Patiesības spēks • IR.lv

Patiesības spēks

10
Nellija Ločmele

Režisori parasti tā nesaka, it īpaši balvu ceremonijās. Tomēr Mstislavs Černovs šonedēļ, saņemot Oskaru par dokumentālo lenti 20 dienas Mariupolē teica: «Es vēlētos, kaut nekad nebūtu uzņēmis šo filmu.»

Harkivietis runāja, knapi valdot emocijas, lai gan pieredzējušais žurnālists nav nekāda sniegpārsliņa — uz viņu ir šauts, un viņš ir piekauts daudzos «karstajos punktos», no Maidana revolūcijas līdz Irākas karam un Baltkrievijas protestiem.

2022. gadā Černovs nofilmēja Mariupoles ieņemšanu un pēdējā brīdī izkļuva no aplenkuma, sagādājot unikālas liecības par krievu okupāciju. Viņa filma ir saņēmusi daudzas balvas, un Oskars — pirmais ukraiņu vēsturē — ir izdevība skaļi atgādināt pasaulei, cik briesmīgs ir Krievijas karš. Černovs cer, ka viņa rādītā patiesība palīdz cilvēkiem rīkoties, lai karu apturētu.

1991. gadā leģendārajam latviešu dokumentālistam Jurim Podniekam izdevās apturēt tankus ar kameru. Kad viņš nofilmēja padomju militāristu sarīkoto asinspirti Viļņā un šie kadri aplidoja pasaules telekanālus, komunistu vadonis Gorbačovs nobijās no Rietumu spiediena, apturēja vardarbību Baltijā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu