Visvairāk dzerošā valsts Eiropā • IR.lv

Visvairāk dzerošā valsts Eiropā

4
Astrīda Stirna. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Ilze Šķietniece

Grozījumi Alkohola aprites likumā Saeimas gaiteņos viļājas jau vairāk nekā gadu. Tikmēr cilvēki turpina dzert un mirt, norāda narkoloģe Astrīda Stirna

Ļaut iegādāties no 18 vai no 20 gadiem? Aizliegt pārdot brīvdienās vai tikai samazināt tirdzniecības laiku? Likvidēt tirgošanos internetā vai noteikt piegādes intervālu? Vienošanās par katru Alkohola aprites likuma izmaiņu Saeimas komisijā prasa garas diskusijas, un kompromisu atrast ir grūti. Uzņēmēji norāda uz finansiāliem zaudējumiem, bet mediķi atgādina, ka apreibinošajiem dzērieniem ir liels patēriņš un smagas sekas — saslimšanas, pašnāvības, sociālās problēmas, ģimenes konflikti, noziedzība.

Latvijā ir augstākais absolūtā alkohola patēriņš Eiropas Savienībā un ceturtais augstākais pasaulē. Tas ir dzērienu daudzums, kas izteikts etanola jeb 100% spirta litros. 2020. gadā absolūtā alkohola patēriņš bija 12,1 litrs uz vienu iedzīvotāju, neieskaitot tūristu patēriņu. Tikmēr vidēji Eiropā tas bija 9,8 litri, liecina OECD dati. Gadu vēlāk Latvijas rādītājs vēl pieauga līdz 12,2 litriem. Arī riskanto un pārmērīgo alkohola lietotāju īpatsvars ir augstāks — pie mums 40%, bet vidēji Eiropā 30%. «Tas ir satraucoši,» saka narkoloģe, psihiatre Astrīda Stirna. Viņa ir viena no speciālistiem, kas piedalās Saeimas komisijas sēdēs.

Mēs sarunājamies tiešsaistē ap vēlo brokastu laiku. Daktere malko zaļo tēju savā darba kabinetā Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centrā. Tā palīdzot uzturēt možumu visas dienas garumā. Es dzeru ierasto balto kafiju un mazliet ķecerīgi domāju, ka tēmai piederētos bezalkoholiskais šampanietis. «Mēs to nerekomendējam kā alternatīvu, jo tam nav saistības ar atkarību ārstēšanu,» narkoloģe atbild uz manu jautājumu. Atkarībai ir cēloņi, un tie jāārstē, nevis jāmeklē aizstājējs.

Daktere Stirna stāsta, ka grozījumi Alkohola aprites likumā, ko tagad gatavo skatīšanai otrajā lasījumā Saeimā, uz priekšu virzās smagnēji. Vienas sēdes laikā parasti var izdiskutēt vienu vai divus priekšlikumus. Pirms dažām nedēļām deputāti vienojās paaugstināt vecumu, no kura atļauts lietot un iegādāties alkoholu. Turpmāk to varēs no 20 gadiem. Pagājušajā nedēļā noteica īsāku pārdošanas laiku veikalos, no pulksten 10 līdz 20 darbdienās, sestdienās un svētku dienās, bet svētdienās no 10 līdz 18. Vienošanās panākta arī par to, ka internetā pasūtītos dzērienus drīkstēs piegādāt ne agrāk kā sešu stundu laikā. Šonedēļ komisijā sprieda par jauniem reklāmas ierobežojumiem, bet alkohola pārdošanu degvielas uzpildes stacijās nolēma tomēr neierobežot.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu