Kalinku arhitektu sertifikātu darbība apturēta pēc pašu lūguma • IR.lv

Kalinku arhitektu sertifikātu darbība apturēta pēc pašu lūguma

14
Zane Kalinka (no labās) un Andris Kalinka preses konferencē. Foto: Ģirts Ozoliņš, F64

Zolitūdē sabrukušā lielveikala projektētāji paši nodod savus sertifikātus glabāšanā līdz izmeklēšanas beigām

Latvijas Arhitektu savienība (LAS) apturējusi arhitektu Zanes Kalinkas un Andra Kalinkas arhitekta prakses sertifikātu darbību, informē LAS Sertificēšanas centra padomes priekšsēdētājs Uģis Bratuškins.

25.novembrī LAS Sertificēšanas centrs ir saņēmis sertificēto arhitektu – daudzstāvu dzīvojamās ēkas un tirdzniecības centra (lielveikala “Maxima”) Priedaines ielā 20 būvprojekta vadītāja Andra Kalinkas un SIA “Kubs” valdes priekšsēdētājas Zanes Kalinkas – iesniegumus ar lūgumu līdz šā objekta avārijas cēloņu izmeklēšanas beigām apturēt viņu arhitekta prakses sertifikātu darbību, ziņo LETA.

LAS Sertificēšanas centra padome A.Kalinkas un Z.Kalinkas izsniegtos arhitekta prakses sertifikātus un amata zīmogus pieņēmusi glabāšanā no 26.novembra līdz avārijas cēloņu izmeklēšanas beigām. Par šo lēmumu informēts Būvprakses un arhitektu prakses sertifikātu reģistrs.

21.novembrī, iebrūkot lielveikala “Maxima” griestiem, Zolitūdē bojā gāja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guvuši smagus savainojumus. Dzīvību zaudēja arī trīs ugunsdzēsēji.

Kopumā slimnīcās bija vērsušies 39 cilvēki, no tiem 29 pacientus slimnīcās nogādāja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests, bet desmit pēc palīdzības vērsās paši.

 

Komentāri (14)

austrisv 26.11.2013. 17.26

Es gan domāju, ka šis arhitektu birojs ar šādu rīcību ir atbildīgas personas, jo neatkratās no atbildības, kamēr komisijas izskatīs un atradīs , kur un par ko katrs ir kļūdījies.

+13
0
Atbildēt

1

    dzintarz > austrisv 26.11.2013. 18.52

    Bet Es gan domāju, ka šis … birojs ar šādu rīcību ir atbildīgas personas…
    =========
    Iespējams.
    Tikpat iespējams, ka valstsblēžu ķēde veikusi “damage control” un secinājuši, ka šie atbildīgie ir vislētākie.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

Anete 27.11.2013. 08.05

Zane un Andris ir vienīgie, kas jūt vainas apziņu par notikušo un sēro līdzi bojāgājušo radinieniekiem, par ko visu cieņu viņiem. Pārējie atrakstās ar ,šoreiz nežēlīgām, standartfrāzēm. maxima vispār klusē un nogaida, lai saprastu ko “zirgu galvām” solīt. Šicu atstādina par to ka ļāvis tuviniekiem laikus uzzināt par bojāgājušiem radiniekiem. Vai nav pienācis laiks pateikt, ka “karalis ir kails”.

+3
0
Atbildēt

1

    kkristaps > Anete 27.11.2013. 08.21

    Jā, no pieejamās informācijas var spriest, ka visiem pārējiem iesaistītājiem: “Maximai”, Re&Re un Rīgas attīstības departamentam ir dziļi pofig, vai bojā gājuši 54, vai 540. Galvenais – lai neviens neko neatrastu, tāoēc nekādi ārzemju eksperti nav vajadzīgi, visu nokārtosim uz vietas. Riebekļu bars. Nez kāpēc es nedzirdu NA brašuļu aicinājumus tautai savākties protesta mītiņam, rīkot protesta lāpu gājienus utt.?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

reksa 26.11.2013. 20.46

TVnetā ir interesanta ziņa, kas lieliski parāda mūsu vērtību sistēmu: “Par kaķēna nogalināšanu draud lielāks sods nekā par būvniecības noteikumu pārkāpumiem”
http://www.tvnet.lv/zinas/latvija/487816-par_kakena_nogalinasanu_draud_lielaks_sods_neka_par_buvniecibas_noteikumu_parkapumiem

Divi citāti:

“Par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvnieku, tādējādi to nogalinot .. draud brīvības atņemšana līdz pieciem gadiem”

“par būvju celtniecības normu vai noteikumu pārkāpšanu, ja tā rezultātā sabrukusi būve vai tās daļa un ja ir izraisītas smagas sekas, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu”

+2
-1
Atbildēt

1

    janis17 > reksa 26.11.2013. 21.11

    Te jau visu izšķir griba jeb nodoms. Par kaķēna netīšu sabraukšanu nevienu nenotiesās.
    Tāpat par 54 cilvēku tīšu nogalināšanu ar nodomu nepiespriedīs 4 gadus.
    Domāju, ka ir skaidrs, ka nevienam iesaistītajam nebija tieša nodoma nogalināt šos cilvēkus.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu