Uzrakstīt raganu • IR.lv

Uzrakstīt raganu

1
Anda Buševica, Latvijas Radio žurnāliste

Dainas Tabūnas romānā Raganas sievietes apzinās savu spēku

Sižeta sākumpunkts ir līdz banalitātei vienkāršs: gandrīz trīsdesmitgadnieci Almu pamet draugs. Jaunā sieviete līdz tam gājusi dzīves ceļu, par kuru atzinīgi galvu mātu gan radi, gan laikabiedri: iepazinusies ar puisi, apguvusi kopdzīvi, un tad jau laikam arī veidotu ģimeni un sagaidītu bērnus. Pēkšņi viņa paliek viena ar sevi, neatbildētiem jautājumiem, varbūt arī dusmām. Alma mēģina dzīvē saglabāt līdzsvaru, apmeklē tik ļoti izsmietos ezoterikas koučus un pamazām jūt sevī mostamies līdz šim neizzinātus spēkus.

Raganas patlaban ir aktuāla tēma. Top ironiskas un arī nopietni ieinteresētas filmas par latviešu aizraušanos ar ezoteriku, populāri ir ārzemju seriāli, kuru varones ir pusaudzes ar superspējām, raganas tēlu kā sievietes spēka apspiešanas instrumentu mūsdienu mākslā izspēlē gan uz teātra skatuves, gan laikmetīgās mākslas darbos. 

Lasot romānu, interneta žurnālā Satori uzmeklēju arī Dainas Tabūnas jūnijā publicēto rakstu Pārrakstīt raganu, kurā viņa ar gluži pētniecisku interesi sarindojusi gan BBC un The New York Times publikācijas, kas mēģina izskaidrot raganu tēmas popularitāti, gan Latvijas teātra dzīves notikumus, pieminot nupat Spēlmaņu nakts balvu saņēmušo izrādi Malleus Maleficarum. Jaunais līgums. 

Rakstniece piemin arī savu topošo romānu un raksta, ka sākumā viņas interesi aizķērušas vēsturiskas liecības par raganu medībām un prāvām 16.—17. gadsimtā. Taču no sākotnējās ieceres grāmatā palikuši tikai ceļojumi laikā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu