Pārmaiņas gaisā • IR.lv

Pārmaiņas gaisā

Marija Leskavniece

Bērnībā man vecāki bieži sacīja — nebrīnies, ja uz stulbiem jautājumiem saņem stulbas atbildes. Tagad saprotu, ka viņi ne tikai atgaiņājās no uzmācīgas bērna prašņāšanas, kas zum apkārt kā mušas pavasarī, bet arī trenēja manu spriestspēju un prasmi formulēt domas un vajadzības.

Izrādās, tā ir izšķirīga spēja arī mākslīgā intelekta ausmā. «Mēģinot noformulēt jautājumu labāk, varēs iegūt arī precīzākas atbildes,» par sadarbības veidošanu ar sarunu robotiem, kuri jau tagad ne vienu vien darbu paveic veiklāk par cilvēkiem, šī žurnāla lappusēs saka jauno mediju un digitālā mārketinga speciālists Artūrs Mednis. Pēdējā gada laikā reizēm pat desmit stundu dienā viņš veltījis, lai atkostu dažādus mākslīgā intelekta rīkus. Viņam ir atbildes, kā tos veiksmīgāk integrēt gan savā darbā, gan ikdienā.

Pārmaiņas ir gaisā. Reizēm nenoteiktība uzmācas kā draudīgs mākonis. Tomēr, veidojot šo speciālizdevumu par aktuālajām tendencēm, kam pievērst uzmanību ne tikai šajā, bet arī turpmākajos gados, vairāk koncentrējāmies uz to, kā mēs katrs pārmaiņas varam izmantot savā labā. Kā dzīvot ilgāk. Un kvalitatīvāk. Iejūtīgāk izturēties ne tikai pret sevi un līdzcilvēkiem, bet arī apkārtējo vidi.

Tehnoloģiju attīstība pēdējā laikā no lineāras tapusi par eksponenciālu. Lai tajā nepazustu, mums jāattīsta spējas, kurās cilvēks joprojām ir pārāks par datoru. Gaume. Empātija. Un viedums. «Jādara tas, ko aicina sirds. Nav vienas pareizās formulas, kā dzīvot,» intervijā saka žurnāliste un bioloģe Eva Johansone, kura izveidojusi sarunu sēriju ar senioriem 81+ un sasmēlusies no viņiem atziņas par patiesi vērtīgo.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu