Kā izkļūt no frontes strupceļa • IR.lv

Kā izkļūt no frontes strupceļa

Modris Kairišs. Foto — Edmunds Brencis
Māra Miķelsone

Ukrainai šogad izdevušies daudzi dronu triecieni pa Krievijas iekšzemes objektiem. Kā darbojas lidroboti, kāda ir un būs to nozīme karadarbībā, Ir vaicā majoram Modrim Kairišam

Krievijas pilna mēroga iebrukuma trešajā gadā karadarbība iegājusi jaunā fāzē — notiek tehnoloģiju karš. Kuram būs gudrākās pretizlūkošanas ierīces, kurš radīs spējīgākos lidrobotus. Ukraiņiem gada sākums bijis sekmīgs. The Insider ziņoja, ka šogad līdz martam notikuši 15 bezpilota lidaparātu uzbrukumi 13 naftas pārstrādes rūpnīcām deviņos Krievijas reģionos. Nupat 9. aprīlī divi droni uzbruka Krievijas aviācijas centram Voroņežas apgabalā.

Ukrainas fronte kļuvusi par izmēģinājuma lauku lidrobotiem. The New York Times raksta, ka pēdējos 18 mēnešos Ukrainas uzņēmumu skaits, kas ražo dronus, izaudzis no septiņiem līdz gandrīz 300. Gaisa spēku Mācību centra komandieris Modris Kairišs skaidro, kāpēc pagaidām neredz izeju no frontes strupceļa un kas to spētu radīt.

Pavisam nesen Krievijas Tatarstānā ukraiņu palaistie droni nolidoja vairāk nekā 1000 kilometru un trāpīja gan Krievijas dronu ražotnei Jelabugā, gan Ņižņekamskas naftas pārstrādes uzņēmumam. Vai tas ir jauns pavērsiens karadarbībā?
Tas nav negaidīti. Drona lidojuma attālumu galvenokārt ietekmē izmērs. Ja dronu var pielīdzināt klasiskās aviācijas propelleru lidmašīnai miniatūrā, pēdējie triecieni, spriežot pēc silueta, izskatījās pēc pārveidotas lidmašīnas. Ukraina izmanto daudz dažādu dronu tipu. Teorētiski iespējams, ka šādi lidroboti spēj nolidot pat līdz diviem trim tūkstošiem kilometru. Lai sasniegtu lielākus attālumus, vajadzīgi lielāka izmēra lidroboti — tiem jābūt arī kravnesībai, degvielai. Bet, tiklīdz drons ir lielāks, arī pretgaisa aizsardzībai to vieglāk pamanīt un notriekt.

Taču galvenais ir tieši navigācijas sistēma. Nav liela māksla uzbūvēt dronu, kas var aizlidot tūkstoš kilometru. Ja paņemtu jebkuru Cessna lidmašīnu, to varētu pārveidot par dronu un aizlidot tūkstoš kilometru. Bet māksla ir uzbūvēt navigācijas sistēmu un novadi uz mērķi. Tas ir tehnoloģiskais sasniegums.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu