Patiesības ceļabiedrs • IR.lv

Patiesības ceļabiedrs

Veidojot krājumu Neviens tev neticēs, mums bija būtiski, lai klātesošs ir arī maigums un dziedināšana, saka tā sastādītājas Laura Brokāne (pa kreisi) un Laura Stašāne. Foto — Kristīne Madjare
Marija Leskavniece

Dokumentālo stāstu un dzejoļu krājums Neviens tev neticēs atsedz vardarbību ģimenē, kas iesūkusies visdažādākajos pieredzes slāņos

Ideja radusies no literatūras un filozofijas žurnāla Punctum festivālā notikušajiem lasījumiem. Laura Brokāne ir šī interneta žurnāla redaktore. Savukārt Laura Stašāne ir viena no dokumentālās izstādes Lietisko pierādījumu muzejs idejas autorēm. Otra ir horeogrāfe Jana Jacuka. Abu veidotā izstāde tapa 2020. gadā jaunā teātra festivālā Homo novus, un šī «muzeja» kolekcijā ir pavisam ikdienišķi priekšmeti, kurus kopā ar vardarbības stāstiem iesūtīja sievietes no dažādām Latvijas vietām. Priekšmeti un sieviešu rakstītais joprojām apskatāmi Pieradijumumuzejs.lv.

Taču, pagājušā gada beigās izdoti grāmatā, šie stāsti top līdzīgi pierakstītai liecībai. Un sasniedz vēl plašāku auditoriju, uzsver grāmatas veidotājas. 

Krājumā līdzās dokumentālajiem tekstiem publicēta arī dzeja. Tā tapšanā līdzdarbojušies aptuveni trīsdesmit autori — dzejnieki Lote Vilma Vītiņa, Madara Gruntmane, Ieva Viese, Aivars Madris, Ligija Purinaša, Anna Belkovska, Roberts Vilsons, arī britu literāti. Grāmatas izdošanu atbalstījuši gan ziedotāji, gan Lielbritānijas vēstniecība Latvijā.

Grāmata ir plāna, bet emocionāli apjomīga. Kādu jūs iecerējāt krājumu Neviens tev neticēs?
Laura Brokāne. Veidojām to kā cieņas un apbrīnas apliecinājumu autorēm, kuras ir runājušas par vardarbību. Bet ļoti svarīga ir arī plašāka auditorija. Mēs ar Lauru jau agrāk esam darbojušās sociāli ievirzītas kultūras laukā un redzam, ka tam ir rezultāts. Grāmatas mērķauditorija noteikti ir ne tikai sievietes, kas cietušas no vardarbības. Cenšamies uzrunāt sabiedrību un parādīt, ka tā ir problēma. Jo Latvijā tolerance pret vardarbību ģimenē ir augsta. Joprojām pastāv uzskats — ja tas notiek aiz slēgtām durvīm, uz mums tas neattiecas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu