Pie sarunu galda • IR.lv

Pie sarunu galda

3
Kristofers Kārlis Krūmiņš. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Marija Leskavniece

Šonedēļ Dubaijā norisinās ANO 28. konference par klimata pārmaiņām jeb COP28. Paradoksāla — par norises vietas izvēli saka viens no Latvijas delegācijas pārstāvjiem, politikas students Kristofers Kārlis Krūmiņš

Drīz noslēgsies karstākais gads novērojumu vēsturē. Vidējā temperatūra šogad bijusi par 1,4 grādiem pēc Celsija augstāka, nekā fiksēta laika posmā no 1850. līdz 1990. gadam, konferences ievadā paziņoja Pasaules Meteoroloģijas organizācija. Šķietami nelielais skaitlis patiesībā ir tikai pussoli no nenovēršamas katastrofas, skaidro zinātnieki. Ja vidējā temperatūra par 1,5 grādiem pārsniegs to, kas fiksēta pirmsindustriālajā laikmetā, pārmaiņas dabā kļūs neatgriezeniskas un dzīvi uz Zemes padarīs gandrīz neiespējamu. Plaši mežu ugunsgrēki, plūdi un nepieredzēts karstums šogad plosījis arī Eiropu, klimata katastrofas apmērus ļaujot aizvien labāk iztēloties arī pie mums.

Samita mērķis ir censties pagriezt laika ritējumu cilvēcei par labu — dramatiski samazinot fosilā kurināmā izmantošanu un CO2 izmešus, kā arī ievērojami palielinot finansējumu atjaunīgajiem energoresursiem un klimata pārmaiņu seku likvidēšanai. 

Tomēr konferenci, kurā piedalās vairāk nekā 70 tūkstoši cilvēku no gandrīz 200 pasaules valstīm, daudzi nevērtē īpaši cerīgi. Pagājušā gada samits Šarm eš Šeihā Ēģiptē tiek uzskatīts par izgāšanos, jo būtiskas vienošanās un reālu finansējuma palielināšanu neizdevās panākt. Savukārt šogad vairāku pasaules politikā ārkārtīgi būtisku lielvaru vadītāji nemaz to neapmeklē. Klātienē Dubaijā nebūs ne ASV prezidenta Džo Baidena, ne Ķīnas līdera Sji Dzjiņpina. 

Turklāt Apvienotie Arābu Emirāti, kas uzņem samitu, ir vieni no lielākajiem naftas ražotājiem. Bet konferences prezidents ir Sultāns al Džābers, valsts pārvaldītās naftas kompānijas Adnoc vadītājs, kurš jau izpelnījies asu kritiku par apgalvojumu, ka nav nekāda zinātniska pamatojuma tam, ka tieši fosilā kurināmā aizliegums samazinātu globālo sasilšanu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu