Piekauts skolā! • IR.lv

Piekauts skolā!

3
Video ekrānuzņēmums, kurā filmēts kautiņš Ķekavas vidusskolā
Gunita Nagle

Skolēna piekaušana pērn Ķekavā lika sabiedrībai sarosīties, un rezultātā valdība ir mainījusi noteikumus par drošību skolās — varmākas uz mēnesi drīkst izslēgt no klātienes mācībām

Bezspēcīga. «Absolūti bezspēcīga,» Ilze Grīnvalde precizē izjūtas pēc tam, kad viņas piecpadsmitgadīgais dēls, kuram Ķekavas vidusskolā pērn oktobrī bija uzbrukuši trīs skolasbiedri, pastāstījis, ka sitējs draudējis vēl turpināt. Tobrīd puisis smadzeņu satricinājuma dēļ ārstējās mājās, bet uz skolu gāja viņa jaunākā māsa. Māte zināja, ka neviens nespēs bērnus pasargāt, ja viņiem uzbruks skolas tualetēs, gaitenī vai pagalma stūrī. «Kad pavadu bērnu uz skolu, es ceru, ka viņš iegūs izglītību, nevis sitienu ar kāju pa seju un smadzeņu satricinājumu,» Ilze skaidro, kāpēc toreiz Facebook publiskoja video ar aicinājumu izvērtēt bērnu drošību skolās.

Šis gadījums sakustināja sabiedrību — mēneša laikā vairāk nekā 10 tūkstoši iedzīvotāju parakstīja Ķekavas domes iesniegto projektu portālā Manabalss.lv, kas ļautu uz laiku nozīmēt attālinātu mācību procesu varmācīgam skolēnam. Pašvaldība teic, ka šo iniciatīvu atbalstīja arī Bauskas, Jelgavas, Mārupes, Salaspils, Olaines un citu novadu pašvaldības, kā arī izglītības darbinieku arodbiedrība. Un Ministru kabinets martā tiešām pieņēma šādus grozījumus valdības noteikumos par drošību skolās. Tagad ikvienam skolas direktoram ir tiesības līdz pat četrām nedēļām izslēgt no klātienes mācībām nepilngadīgu skolēnu, kas apdraud savu vai citu drošību.

Vai jaunā norma apturēs kaušļus?

Sita adrenalīna dēļ

Kauslis, kas oktobrī piekāva Ilzes dēlu, jau iepriekš bija vairākkārt pievērsis uzmanību ar agresīvu uzvedību, taču Ķekavas domes vadība saprata — skolas darbiniekiem faktiski nav iespēju panākt, lai viņš neapdraud citus skolēnus. Tad arī pašvaldība prasīja direktorei norīkot sitējam attālinātu mācību procesu. «Var lūgt, lai sociālais pedagogs, psihologs strādā ar uzbrucēju un viņa vecākiem, bet, ja skolēns turpina nepakļauties, ja vecāki ignorē lūgumus, mums šķita, ka skolēns vismaz uz laiku jāatstādina no mācību procesa,» skaidro domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Vītols.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu