Vilks: mums jābūt drosmīgākiem • IR.lv

Vilks: mums jābūt drosmīgākiem

68
Evija Trifanova, LETA
Indra Sprance

Premjera padomnieks ekonomikas jautājumos uzskata, ka Latvijai nākamā gada budžetā būs jākonsolidē 200-500 miljoni latu

“Ja nebūtu Grieķija, uz mums skatītos daudz optimistiskāk," intervijā Ir.lv pauž premjera ārštata padomnieks ekonomikas jautājumos, SEB bankas galvenais ekonomists Andris Vilks, kurš piedalās sarunās ar starptautiskajiem aizdevējiem.

Kā norada Vilks, šobrīd "neskatoties uz to, ka daudzi mūsu uzņēmumi ir atguvuši konkurētspēju un izskatās diezgan noturīgi, tad tomēr viņi mūs nevis biedē, bet liek ieskatīties, kā tad Eiropā tagad var būt, un tas scenārijs nav pārāk priecīgs, jo izskatās, ka Eiropai tūlīt tiešām būs lielas problēmas."

“Ir daudz dažādi skatījumi par to, kā viss izskatās. No ārpuses Valūtas fondam izskatās, ka šeit ir bijis “kaut kāds progress”, Eiropas Komisija uzskata, ka te ir bijis jau “zināms progress”, Zviedrijas Centrālā banka, dažādi ekonomisti uzskata, ka te ir bijis “ļoti liels progress”. Un tad mēs nākam ar savām prognozēm, kurās arī mēs minām, vai mums ir bijis “ļoti liels progress” vai mazāks progress, tas ir atkarīgs no tā, kādi ir tie kopprodukta skaitļi, kāda ir tā ticība. Ja mēs tagad pateiksim, ka mums ir bijis tikai mazs progress, tad skaidrs, ka gribēs to konsolidāciju 900 miljonus [divos gados]. Ja mēs parādīsism, ka mums ir bijis būtisks progress un turpmāk visus rādītājus, bāzes pacelsim augstāk, un arī nākamgad, aiznākamgad būs pavisam citi rādītāji, tad mums tā konsolidācija būtu puse no tā visa, ko varbūt pat var izstiept savādāk. Tas ir tas jautājums,” pauž Vilks.

Viņš skaidro – ja izdodas vienoties par konsolidāciju divos gados nevis 900 miljonu, bet 500 vai 600 miljonu apmērā, “tad arī tādus jautājumus kā pensijas un pārējie uzreiz var nolikti malā un netracināt sabiedrību”.

“Mums ir jābūt drosmīgākiem par scenārijiem, ko prasām. Mums ir sasniegumi, uz kuriem mums norāda visi pēc kārtas. Ne tikai Igaunija, bet arī Latvija tagad tiek minēti kā labie piemēri. Nedrīkst tagad šo labo piemēru izmantot kaut kā, skatoties uz to, kas te noticis, ka te tikai mazlietiņ kaut kas ir pamainījies uz labo pusi. Es ceru, ka tie skaitļi nebūs tādi, kas neliks veiks pāragrus secinājumus par to, kas šeit notiek un satricinās sabiedrību," pauž Vilks.

Visu interviju ar Vilku tuvākajā laikā lasiet Ir.lv sadaļā “Skats”.

Komentāri (68)

andrisskrastins 04.06.2010. 09.50

Andrej, varbūt vari konkretizēt, kas šī vīzija bija? Ne visiem ir laiks skatīties beztēmšovus :)

Un piedod, velti tu uzbrūc Dombrovskim. Dombrovskis vada un uzklausa. Ja tu nāc pie viņa ar ļoti radikālām idejām, lai ko mainītu, tev ir jābūt gatavam nu ĻOTI pamatot, kāpēc tava ideja neizgāzīsies.

Tad kad tu nevadi mašīnu gar kraujas malu, bet sēdi piekabē, ir gudri runāt, kā šoferim vadīt auto.

+20
-2
Atbildēt

2

    itommy_ > andrisskrastins 04.06.2010. 10.02

    Es neņemtos atkārtot precīzi, tāpēc milzīgs lūgums žurnālistiem uzmeklēt pašu Ošleju un izprasīt. Tas ir tik nozīmīgi un svarīgi valstij, ka kavēties un kautrēties nevajadzētu. Man liekas, ka Ošlejam jādod portfelis un resursi, lai steidzami sāk strādāt. Uzsveru, ka tā šobrīs ir vienīgā ticamā programma valsts izejai no krīzes. Apmēram šie ieteikumi bija saistīti ar devalvāciju, naudas drukāšanu, eirokredītu pārvēršanu latos, zaudējumu kompensāciju bankām no aizdevuma valstij u.tml. Bet neņemos Ošleju precīzi atkārtot: viņš ir arhitekts, visu izskaitļojis – lai stāsta pats. Es viņam ticu un aicinu Dombrovska kungu nekavējoties iesaistīt Ošleja kungu procesos un dot resursus darbam.

    +5
    -10
    Atbildēt

    0

    varbūt ka tā > andrisskrastins 04.06.2010. 11.09

    daudzi piemēri mums liecina ka āzis ir dārznieks, Dombrovska vadīšana un uzklausīšana – izgāzās Bičkoviča pilsonības apšaubīšana, iejaukšanās ātro palīdzības mašīnu konkursā, nepamatoti aizkavēts skolēnu autobusu konkurss, neargumentēta reformu apturēšana KNABā u.tml.

    +4
    -6
    Atbildēt

    0

lailabidzane 04.06.2010. 10.44

.
Devalvācija arī IR bizness.
Ošlejam IR plāns kā to ātri izmantot savā labā.
Bet mēs visi par to solidāri maksāsim ilgtermiņā.
Tas taču IR tik vienkārši.

+16
-1
Atbildēt

5

    itommy_ > lailabidzane 04.06.2010. 10.52

    Var jau būt, ka pareizi arī tā: neattīstīsim valsts ekonomiku, jo tā būs izdevīga nelabam cilvēkam. :-)

    +3
    -8
    Atbildēt

    0

    garausiitis > lailabidzane 04.06.2010. 10.49

    varbūt ka tā – ļoti precīzi pieminēts, zinu ,ka pagajušogad bij ļautiņi ,kas bija gatavi izmantot šo situāciju, ja iepriekš zinātu , kad notiktu process.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    garausiitis > lailabidzane 04.06.2010. 11.00

    Andrej – tā kā apbižojies bērns runā , kam atņem rotaļlietu.

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

    andrisskrastins > lailabidzane 04.06.2010. 10.46

    Tas, ka tas būs noteikti Andra bizness, ir diezgan skaidrs. Savādāk viņš savus 70 miljonus neatdos un tam varētu būt ļoti nepatīkamas sekas – pieņemot, ka viņa kreditori nav Rietumu bankas :)

    +9
    -2
    Atbildēt

    0

    andrisskrastins > lailabidzane 04.06.2010. 11.03

    Nē, Andrej, viss ir daudz vienkāršāk – es Andri Šķēli neuzskatu ne par veiksmīgu politiķi, ne uzņēmēju. Viss, ko viņš darīja – izmantoja sistēmu, pie tam ciniski. Tas manī ir radījis elementāru NEUZTICĪBU jebkurā lietā, ko viņš piedāvā. Un parasti tas ir ļoti ļoti pamatoti. Tas ir pirmais.

    Otrais – es esmu lasījis diezgan padaudz materiālus un viss ko es zinu, ir fakts, ka par devalvāciju ekonomistu vidū ir diezgan skaidrs priekšskats – tas ir veseris, kuru nav iespējams kontrolēt. Ekonomikai, kurai eksistē jebkura cita alternatīva, no devalvācijas IR jāizvairās, punkts. Un nevajag zīmēt fantastiskas shēmas ap šo tēmu, salīdzinot to ar Holivudas filmām, kur tu kritienā paspēj vēl trāpīt trīs ļaunajiem vienlaicīgi. Nu nav iespējamas tās fantāzijas, kuras ap devalvācijas tēmu cenšās virpināt šīs lietas fani. Turklāt pie mums viss notiek haotiski un jebkuršs satricinājums ekonomikā – un devalvācija ir zemestrīce pēc būtības – praktiski var nograut visu, kas šobrīd eksistē.

    +13
    0
    Atbildēt

    0

ir_lv 04.06.2010. 10.27

Nu teorētiski spēlēties var ar jeb ko, it īpaši teorijā un sēžot pie datora. Ošleja plānam īsti lielas jēgas šobrīd vairs nav, jo būtiskas valūtas kursa maiņas brīdis ir nokavēts un nez vai rezultāts būtu dikti labāks par esošo situāciju. Bet tas viss ir štrunts, lielākā problēma ir tā, ka šajā plānā nav nākotnes vīzijas, proti, tā, kas turpmāk varētu būt Latvijas ekonomikas pamats un kā to sasniegt.

+11
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu