Tēvzemieši vēl neizlemj par labu Vienotībai • IR.lv

Tēvzemieši vēl neizlemj par labu Vienotībai

122
Raitis Plauks, F64

TB/LNNK valde piektdien vēl nelēma par iekļaušanos “Vienotības” vēlēšanu sarakstā

Apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK valde piektdien pēc divu stundu ilgām diskusijām tā arī nepieņēma lēmumu par sadarbību ar partiju apvienību "Vienotība" ceļā uz 10.Saeimas vēlēšanām, atsaucoties uz "tēvzemiešu" līderi Robertu Zīli, informē BNS.

Viņš apliecināja, ka šīs dienas sēde sasaukta ar cerību jau pieņemt kādus konkrētākus lēmumus, taču gan pēdējās sarunas ar "Vienotības" pārstāvjiem, gan apspriede ar biedriem valdē likusi secināt, ka ir vairākas būtiskas neskaidrības.

Lai arī valdes sēdē debates izvērsās karstas un paaugstinātos toņos, Zīle pauda pārliecību, ka viņam personīgi radies iespaids par valdē dominējošu tomēr pozitīvu noskaņojumu attiecībā uz startēšanu vienā sarakstā. "Mana pozīcija ir skaidra. Es gribētu panākt šo rezultātu – startēt vienā sarakstā," iepriekš sarunā ar Ir.lv sacīja Zīle.

Dienas vidū "Vienotībā" ietilpstošā “Jaunā laika” Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis BNS sacīja, ka "tēvzemieši" un"Vienotība" sekmīgi noslēguši sarunas par iespējamo sadarbību.

Par iespējamo sadarbību ar "tēvzemiešiem" "Vienotības" pārstāvji runāja jau ziemā, taču pret to sākotnēji iebilda cita apvienībā ietilpstošā partija "Pilsoniskā savienība", kas savulaik izveidojusies, atdaloties atsevišķiem TB/LNNK un “Jaunā laika” pārstāvjiem, atgādina BNS.

Arī partija "Visu Latvijai!", visticamāk, rudenī gaidāmajās parlamenta vēlēšanās tomēr startēs kopā ar partiju apvienību "Vienotība". "Visu Latvijai!" līderis Raivis Dzintars BNS sacīja, ka sarunas ir iegājušas "finiša taisnē".

Komentāri (122)

mary75 21.05.2010. 14.34

Var jau būt, no racionala viedokļa tam arī ir kāds attaisnojums, bet emocionāli man to pieņemt grūti – šie te ĀŠ pakalpiņi un paklausīgie balsotāju par visu ko, gan Loskutovu, gan drošības likumiem, utt., tikai par to, ka tiem arī iedod izmantošanai kādu valsts gabaliņu kādas ministrijas izskatā, cilvēki, kas nodevuši visus principus, slēpjot aiz patriotiskas retorikas…
Kaut arī, no otras puses, ar ko viņi sliktāki par kristovski, Paegli, un pārējiem, kas aizlaidās no savām partijām, kad sajuta, ka tur, visdrīzāk, vairs nekas nespīd – jau jau var ar tiem, kāpēēc gan nevar arī ar šiem?

+17
-6
Atbildēt

2

    a_oleinika > mary75 21.05.2010. 19.12

    Džeri, neviena liela kauja nav uzvarēta ar emocijām (vien). Šobrīd latviešiem varbūt vajag vairāk prāta, kā viņiem vispār summāri ir! :D

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    snjuu > mary75 21.05.2010. 17.29

    Šis ir organizatorisks pasākums, kā pasākumu pārvērst balsošanā par/pret konkrētiem cilvjiem, kāpēc ne? :)

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

raimonds_bossltd 21.05.2010. 14.27

Nevajadzēja TB/LNNK koķetēt ar vislielākiem neliešiem, Šleseru un Godmani, nebūtu Latvija šodien tik dziļā anusā.

+11
-1
Atbildēt

0

Anita Brauna 21.05.2010. 16.56

Pulcēšanās laiks
Sadarbība pirms Saeimas vēlēšanām. Tādu nepārprotamu vienošanos panākuši vēlēšanu apvienība “Vienotība” un apvienība TB/LNNK. Līdz galam nav skaidrības jautājumā par deputāta amata kandidātu sarakstu.
Pēdējo mēnešu sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka “Vienotība” vēlēšanās bešā nepaliks, turpretim TB/LNNK izredzes ir tuvas zināmajā parunā par kamieli un adatas aci aplūkotajai situācijai.
TB/LNNK “iefiltrēšanās” “Vienotībā” laikam gan ir vienīgā iespēja tikt pie 10.Saeimas deputātu mandātiem. Protams, pastāvēja iespēja veidot savienību ar “Visu Latvijai!”, tak jau “mazie brāļi”, taču reāli tas, tāpat, kā palikšana lepnā vientulībā, iznāktu solis uz politisko nebūtību.
“Mazajiem brāļiem” paveras iespēja cēlam žestam – nenākt vēlēšanās ar atsevišķu sarakstu, bet aicināt savus atbalstītājus balsot par “Vienotības” listi un, apliecinot solidarizēšanos ar TB/LNNK, teiksim, pievilkt krustiņu tās biedru vārdiem. Vai tā darīt, tas ir politiskās gribas jautājums.
Pašā TB/LNNK nav kārtīgas vienprātības (to parādīja kongress) par attiecībām ar “Vienotību”, lēmuma pieņemšana tika deleģēta valdei. Nabags dara, kā var. Nebūs saieta, kurā “Vienotības” triju partiju apvienība kuplinātos ar ceturto – TB/LNNK.
Principiālu vienošanos panākt patiesībā nebija grūti – bija vajadzīga neliela jau minētās politiskās gribas deva. Īstais pārbaudījuma brīdis būs konsolidētā saraksta veidošanas laiks. Eksāmens, kuru nāksies kārtot gan “Vienotībai”, gan Andra Šķēles un Ainārs Šlesera partiju priekšvēlēšanu apvienībai ar, visticamāk, rēķināšanas grāmatā patapinātu nosaukumu. Tā gan pasaulē nāks tuvāk jūnija vidum, tāpēc varēs pavērot, kā ar patiešām komplicēta uzdevuma risināšanu sokas “Vienotībai”, kurai listē būs jāintegrē pie apvienības nepiederošie “tēvzemieši”. Kādā skaitā? Kas veiks atlasi? Vai būs tiesības izbrāķēt? Tie ir tikai daži no iespējamajiem klupšanas akmeņiem. Nesaķīvēties un izdarīt, kā iecerēts – tā tad arī būtu nepadošanās.

+9
-2
Atbildēt

1

    a_oleinika > Anita Brauna 21.05.2010. 20.27

    Laiks pārvarēt Latvijas politikā infantilismu – plašs personāliju un uzskatu spektrs vienā blokā ir, piemēram, anglosakšu modelis. Un man tas patīk!
    Saskaņot tikai personālijas savā blokā vien jau ir politiskais eksāmens, kas prasa noteiktu briedumu. Savukārt šaurāko grupu politisko interešu upurēšanai ir savas priekšrocības kopējo ieguvumu “ēnā”.

    Un mēs (nelumpenizētā latviešu tautas daļa?) šobrīd nevaram atļauties būt gražīgi! Vai Pirmās brīvvalsts tapšanas laikā netapa visai dīvainas savienības? Vai neatkarības atjaunošana iztika bez kompromisiem?

    Tas, kas šobrīd notiek, ir spēle uz visai augstām likmēm. Un bez entuziasma te ir vajadzīga arī zināma meistarība.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu