Munkevics apcietināts; Jūrmalas mērs būs Ražuks • IR.lv

Munkevics apcietināts; Jūrmalas mērs būs Ražuks

30
Kaspars Krafts, F64

Munkevics saistību ar kukuļdošanu noliedzot, atradīsies vienā cietumā ar Hlevicki

Rīgas Centra rajona tiesa ceturtdien nolēma piemērot apcietinājumu gan kukuļdošanā vainotajam Jūrmalas mēram Raimondam Munkevicam ("Jūrmala – mūsu mājas"), gan viņa partijas biedram "Jūrmalas ātrās palīdzības" valdes loceklim Normundam Pīrantam. Ceturtdien rīta pusē Jūrmalas dome nobalsoja par Munkevica atbrīvošanu no amata un vakarā ar pārliecinošu vairākumu ievēlēja par kūrortpilsētas vadītāju jaunās koalīcijas līderi Romualdu Ražuku (PS).

Abus apcietinātos Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieki maskās no tiesas zāles aizveda, saslēgtus rokudzelžos, vēstī aģentūra BNS. Munkevics nonāks Centrālcietumā, kur sodu par kukuļdošanu izcieš cits bijušais Jūrmalas mērs Juris Hlevickis. Centrālcietumā parasti nonākot visu Rīgas tiesu apcietinātie.

Kā informē KNAB, Munkevicam un Pīrantam noteikts aizdomās turamā statuss un uzrādītas apsūdzības pēc Krimināllikuma 323.panta 2.daļas – par kukuļa piedāvāšanu vai nodošanu valsts amatpersonu grupā. Krimināllikums par šādu nodarījumu paredz līdz 10 gadiem cietumsoda. Saistībā ar ierosināto lietu KNAB veicis kratīšanas, tiesa uzlikusi arestu aizturēto mantai. Latvijas Radio vēstī, ka pēc ceturtdienas tiesas lēmuma Munkevica advokāts Aivo Leimanis solījies to pārsūdzēt, atkārtoti noliedzot sava klienta saistību ar iespējamo kukuļdošanu un paziņojot, ka kratīšanā tam neesot atrasti nekādi pierādījumi.

Kriminālprocesa likums paredz, ka apcietinājumu var piemērot tikai tad, ja kriminālprocesā iegūtās konkrētās ziņas par faktiem rada pamatotas aizdomas, ka persona ir izdarījusi noziedzīgu nodarījumu, par kuru likums paredz brīvības atņemšanu, un cita drošības līdzekļa piemērošana nevar nodrošināt, ka persona neizdarīs jaunu noziedzīgu nodarījumu, netraucēs vai neizvairīsies no pirmstiesas izmeklēšanas.

Jau vēstīts, ka Munkevics un Pīrants otrdien tika aizturēti aizdomās par 5000 latu kukuļa piedāvāšanu un nodošanu, lai kukuļdevēja interesēs nodrošinātu ceturtdienas domes sēdē labvēlīgu rezultātu mēra uzticības balsojumā. Kukulis, visticamāk, piedāvāts partijas "Jaunais laiks" deputātei Ivetai Blauai, informēja BNS.

Ceturtdien rīta pusē Jūrmalas dome slēgtā balsojumā atcēla Munkevicu no līdz šim ieņemtā amata ar 10 deputātu atbalstu. Divi tautas kalpi bija pret, viens biļetens tika atzīts par nederīgu. Iesniegumu par Munkevica atcelšanu bija parakstījuši deviņi no 15 deputātiem.

Vakarpusē par jauno kūrortpilsētas mēru, 11 deputātiem balsojot par un diviem pret, Jūrmalas domnieki ievēlēja jaunās koalīcijas līderi Romualdu Ražuku (PS). Vēl vienā ārkārtas sēdē pēc pulksten 22 par jaunā mēra vietnieku ekonomikas un attīstības jautājumos ievēlējusi bezpartijisko Māri Dzenīti, ziņo aģentūra BNS. Dzenītis bija vienīgais pretendents, un par viņu balsoja astoņi, pret bija četri deputāti. Dome mainīja pašvaldības nolikumu, samazinot Jūrmalas mēra vietnieku skaitu no trijiem līdz vienam.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, Ražuks ir viens no Atmodas laika līderiem Ražuks, dzimis 1955.gadā Lietuvas galvaspilsētā Viļņā un pēc tautības ir lietuvietis. Viņš Viļņas universitātes Medicīnas fakultātē ieguvis ārsta – neiroķirurga specialitāti un 1986.gadā pārcēlies uz dzīvi Latvijā, kur sāka darbu Rīgas Medicīnas institūtā. 1987.gadā Ražuks piedalījās Latvijas Lietuviešu kultūras biedrības izveidošanā, bet gadu vēlāk iesaistījās Latvijas Tautas frontes (LTF) darbībā. 1989.gadā Ražuku ievēlēja LTF domē un vēlāk valdē. LTF 3.kongresā Ražuku ievēlēja par kustības priekšsēdētāju, nomainot amatā Daini Īvānu.

1997.gadā Ražuks tika ievēlēts Rīgas domē, kur kļuva par savienības "Latvijas ceļš" (LC) frakcijas vadītāju un darbojās pusotru gadu. 1998.gadā no LC saraksta viņš tika ievēlēts 7.Saeimā. Pēc Saeimas deputāta pilnvaru beigām Ražuks strādājis Aizsardzības ministrijā un NATO pārstāvniecībā Dienvidkaukāzā.

2008.gada aprīlī Ražuks piedalījies partijas "Pilsoniskā savienība" (PS) dibināšanas kongresā un 2009.gada pašvaldību vēlēšanās ievēlēts Jūrmalas pilsētas domē no šīs pašas partijas.

Komentāri (30)

Pēterītis 20.05.2010. 15.14

Es nedodu kukuļus. Munkevics
Es nemeloju, acīs skatīdamās. Rugāte
Es nepiesedzu kukuļņēmējus. Jūrmalas prokurore
Latviju izglābs labi cilvēki

+30
-2
Atbildēt

0

garausiitis 20.05.2010. 13.58

Patiesībā es jau ieteiktu nākamajam Jūrmalas mēram labi padomāt vai vajag – izskatās,ka tam amatam slikta aura. Tā teikt – Jūrmalas Dome – Centrālcietuma kadru kalve.

+18
-1
Atbildēt

9

    Arija Saleda > garausiitis 21.05.2010. 08.56

    Mīlestība ir akla:)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > garausiitis 21.05.2010. 07.34

    Tur nu Tev taisnība 99% robežās….

    0
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > garausiitis 21.05.2010. 02.58

    Vai tad tas, ka feina sieva…norāda veča krietnumu?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Kristaps O. > garausiitis 20.05.2010. 21.13

    Jūrmalas Dome – Centrālcietuma kadru kalve :) hehehe, labs, jaatceras.
    P.S.redzējāt, šis esot īstais NEO
    http://www.neo4ata.info/
    redzēsim :)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Kristaps O. > garausiitis 21.05.2010. 03.29

    iedomājies, laulāties ar Kirstenu Lībanissu, ilggadīgo Latvijas Ceļa politiķi… neizbēgami, rodas zināmas domas, emo-priekšstats par līgavaini

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Kristaps O. > garausiitis 21.05.2010. 02.51

    Ražuks jau nu gan ir krietns vecis. Es vienk.neticu, ka viņš būtu degradējis, jo viņam baigi feina sieva, tāda humāniste. Tā no Glābiet Bērnus.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Kristaps O. > garausiitis 21.05.2010. 03.11

    O, zanE, šoreiz ne par ārējo daili, bet tā kā pazinu Ingūnu personīgi, man ir skaidrs, ka viņa kretīnu precējusi nebūtu. Nopietni! Pēdējoreiz gan satiku pirms …7-8 gadiem, bet par šo dāmu šaubu nav. Un ir iemesli tām nebūt. Skaidrs, ka dzīvesbiedra/-es izvēle liecina par, hmm, personības tikumiskajām nostādniem :)! Vai tad tik krietna meitene kā Tu precētu kaut kādu mērgli? Ja nu kādi eroootiskie aspekti… bet ne jau ilggadīgai laulības dzīvei :)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    oskaar > garausiitis 21.05.2010. 02.19

    Centrālcietuma kalve tā noteikti ir kaut kādu konkrētu apstākļu iespaidā.
    Ne Munkevics, ne arī Hlevickis neizskatās pēc tādiem, kam Jūrmalas stūre būtu bijusi vajadzīga pašu personīgo interešu nodrošināšanai. Manuprāt- “kādam” bija nepieciešams, lai šie kājslauķi sēdētu tajos krēslos un izpildītu komandas, kuras viņiem tiek dotas.
    Kas viņu zina- cik labi R.Ražuks ir sagatavojies šādam spiedienam?
    Jebkurā gadījumā- novēlu Ražuka kungam spēku, izturību, un visu to labāko, ko vien var novēlēt cīņai ar šo mērgļu bandu. :)

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    ::Vai cis :: > garausiitis 21.05.2010. 06.25

    Andrej, savulaik man ir bijis diezgan daudz darīšanu ar Juri Hlevicki un netiešā veidā arī ar Raimondu Munkevicu. Es Tev varu apzvērēt, ka abiem šiem kungiem vienīgie dievi ir paša naudas maks un paša vēders, tici man, un Jūrmalas stūre viņiem bija vajadzīga taisni šo interešu nodrošināšanai.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

buchamona 20.05.2010. 19.49

Ar to arī “geitām” Jurmalā ir pielikts punkts, vismaz kādu laiku. Labi ka mums tāds kārtīgs lietuvietis atradās :)

+8
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu