Piebremzē bijušajiem Parex akcionāriem labvēlīgo likumu • IR.lv

Piebremzē bijušajiem Parex akcionāriem labvēlīgo likumu

9
Kaspars Krafts, F64
Sanita Jemberga

Apturētas likuma izmaiņas, kas tika uzskatītas par bijušo Parex bankas akcionāru interesēs virzītām

Parlamenta juridiskajai komisijai izskatot grozījumus Kredītiestāžu likumā, kas apgrūtinātu valdības iecerēto Parex sadalīšanu sliktajā un labajā bankā, no kuriem pirmajai ar laiku var iestāties maksātnespējas risks, septiņi deputāti (TP, SC, PCTVL, LPP/LC) bija par likumprojekta izskatīšanu Saeimā, četri pret (JL, PS, TB/LNNK) un trīs atturējās (SCP, ZZS). Divos balsojumos balsis dalījās vienādi, līdz ar to likuma izmaiņas nevar skatīt plenārsēdē trešdien, kā bija iecerēts.

Saeimas Juridiskā biroja pārstāve paskaidroja, ka šāda situācija nav atrunāta Saeimas Kārtības rullī. Iepriekš tāda Saeimā bijusi tikai vienu reizi – skatot Valodas likumu, kad komisija strādājusi tik ilgi, kamēr vienojusies. Lai gan likuma izmaiņas jau ir iekļautas Saeimas darba kārtībā, tās nav automātiski izskatāmas.
Līdz ar to pie izmaiņām var atgriezties, ja tās kāds ierosina no jauna. Iepriekšējo reizi to izdarīja "Saskaņas centrs", kas šogad saņēmis ziedojumus no cilvēkiem, kuri saistīti ar bijušajiem Parex bankas akcionāriem Valēriju Karginu un Viktoru Krasovicki.

LETA skaidro, ka Tautas partijas, LPP/LC, PCTVL, “Saskaņas centra” virzītie grozījumi varētu nozīmēt, ka pēc Parex sadalīšanas valstij trīs gadus būs jāuztur arī sliktā bankas daļa, izpildot visas saistības un maksājot procentu maksājumus bijušajiem bankas akcionāriem un viņu radiniekiem.

Tas, ka būs jāiesniedz darbības plāns, Parex gadījumā varētu nozīmēt: ja tā dēvētā sliktā banka būs jālikvidē, tas ļaus tiesā vērsties personām, kas uzskatīs, ka to intereses tiek aizskaras, proti, personām, kas iebilstu pret šīs bankas likvidāciju.

Krasovickis vakar speciāli sasauktā preses konferencē apgalvoja, ka likuma grozījumi netiekot virzīti viņu interesēs, bet bijušie akcionāri to atbalstot.

.

Komentāri (9)

Anita Brauna 15.06.2010. 14.36

“Parex” banka un spēku samērs
Laikam jau joki mazi, un kaut kas cits, iespējams, liels, ja par Saeimas darba galveno jautājumu kļuvuši grozījumi Kredītiestāžu likumā, kas tieši skar valsts īpašumā nonākušo “Parex” banku un tos, kuri tur noguldījuši naudu. Grozījumu pieņemšana vispirmām kārtām nozīmētu trekno gadu turpināšanos neveiksmīgas biznesa darbības dēļ banku zaudējušajiem bijušajiem īpašniekiem Valērijam Karginam un Viktoram Krasovickim.
Grozījumu “caursišanā” tarāna lomu uzņēmušās Saeimas opozīcijas partijas. Mazliet neierasti, taču opozīcijā atrodas skaitliski lielākā deputātu daļa. Acīmredzot, valsts interesēm kaitējošu lēmumu limitu tagadējā Saeima vēl nav izsmēlusi.
Laikam jau svilst. Ja grozījumus nepieņems tuvākajā laikā, tie var nonākt nākamās Saeimas “bilancē”, un kāds būs tās sastāvs, var prognozēt tikai ļoti aptuveni.
Grozījumi nosprūduši Juridiskajā komisijā, līdz ar to tos nevajadzētu skatīt Saeimas trešdienas ārkārtas (!) sēdē, taču pēc deputātu pieprasījuma grozījumi var palikt darba kārtībā.
Par svilumu liecina arī preses konference, kuru pirmdien sasauca Krasovickis. Krasovickis un nevis Kargins, kas parasti bijis tandēma “ārlietu ministrs”. Tandēma advokāts apgalvoja, ka plānotā bankas reorganizācija neatbilst Satversmei. Tie ir tādi maigi, tomēr draudi.
No citas puses vērsim pie ragiem ķērās Krasovickis. Grozījumi esot labi, taču uz viņu un Karginu to pieņemšana vai nepieņemšana būtisku iespaidu neatstāšot, to atbalstīšana neesot nekas cits, kā vien “pilsoniskā pozīcija”. Viņu intereses sargājot “atsevišķi līgumi”.
Izklausās pēc blefošanas. Brīdī, kad valsts pārņēma līdz sabrukuma robežai novesto banku, nekādu tās tālākā likteņa plānu nebija. Taču pilnīgi izslēgt šādu variantu nevajadzētu, tāpēc nenāktu par nāvi uzklausīt arī otru augsto līgumslēdzēju pusi. Sevišķos līgumus, ja tādi pastāv, parakstījušas amatpersonas. Tie esot konfidenciāli, taču raksturot minētos dokumentus var arī nepārkāpjot konfidencialitātes ietvarus.

+10
0
Atbildēt

0

Elīna Barkovska 15.06.2010. 12.25

Kas tur bija ar to Kokinu un Parex?:)

+4
0
Atbildēt

0

mary75 15.06.2010. 12.21

SCP atturējas?
Kā to saprast?
Vienotībai jau radusies iekšējā opozīcija?

+4
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu