Pārprastās rūpes jeb balsis skaita pirmsjāņu laikā • IR.lv

Pārprastās rūpes jeb balsis skaita pirmsjāņu laikā

20
Ieva Čīka, LETA
Iveta Ķelle

Mēģinājums iespaidot lēmumu par abortu pārkāpj sievietes tiesības
Nudien nav skaidrs, kas notiek ar cilvēkiem Saulgriežu laikā – vai tiešām pelēcīgās dienas arī aptumšo spriestspēju? Runa ir par tām ''Jaunā laika'' un neatkarīgajām deputātēm, kuras kopā ar LPP/LC deputātēm parakstījušas aicinājumu grozīt reproduktīvās veselības likumu. Iemesls – demogrāfisko jautājumu risināšana. Risināšanas veids – pierunāt sievietes atteikties no pieņemtā lēmuma pārtraukt grūtniecību, veicot ultrasonogrāfiju. Tādejādi, izmantojot mūsdienu tehnoloģijas, tiek iespaidots sievietes lēmums.
Grūtniecība ir laiks, kurā sieviete ir īpaši viegli ietekmējama. Tādi vizuālie un audiālie efekti kā sirdstoņi un attēls, protams, sievietes lēmumu ietekmē. Ginekoloģijas kabinetā var cerēt, ka sieviete maina savu izvēli par labu grūtniecības saglabāšanai. Šī ideja ir pārņemta no valstīm, kurās aborti ir aizliegti. Kad Īrijā apmeklējām ģimemes plānošanas asociāciju, redzējām, kā sievietes, kuras dodas pēc aborta norīkojuma pie asociācijas mediķiem, vārda tiešā nozīmē tiek ievilktas kustības ''Par dzīvību'' mikrobusiņā. Tur ārsts ar sonogrāfa palīdzību piespiež sievieti klausīties sirdspukstus un paņemt fotogrāfiju ar mazuļa attēlu cerībā, kas sieviete mainīs lēmumu.
Ar šādām metodēm netiek uzlabota demogrāfiskā situācija, netiek būtiski samazināts izdarīto abortu skaits. Šādas metodes ietekmē sievietes un pāra tiesības izvēlēties!   Nenoliedzami, veselības aprūpes profesionāļu uzdevums ir parūpēties, lai sieviete savu lēmumu rūpīgi izsver un, kā likums paredz, 72 stundas vēlreiz apdomā, un tikai tad izdara savu izvēli. Taču valstij nav jābūt soģa vietā un nav jāzina, kādēļ sieviete vēlas izšķirties par šo tik sarežģīto soli. Iespējams, ka sievietei ir 15 gadu un viņa vēlas pabeigt skolu, iespējams, sieviete ar partneri ir izlēmuši, ka šobrīd viņi finansiāli nevar atļauties bērnu, jo abi ir bezdarbnieki, iespējams, grūtniecība ir negribētu un uzspiestu seksuālu attiecības sekas.
Ja patiesi mums rūp abortu skaita samazinājums, tad nepieciešams investēt veselības veicināšanā. Nepieciešams izglītot jauniešus, mācīt jauniešiem atbildību attiecībās, kā pateikt ''nē'' nevēlamām attiecībām, mācīt par reproduktīvo un seksuālo veselību, mācīt par izsargāšanos no nevēlamas grūtniecības un seksuāli transmisīvām saslimšanām. Valstiski būtu jādomā par tām ģimenēm, kuras kā kontracepciju izvēlas nedrošo pārtrauktā dzimumakta metodi, jo nevar atļauties drošāku kontracepciju.
Ja vienas ultrosonogrāfijas izmaksas valsts klīnikā ir aptuveni 8-10 lati un gadā tiek veikti aptuveni 8000 aborti, tad šie 80 000 latu lieti noderētu, lai nodrošinātu skolās jauniešu izglītošanu pamatpatiesībās par to, kā bērni rodas un kā izsargāties no nevēlamas grūtniecības.
Gribas patiesi cerēt, ka garie svētki vismaz dažu deputāšu galvās liks pārdomāt pārsteidzīgi pieņemtos lēmumus un atsaukt savus parakstus no vēstules, kuras mērķis ir panākt sievietes tiesību rupju pārkāpumu!

Iveta Ķelle ir biedrības "Papardes zieds" valdes priekšsēdētāja

.

Komentāri (20)

a2832728 23.06.2010. 09.12

policijai sen bija laiks paariet no sodu plaana uz drosiibas plaanu – jo
mazaak negadiijumu jo lielaakas algas!

paslaik policija staav vietaas kur nepmatoti izliktas ziimes, lai vairaak vareetu sodiit, bet vietaas kur satiksme tieshaam biistama tos ar uguni nesamekleesi. :(

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu