Brīnišķīgs cilvēks, ja vien… • IR.lv

Brīnišķīgs cilvēks, ja vien…

32
Mēs iesakām citiem dzīvot, kaut pašus velk uz nāvi — tā sākas viens no pēdējiem Andra Ogriņa Facebook publicētajiem dzejoļiem. Foto no Andas Ogriņas personīgā arhīva
Ilze Šķietniece

Internetā tikt pie nelegālām tabletēm var tikpat ātri, cik uzvārīt ūdeni tējkannā. Visticamāk, tās bija dzejnieka Andra Ogriņa (48) pāragrās nāves iemesls

Andris Ogriņš vairs neko neuzrakstīs. Viņš ir miris, un domāju, ka daudziem nebūtu pārsteigums, kāpēc. Tik lakoniski bijusī sieva Anda feisbukā paziņoja par talantīgā dzejnieka nāvi.

Oficiālais cēlonis — kardiomiopātija jeb sirds mazspēja. Viens no saslimšanas riska faktoriem var būt alkohola un atsevišķu medikamentu lietošana. Andris dzēra nomierinošas zāles. Lielā daudzumā. Kopā ar alkoholu.

Atkarība sākās pavisam nevainīgi. Pirms publiskiem dzejas lasījumiem Andrim mēdza uznākt panikas lēkmes. Ģimenes ārste ieteica nomierinošus recepšu medikamentus. Vēlāk viņam konstatēja depresiju, un zāles izrakstīja psihiatri. Kad viens vajadzīgo recepti nedeva, meklēja citu. Līdz aizvadītajā rudenī atklāja, ka dažādas ripiņas viegli pieejamas saziņas lietotnes Telegram grupās. 

Nomierinošie medikamenti satur psihotropas vielas, kas izraisa atkarību, tāpēc to apriti stingri regulē likums. Tomēr Valsts policijas statistika rāda, ka zāles ieņem otro vietu biežāk lietoto nelegālo apreibinošo vielu sarakstā tūlīt pēc marihuānas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu