Tehnoloģijas vēža apkarošanā • IR.lv

Tehnoloģijas vēža apkarošanā

Biotehnoloģiju kompānijas BioNTech laboratorija Vācijas pilsētā Maincā. Foto — Scanpix
Ugurs Šahins un Ezlema Tiredži

Mākslīgais intelekts var būt atslēga uz personalizētu vakcīnu pret vēzi

Ugurs Šahins ir onkologs un imunologs. Viņa sieva Ezlema Tiredži ir imunoloģe un zinātniece. Abi ir vācu biotehnoloģiju kompānijas BioNTech zinātniskie līdzdibinātāji un visā pasaulē kļuva pazīstami, izstrādājot vienu no pirmajām vakcīnām pret Covid-19

Pirms trim desmitgadēm, kad mēs paši vēl bijām jauni ārsti kādas universitātes slimnīcas vēža nodaļā Vācijā, bieži nācās saviem pacientiem nodot sirdi plosošu vēstījumu: «Jūsu gadījumā mēs esam izmantojuši visas ārstēšanas iespējas.» Tolaik galvenie ieroči cīņā pret progresējošu vēzi bija ķīmijterapija un apstarošana. Daļā gadījumu tā bija efektīva, taču bieži vien tā nebija pilnīgas izārstēšanas garantija, uz kuru cerēja slimnieki.

Mūsdienās vēža ārstēšana ir krasi mainījusies. Ir parādījušies jauni medikamenti, kas audzēja izplešanos apkaro ar augstu precizitāti. Daži iepriekš neārstējami audzēju veidi, pat progresējošās stadijās, tagad ir kļuvuši kontrolējami. Tomēr lielākajai daļai pacientu ar metastātisku vēzi ļoti efektīva terapija aizvien ir nesasniedzams sapnis.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu