Atšķirīgi vērtējumi par ēnu ekonomikas īpatsvaru • IR.lv

Atšķirīgi vērtējumi par ēnu ekonomikas īpatsvaru

59
Andrius Ufartas, F64

Ekonomiste norāda neuzticēšanos valdībai un tās lomu uzņēmēju pārejai nelegālajā sektorā

Patlaban nav jēgas cīnīties ar ēnu ekonomikas apkarošanu, jo valdība dara visu, lai uzņēmējus izdzītu no legālā sektora, biznesa portāla "Nozare.lv" diskusijā par ēnu ekonomikas apkarošanu paudusi ekonomiste Jevgenija Zaiceva. Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) vērtējumā ēnu ekonomikas īpatsvars iekšzemes kopproduktā (IKP) 12%, savukārt konsultantfirmas "ATKearny" 2009.gada nogalē veiktajā pētījumā tas noteikts 39% līmenī.

Zaiceva uzsver, ka neapšauba CSP datus, jo tajos ir apkopota informācija, kas valstij iegūstama no legālā sektora, bet ''"ATKearney", šķiet, rēķina klāt arī kontrabandu, narkotikas, prostitūciju u.c. nelegālās darbības, ko CSP līdzekļu trūkuma dēļ nevar aprēķināt''.

Savukārt Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs sestdien NATO Parlamentārās asamblejas sesijas Ekonomikas un drošības komitejas sanāksmē pauda vērtējumu, ka ēnu ekonomikas īpatsvars no 12% Latvijā pieaudzis līdz 19%.

''Patlaban svarīgākais nav ēnu ekonomikas īpatsvars, bet gan jautājums, vai ir jēga cīnīties ar ēnu ekonomiku un vai varam nodrošināt, ka esošo ēnu ekonomikas īpatsvaru ir iespējams legalizēt, kas šķiet apšaubāmi valdības rīcības dēļ," uzsver eknomiste, ''ja valsts neatgūs uzticību, nodokļu iekasēšana nepaaugstināsies.''

Finanšu ministrijas (FM) Nodokļu politikas departamenta direktors Juris Stinka uzskata, ka ēnu ekonomikas apkarošanu varētu veicināt aktīvāka sabiedrības iesaistīšanās. Arī Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Elīna Egle pauž – saasinot sabiedrības uzmanību uz šo problēmu, ir paveikti labi darbi, piemēram, kontrabandas apkarošanai ir rezultāti, ienākumi no akcīzes nodokļa tabakai sāk pieaugt. Tajā pašā laikā Egle norādīja, ka, piemēram, prostitūcijas legalizēšanas problēma jau pastāv sen un arī šo jautājumu vajadzētu risināt, jo tie ir pietiekami lieli resursi, kas iet secen Valsts kasei.

Jau ziņots, ka valdība aprīlī pieņēma FM pasākumu plānu ēnu ekonomikas mazināšanai, paredzot darbību vairākos virzienos. Plāns paredz septiņus uzdevumus, kurus īstenojot samazināsies iespēja legalizēt nelikumīgi iegūtus līdzekļus, tiks apgrūtināta iespēja darījumos lietot skaidru naudu un būs veicināta labprātīga nodokļu nomaksa.

Komentāri (59)

austrisv 29.05.2010. 09.56

Ko tie privātuzņēmēji blefo! Neuzticēšanās valdībai utt! Smiekli nāk! privātuzņēmēju galvenais dzinulis ir peļņa par katru cenu un jo lielāka, jo labāk, nereķinoties ar strādājošo interesēm. Es gribētu zināt to privātuzņēmumu, pilnībā, kurš maksā visus nodokļus.???
No savas pieredzes privātuzņēmumā, redzēju gan aplokšņu algas, gan PVN izkrāpšanu! Tā saucamieLabie Latvijieši ir visur privātuzņēmumos!
Jāsmejas, ka Ēķis nu tagad taisīs kaut kādas stulbas kustības. Neticu ne tam Ēķim digitalizētajam , kurš gribēja aplaupīt savu valsti, ne Strautiņam, ne Sausnītim un citiem labajiem latvijiešiem!

+17
-1
Atbildēt

13

    bebiekste > austrisv 30.05.2010. 04.18

    Kad būs zemāki nodokļi, tad pieaugs ieņēmumi. Lafērs jau 70-ajos to pierādīja. Acīmredzot mūsu bāliņiem ir jāizgudro ritenis no jauna.

    Nu, nu… Tik vienkāršoti laikam nebija gan.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > austrisv 29.05.2010. 11.52

    Ai, kā nonāci pretrunā ar sevi… Kā var piedzīt nodokļus, ja valsts aparāts faktiski sabrūk? Valdiņš pats skries pa firmām lūgdamies, lai nodokļus ieskaita?

    Vispirms ir jāsāk ar valsts pārvaldes reformu. Cita ceļa nav. Ja no sākuma ķersies klāt nodokļiem un nodokļu maksātājiem, tad nebūs nekāda labuma- nereformēts valsts aparāts ir spējīgs apēst jebkuru daudzumu līdzekļu un tam nekad nebūs gana. Tas loks ir jāpārrauj. Kad valsts pārvalde pabeigs reformu un tiks vaļā no liekajiem ierēdņiem un liekajām funkcijām, tad varēs palaist zemāk nodokļus. Kad būs zemāki nodokļi, tad pieaugs ieņēmumi. Lafērs jau 70-ajos to pierādīja. Acīmredzot mūsu bāliņiem ir jāizgudro ritenis no jauna.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    markonimarkoni > austrisv 29.05.2010. 13.37

    >bet
    Ja tā jāsmejas, tad ieteiktu pašai uztaisīt kādu biznesu un nomaksāt visu, kas jāmaksā, tad apskatīsimies, vai vēl smiekli nāks.
    Tiešām domā, ka daudzi nemaksā nemaksāšanas dēļ, ka labprātīgi kļūst par negodīgiem pret valsti!? Pie šāda nodokļu sloga nav iespējams maksāt visu godīgi.
    Pie tam Tu nonāc pretrunās – tevis teiktais: “privātuzņēmēju galvenais dzinulis ir peļņa par katru cenu un jo lielāka, jo labāk, nerēķinoties ar strādājošo interesēm” – ja nemitīgi taisa papīrus tā, lai sanāktu PVN atmaksas no budžeta, tad matemātiski rēķinot peļņa nekādi nevar sanāk, jo šie izdevumi peļņu vienkārši noēd. Uzņēmējs būtībā uzņemas risku, jo labāk šo naudu samaksā darbiniekam nevis valstij.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Elīna Barkovska > austrisv 29.05.2010. 12.38

    Nu jau nu jau- melns vai balts:) Es esmu bijis uzņēmumos, kas līdz pēdējam centušies maksāt visu tīri, taču negodīgas konkurences dēļ lūzuši un pārgājuši uz aploksnēm. Pat ārzemju uzņēmumi maksā aploksnes, pirms darba Latvijā pat pieļaut domās to nav spējuši.
    Jeb Jūs sakāt ka nodokļu slogs un pakalpojumu cenas ir adekvātas?

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    girts_gansons > austrisv 29.05.2010. 17.14

    Bronks * Nu jau nu jau- melns vai balts:) Es esmu bijis uzņēmumos, kas līdz pēdējam centušies maksāt visu tīri, taču negodīgas konkurences dēļ lūzuši un pārgājuši uz aploksnēm.
    ————-
    Tad kāpēc viņi “lūza”, bet nevērsās pie valdības pēc palīdzības? Iespējams, oranžiem & co. bija vajadzīgi negodīgie lai arī pašiem “atlektu”.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > austrisv 29.05.2010. 21.10

    Es nezināju, ka mums Latvijā kāds vēl ir tik naivs, lai kaut ko tādu rakstītu… Valdībai ir dziļi pie pak%#@s, ja kāds uzņēmums iet uz grunti. Ja nu vienīgi tas ir kāds no lielajiem. Bet ja tur ir mazāk par 10 darbiniekiem (kādi ir vairāk kā 80% Latvijas uzņēmumu), tad tāds var mierīgi maksāt aploksnēs, nemaksāt vispār neko vai vispār bankrotēt- i gailis pakaļ nedziedās.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    markonimarkoni > austrisv 29.05.2010. 10.08

    Šobrīd privātajā sektorā, diemžēl ir tāda situācija, ja godīgi maksā visus nodokļus, tad neatliek naudas līdzekļu ar ko finansēt savus aktīvus. Pie tam par jebkādiem kredītiem vari aizmirst.
    Ja nav privāto uzkrājumu, ko ieguldīt uzņēmuma, tad principā vari aizmirst par uzņēmējdarbību.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > austrisv 29.05.2010. 10.30

    Nodokļus maksā tie uzņēmumi, kas kotējas biržā, jo citādi viņiem būš tādas ziepes, ka maz neliksies.
    Nodokļus maksā ārvalstu uzņēmumu meitas uzņēmumi, kam Latvijā ir ilgtermiņa interses.
    Nodokļus maksā bijušo rajonu centru (izņemot lielās pilsētas) uzņēmumi, jo tur visi viens otru pazīst un VID ātri vien uzodīs vietiņas, kur var izpurināt. Turklāt šajās pilsētās VID ar kapaciāti viss ir kārtībā (atšķirībā no Rīgas, D-pils u.tml.).
    Nodokļus maksā bankas un apdrošināšanas firmas (brokeri te neskaitās), lai nepaliktu bez licences.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > austrisv 29.05.2010. 12.44

    Tas nozīme divas lietas.
    1) nodokļi mums nekad nav bijuši pietiekami zemi,
    2) VID nekad nav veicis savas funkcijas pietiekami labi.

    Kas attiecas uz uzņēmējiem, tad mums jau tikai tagad nostabilizējas uzņēmēju sabiedrība. 90-to sākumā lielākā daļa uzņēmēju bija farcovščiki, veikli Gorbačova laiku kooperatīvu darboņi, tulpīšu- rozīšu audzētāji. Neviens jau nezināja kā vispār tas pareizi būtu jādara. Tu gribi, lai 20 gadu laikā mums būtu izveidojusies situācija kāda tā ir Amerikā, kur 200 gadus nav bijis karš un ir izaugušas uzņēmēju dinastijas, kas ir biznesā jau 5- 6 paaudzes? Ir jāsakārto vide, nevis jānobeidz tie paši sīkie uzņēmējdarbības iedīgļi.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > austrisv 29.05.2010. 12.44

    …Un par valsts budžeta sūknēšanu jau nu mierīgi varēji nerakstīt. Nekāda valsts budžeta vispār nebūtu, ja nebūtu uzņēmēju. Tajā skaitā arī to pašu, kas blēdās. No viņu maksātajām algām darbinieki pērk preces, kuru PVN nonāk valsts budžetā. Tā ir minimālā programma, kura šo valsti vispār notur uz ūdens. Pie tās attieksmes pret uzņēmējiem, kas ir no valsts puses, jāsaka vēl paldies par to.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Elīna Barkovska > austrisv 29.05.2010. 13.00

    Tieši Tā…, kas labāk uzņēmējs, kas maksā aploksnes, un to saturs šā vai tā ar pvn nonāk budžetā, vai uzņēmējs Īrijā, Anglijā:)Tāpēc atkārtošos-sākumā sakārtota vide, pēc tam pretenzijas, nevis otrādāk.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    austrisv > austrisv 29.05.2010. 12.30

    Ko nozīmē , šobrīd ir tāda SITUĀCIJA….! Jāsmejas, jo tāda pati vaimnau pilna situācija ir jau vismaz no 1993.gada, kad maksāja aplokšņu algas un izkrāpa PVN no valsts. Sāku strādāt privātuzņēmumā jau no 1993.gada un esmu strādājusi jau trijos tādos privātuzņēmumos un visusr tas pats: aplokšņu algas un PVN pārmaksas no budžeta, jo citādi jau tās aplokšņu algas nevar izmaksāt, jo jākrāpjas ar darījumiem! Tā kā nevajag te stāstīt, ka tikai nupat tie privātie jau nu negrib maksāt! Kad viņi ir gribējuši maksāt nodokļus! Nekad! pajautā viņiem??? Jāsmejas, klausoties tās vaimanas, ka ja būtu mazāki nodokļi, tad gan maksātu.
    Piemērs tagad par PVN viesnīcām! Painteresējaties, vai tagad viesnīcnieki uzrāda visus ieņēmumus! varu derēt, ka viesu mājas neuzrāda un saņem vēl PVN atmaksu!Riebjas tie vaimanātāji, kuri izsūknē valsts budžetu!

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    maziks > austrisv 29.05.2010. 10.56

    taisniiba , es to jau sen uzsveeru , muusu uzņeemeeji ir gatavi nomaukt darba ņeemeejam 7 aadas , nodokļus negrib maksaat , taadeeļl knaabaa JL un Vienotiibu , vaino Dombrovski , cer atpakaļ dabuut saveejo no maakoņiemm , viņi iedomaajas , ka šis atkal ļaus kraapt valsti , bet neceriet Juus izdraaziis pa visaam viileem jebkura valdiiba , peec veeleešanaam tikai saaksies , naudas nebuus , valsts aparaats faktiski sabruks , ja netiks reformeets , nodokļus piedziis pilnaa apmeeraa …

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

buchamona 29.05.2010. 09.19

Patlaban nav jēgas cīnīties ar ēnu ekonomikas apkarošanu, jo valdība dara visu, lai uzņēmējus izdzītu no legālā sektora…+++ man kaut kā liekas, ka šāds viedoklis daļai uzņēmēju būs pie jeb kuras valdības, jebkurā laikā :)Varētu domāt, ka “treknajos gados” nebija aploksnes un citas līdzīgas lietas. Gluži otrādi – šī “ēnu ekonomika” lielā mērā bija tā, kura uzaudzēja to “burbuli”, kurš, uzsprāgstot, atstāja aiz sevis bedri, kurā tagad sēžam.

+11
0
Atbildēt

4

    buchamona > buchamona 29.05.2010. 10.32

    Bet tas jau tas pats ir, jo ne par ko jau citu te nav runa, kā par morāli, lai arī cik smieklīgs mūsu “praktiskajam latvietim” šis jēdziens neizklausītos. Tas ir tāds apburts loks – “…fuktuks, finmins, LB un valdība/Saeima… ” rada šķērsli, “neapzinīgs” pilsonis meklē iespēju to apiet un tā visu laiku :)

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > buchamona 29.05.2010. 10.23

    Nesaki vis. Burbulis nebūtu, ja fuktuks, finmins, LB un valdība/Saeima kopumā būtu ātrāk izratavājušies ar kredītreģistra ieviešanu un paģērējuši bankām prasīt VID un/vai VSAA izziņu par ienākumiem, nevis darba devēja (lasi paša sacerētu) izziņu.

    Ja jau 2006. gadā bankas redzētu, ka personai X jau ir hipokredīts un reālais ienākumu lielums knapi atļauj pat to, tad banka nebūtu devusi vēl vienu. Bet pie tās likumiskās bāzes cilvēks varēja uzrakstīt pats sev izziņu par 1000 latu algu, apstaigāt desmit bankas un paņemt 10 dzīvokļus, kurus pēc pāris mēnešiem varēja uzsist gaisā ar normālu peļņu. Burbulis pārplīsa tajā brīdī, kad bankas piekļuva šai informācijai un vairs neļāva burbulim pūsties. Bet tas varēja arī turpināties vēl gadu vismaz.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > buchamona 29.05.2010. 10.37

    Nē, tā nav morāle. Labi dzīvot nevienam neaizliegsi. Ja likumos ir caurumi, pa kuriem fūras var braukt cauri, tad ir jābūt hipermorālam, lai to neizmantotu. Un es esmu par procentiem 80 drošs, ka tas bija ar nolūku, jo tādā veidā partijas tika pie labiem ziedojumiem. Paskati ziedotāju sarakstus pirms 9. Saeimas vēlēšanām- biezs ar NĪ darboņiem.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > buchamona 29.05.2010. 10.35

    Nevajag vainot tikai Dombrovska valdību.
    Neviena ieprieksējā saeima un valdība nespēja pieņemt likumus par 0 dekl. visiem un legālo prezumpciju, kas ir galvenais priekšnoteikums un traucēklis noziedzīgi un nelikumīgi iegūto līdzekļu legalizācijā.
    Un kur nu vēl TP laikā plaukstošā “brālēnu ekonomoka”, utt., selektīvi sodi par nodokļu nemaksāšanu, konkurenti iznīcināšana caur VID, kontrabanda, ko piesedza gan Sončiks, gan Jakāns, utt.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

dro 29.05.2010. 11.10

Ak kungs! Kas par pilotāžu!:) Protams, grūti noķert nelegāļus, kuri darbojas bez reģitrēta uzņēmuma, bet, lai atklātu reģistrētus nodokļu nemaksātājus VIDam nemaz nav jānopūlas, jo kompjūtersistēma pati uzrāda aizdomīgos uzņēmumus. Pat ierindas ezis Lursoftā, apskatot vienas nozares uzņēmumu bilances, redzēs, ka pie viena ražotā vai tirgotā produkta, vienāda apgrozījuma peļna, tātad arī maksātie nodokļi atšķiras n reizes. Nezinu kā tagad, bet vēl pirms pāris gadiem krutākajos lielveikalos strādāja darbā nenoformēti pārdevēji. Produkta vidējā cena arī ir zināma, tātad, ja kāds uzņēmums to iepērk par krietni dārgāku cenu, tas nozīmē, ka starpību tas saņem pie ražotāja.

+7
0
Atbildēt

2

    austrisv > dro 29.05.2010. 12.36

    Dolār, tur Tev taisnība. Bez tam cik lielas algas maksā tam nabaga ierēdnim tur apakšā, kas dara to melno darbu! Izturēju pāris gadu un noriebās, jo atbildība liela, bet par darbu saņem grašus un lamas no abām pusēm, jo birokrātija VID ir nepārspējama! Nu jau Repše augšas ir patīrījis, vismaz Reģionālās pārvaldes. Pilnīgi nevajadzīga birokrātija ir tajā VID! Cik tur Rīgā tās Pārvaldes!

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > dro 29.05.2010. 11.57

    Ir jau vēl cita shēma. Paņem jebkuru cilvēku, kurš ir mainījis darbavietu. Ja jaunajā viņam alga ir mazāka, tad ir diezgan liela varbūtība, ka saņem aploksnē, jo parasti jau visi tomēr pāriet uz labāk apmaksātu darbu. Protams, ir izņēmumi.

    Problēma ir citā- VID samazināja štatus un ar tādām darbībām nav kam nodarboties. Visādiem priekšniekiem un puspriekšniekiem lika samazināt štatus un viņi arī samazināja. Kurš tad ies samazināt sevi? Noīsināja reālos darītājus, bet paši turpina vadīt un pasvadīt. Pat ja vairs nav ko.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu