Māja labam startam • IR.lv

Māja labam startam

1
Startup House Riga līdzdibinātājs Andris K. Bērziņš. Foto — Ieva Salmane
Ieva Jakone

Durvis vērusi Latvijā pirmā jaunuzņēmumu māja. Ir dodas ciemos, lai noskaidrotu, kādas idejas to piepildīs

Šajā Spīķeru kvartāla namā piektdienas pusdienlaikā valda pamatīga rosība. Strādnieki nes iekšā mēbeles, nostiprina grīdas segumus un steidz paveikt citus saimnieciskus darbus. Jau pavisam drīz — februāra pirmajā dienā — te durvis vērs jaunuzņēmumu māja Startup House Riga. 

Kā viesmīlīgs saimnieks mūs sagaida Andris K. Bērziņš, šī centra līdzdibinātājs, nodibinājuma TechHub Riga vadītājs un investīciju fonda Change Ventures partneris. Viņš jau ievācies vienā no ēkas biroja telpām. 

Kopā dodamies ekskursijā — kopstrādes zālēs jau sanesti balti galdi un krēsli, iekārtotas telefona būdiņas — nelielas, izolētas telpas, kas nav lielākas par kvadrātmetru. Ēkas pirmais stāvs būs atvēlēts dažādiem jaunuzņēmumu pasākumiem, tur izbūvēta arī plaša virtuve ar trim mikroviļņu krāsnīm. 

Šajā mājā pulcēsies gan jaunuzņēmumi, gan dažādas ar šo komūnu saistītas organizācijas un investori. Domu apmaiņa starp dažādu jaunuzņēmumu biedriem ir viena no šīs kopienas veiksmes atslēgām, pastāsta Andris. Šāda ideja nākot no Silīcija ielejas Amerikā, kur tapa pirmie jaunuzņēmumi. Tagad tas ir sava veida ētikas kodekss — ja jaunuzņēmējam ir pieredze, ar ko var dalīties, viņš to uzskata par zināmu pienākumu, paskaidro Andris. «Vajadzība un ieradums citam palīdzēt nozīmē, ka fiziska telpa, kur šie uzņēmumi kopā strādā, padarīs visus veiksmīgākus un būs lielāka iespēja, ka daži no viņiem «izšaus»,» Bērziņš papildina.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu