Sprūds: koalīcija ar SC uzlabotu Latvijas tēlu • IR.lv

Sprūds: koalīcija ar SC uzlabotu Latvijas tēlu

65
Foto: Edijs Palens, LETA
Indra Sprance

Politologs uzskata, ka  koalīcija jāveido ar SC, apliecinot Latvijas kā “nobriedušas valsts” spēju risināt arī integrācijas jautājumus

Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Politikas zinātnes katedras asociētais profesors Andris Sprūds uzskata, ka jaunajā Saeimā ievēlēto politisko spēku samērs nodrošina lēmumu kontinuinitāti gan ārpolitikā, gan iekšpolitikā, līdz ar to neesot risku radikālām izmaiņām neviena iespējamā koalīcijas modeļa gadījumā. Viņaprāt, jauno valdību šoreiz vajadzētu veidot kopā ar “Saskaņas centru” (SC), tādējādi Latvija demonstrētu “nobriedušas nācijas” spēju sākt runāt arī par intergrācijas jautājumiem.

Sprūds Ir.lv pauda viedokli, ka ņemot vērā to emocionalitātes pakāpi, līdz kurai šobrīd koalīcijas sarunās nonākuši politiķi, neviena koalīcija nebūs “mīlestības koalīcija”. “Jebkura no šīm koalīcijām būs pārpratumu, pretrunu, savstarpēju pretenziju un savā ziņā kļūdu gaidu koalīcija. Tas, diemžēl, nenāk par labu Latvijas ekonomikai, nemaz nerunājot par integrāciju.”

Sprūds, paužot personisko viedokli, sacīja, ka SC iekļaušana valdībā pavērtu logu integrācijas jautājumu risināšanai, turklāt tas būtu izdevīgi, arī raogoties no reālpolitikas viedokļa – šī politiskā spēka iesaistīšana koalīcijā varētu parādīt tā spēju strādāt vai arī atklātu tā neviendabīgumu, iespējams, raisot šķelšanos. “Tās pretrunas ļoti ātri parādīsies un mums vismaz būs pamats teikt, redziet, mēs mēģinājām, bet mums nesanāca, ” pauda Spūds. Viņaprāt, “liberālas nobriedušas nācijas viens no pamatelementiem ir tas, ka mēs esam gatavi paškritiski paskatīties uz savu vēsturi un mēģināt tomēr sākt zināmu diskusiju par lietām, ” tāpēc priekšroka būtu dodama koalīcijai ar SC.

Koalīcijā ar Nacionālo apvienību, pēc Sprūda domām, joprojām būtu aktuāli jautājumi par VL-TB/LNNK rīcību, piemēram, 16.martā. Ja “vislatvieši’ , esot valdībā, kā līdz šim arī aktīvi iesaistītos leģionāru atceres pasākumos, “Eiropa to varētu nesaprast”, uzskata Sprūds.

Jau vēstīts, ka jau trešo nedēļu jaunajā Saeimā ievēlēto politisko partiju pārstāvji nespēj vienoties par nākamās valdības koalīcijas aprisēm. “Vienotība” par labāko koalīcijas modeli uzskata V, Zatlera Reformu partijas un Nacionālo apvienību, bet ZRP un SC – par kopīgu koalīciju ar V.

 

Komentāri (65)

Jânis Bankoviès 07.10.2011. 13.48

Sprūds ir naivs muļķis, kas uzskata ka LPSR apoliģēti, kas DRAUD ar asinsizliešanu ir tas pats zviedru partijas Somijā.
Tad kad aplauztos un nāktos ar savu liberālismu un internacionālismu mēģināt darboties ģeržimordu-komuņāgu-jeģinorosu kontrolētājā LV kā iepriekš (piemērus tālu nav jāmeklē – Ukraina), tad varētu žēli vāvuļot trimdā, par to kā redz kļūdījāmies.

+24
0
Atbildēt

3

    Ilziiiic > Jânis Bankoviès 07.10.2011. 13.50

    – naivs muļķis )))
    tas ir arguments!

    0
    -9
    Atbildēt

    0

    Liene > Jânis Bankoviès 07.10.2011. 18.44

    “WAT Sprūds ir naivs muļķis, kas uzskata ka LPSR apoliģēti, kas DRAUD ar asinsizliešanu ir tas pats zviedru partijas Somijā.”

    — Latviešu politiķi arī nav nekādi liberāļi vai konservatori, toties vienkārši zagļi. Valsts jau nozagta, to secināju nevis es, bet tas ir starptautisko vērotāju slēdziens. Bet, saprotu, ka jums savi mēsli nesmird.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    Jânis Bankoviès > Jânis Bankoviès 07.10.2011. 14.03

    Labi ko Tu iesaki darīt rekostruēt valsti uz LPSR, kas ir SC pamatmērķis?
    SC tikai tagad un tikai latviešiem žūžo ausīs, mēs jau piekāpsimies, mēs jau zvēram uzticību utt..
    Pēc tam kopā ar ZRP golemiem atvērs slūžas naturalizācijai paaugstinātā tempā. Pēc tam jau ~17% vietā būs pa tiešām 30%, kurus no Kremļa caur savu info telpu komandēs vienota brigāde.
    Tad jau startēs ar pilnīgi citiem argumentiem, uzdevumiem, iebildumiem, kontrargumentiem, jo daļa 1918.gada LR lojālo mīkstmiešu mīļā miera laba piekritīs, vai vispār savā muļķībā nepiedalīsies politiskajā procesā, savukār Kremļa komanda esi drošs piedalīsies.
    Kad būs SC ar mīkstmiešu palīdzību izmainījis visu valstisko struktūru, tad Tu vecīt redzēsi, KF ierubīs ciparus par ieguldījumiem LPSR, pēc tam pārskatīs denacionalizāciju, 20.gadu neleģitīmo fošistu valdīšanu ar atbilstošiem procesies,
    P.S. Bet tas būs tikai tad ja 1918.LR lojālisti būs mīkstmieši, ES ESMU PĀRLIECINĀTS, MĒS TĀDI NEESAM, SC sadrups, un Kremlim beidzot pienāks laiks vairāk skatīties uz savām paša problēmām nevis sapņot par Eirāzijas savienībām.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

ilmisimo 07.10.2011. 13.44

Sprūds: koalīcija ar SC uzlabotu Latvijas tēlu
___________________________________________________

Neapšaubāni.

Tāpat kā draudzība ar Baluli un Laventu uzlaboja Jurkāna tēlu.

+25
-1
Atbildēt

0

tuba76 07.10.2011. 13.41

Nu nezinu ka tur butu ar to telu Eiropas acis. Man skiet ka tadi izteicienu ka “Eiropa/pasaule mus nesapratis” butu jabeidz lietot. Eiropa nemaz nav tik naiva un ir gatava diskutet jebkuru jautajumu. Te ir raksts no zviedru Svenska Dagbladet, publicet 23.septembri, kur “diskriminetas” SC nevainibai tiek nonemta viges lapa http://blog.svd.se/ledarbloggen/2011/09/23/lettisk-ryssdiskriminering-i-medierepris/

+21
0
Atbildēt

1

    Kaspars Špūle > tuba76 07.10.2011. 15.21

    SC salīdzinājums ar Gēteborgas maoistiem ir ļoti labs :)

    +6
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu