Mikus Kļaviņš, basketbola grāmatas izveidotājs • IR.lv

Mikus Kļaviņš, basketbola grāmatas izveidotājs

Mikus Kļaviņa pašizdotā grāmata Latviaaa, kas nopērkama lielākajās grāmatnīcās un fotogrāfa mājaslapā Mikusklavins.lv, Latvijas basketbolistu dalību pasaules kausā ļauj aplūkot no personīga skatpunkta. Foto — Ieva Salmane
Alise Zita Zeidaka

Uzvaras pica un atpūtas brīdis ar PlayStation viesnīcas numuriņā, kāršu spēle un snaudiens lidmašīnā, masāža pēc spēles un Luka Banki uz velotrenažiera — tās ir dažas no ainiņām fotogrāmatā Latviaaa. Grāmata ir izlases oficiālā fotogrāfa Mikus Kļaviņa veidots vizuāls stāsts par Latvijas vīriešu basketbola izlases panākumiem 2023. gada pasaules kausā. 

Jau dodoties uz čempionāta norises vietu Indonēzijā, Mikus zināja, ka taps grāmata. «Pat ja mēs zaudētu piecas spēles. Gribējās radīt kaut ko paliekošu,» viņš stāsta. Sporta notikumus Mikus iemūžina jau padsmit gadus, un bildes bieži vien izkūp sociālajos tīklos un ātri zaudē «derīguma termiņu», jo nāk atkal jauns sporta notikums. Pašizdotā grāmata, kas veidota kopdarbā ar dizaineri Madaru Krieviņu un redaktori Elīnu Sproģi, ļauj ielūkoties aizkulisēs — viesnīcu istabiņās, ģērbtuvēs, kā basketbolisti dodas uz spēlēm, kā ap arēnu pulcējas fani, kas vēlas autogrāfus. Grāmatas veidotāji izvēlējušies matētu papīru un graudainu bilžu apstrādi — lai pieskaņotos spurainajai un nenospodrinātajai sajūtai, ko radījusi Āzija. 

Fotografēšanai Mikus izmantoja arī fotoaparātu ar filmiņu. «Gribējās, lai nav tik sterili. Tādu sajūtu nevar iegūt ar digitālo fotogrāfiju.» Mazā filmiņkamera vienmēr bija kabatā, nereti spēlētāji paši ar to uzņēma attēlus. «Pat ja cilvēkam acis ir ciet, filmiņas bilde tāpat izskatās labi.» Pēc dizaineres Madaras ierosinājuma, katrs spēlētājs un treneris uzvilcis savas plaukstas kontūru. «Re, Dāvim [Bertānam] trūkst pirksta,» rāda Mikus. «Bet viņš ir labākais metējs komandā.» Brīnos, cik mana roka izskatās sīciņa, pielikta blakus Rolanda Šmita vai Kristapa Porziņģa plaukstai.

Sporta fotogrāfam pēc satriecošām uzvarām vai sāpīgiem zaudējumiem ir jāturpina ķert mirkļus. «Pēc zaudējuma esmu tas ļaunais, kas ģērbtuvē turpina strādāt.» Un tas nav viegli — apzinies, ka spēlētājs varbūt grib pabūt netraucēts.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu