvarai vēlēšanās šobrīd šajā valstī nav nekāds sakars ne ar morāli, ne principiem (vajadzētu būt, bet nav)? Diemžēl Stendzenieks to ir sapratis, bet lno, nav.
    ________________________
    Nepārpūlies:) Tavu domu vēl vienkāršāk atrisināt pēc Staļina metodes: Uzvar tas, kurš skaita balsis:) Tevis apjūsmotais Stendzenieks ir sutka, man tuvāks igauņu premjers, kurš pēc vēlēšanām pilda to, ko solījis, pat Aļošu novāca, kaut arī tas Igaunijai dārgi maksāja.

    +13
    -4
    Atbildēt

    0

    JorensKovalovs > dro 16.07.2010. 18.56

    PSKP Augstākās partijas skolas absolvents, biedrs Urbanovičš, ir pateicis arī šo to nopietnāku. Gadījumā, ja pēc vēlēšanām citas partijas nepakļaušoties SC diktātam, Latvijā būšot Biškeka! Tas jau izklausījās pavisam nopietni.Šai sakarā LKP CK 1. sekretārs A.E.Vosa rēgs diena.lv uzdeva b.Urbanovičam jautājumu vai ieročus Latvijas Biškekas organizēšanai varēšot saņemt arī Krievijas vēstniecībā?

    +11
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > dro 16.07.2010. 22.09

    Vai Soross ir Vienotības ierindas biedrs, varbūt viņš ir maksājis par balsojumiem saeimā:)? Soross ir provocējis angļu mārciņas devalvāciju, biržas spekulants, bet viņš taču nav baidījis tavus bērnus? Varbūt kļūdos, un Dombrovskis nedrīkst pieņemt nevienu lēmumu bez viņa akcepta?:)

    +12
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > dro 16.07.2010. 22.13

    Man vienalga, vai mani uzskata par komunistu vai fašistu, bet Stendzenieku, maigi izsakoties, necienu.

    +14
    0
    Atbildēt

    0

wrvinovskis 16.07.2010. 18.40

Es laikam no gudrajiem, jo uzreiz sapratu, ka replika par progresīvo nod un balsošanu par cituJāni, ir provokācija. Tā ka ierosinu necepties vairs par to.
Kādu priekšvēlešanu taktiku izvēlēties, patiešām ir grūti, bet viena lieta skaidra, tai jābūt godīgai. Nu var jau kaut ko arī nepateikt, ja saprotams, ka to tūlīt apgriezīs ar kājām gaisā, kā šo te- par prgr. nod. Tieši tam tagad ķersies klāt JaunāDiena- par visu rakstīs objektīvi, bet tā, lai viss, kas darīts pēdējā gada laikā un ievedis mūs parādos, tiktu skaļi pateikts un norādīts vainīgais – VD, Vienotība, Ēlerte un viņas ēna utt.
Tomēr Vienotībai vajadzētu atrast veidu, kā iztikt bez nomelnošanas, jo nav zināms kādas sarunas būs pēc vēlēšanām jāved. (vakar jau teicu, ka jau pirms vēlēšanām jāslēdz vienošanās ar VL&TB, lai šis bloks būtu skaidrs jau uzreiz. Tas, ka neapvienojās, ir pareizi, jo tad viss laiks tiktu veltīts skaidrojot pozīciju atšķirības, ko LabāLatvija jautātu un jautātu.

+12
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu