Pīters Zaševs, Baltic Art 4 Ukraine iniciators • IR.lv

Pīters Zaševs, Baltic Art 4 Ukraine iniciators

Izstāde Baltic Art 4 Ukraine ir Pītera Zaševa veids, kā pievērst cilvēku uzmanību un palīdzēt Ukrainas cilvēkiem viņu svarīgajā cīņā. Foto no personīgā arhīva
Jana Altenberga

Arī uzņēmējdarbībā ir jāmeklē augstāks mērķis un jēga, uzskata Rīgas Ekonomikas augstskolas docents Pīters Zaševs. Viņš ir bijis vairāku uzņēmumu vadītājs un radītājs un nupat izveidojis jaunu projektu — virtuālu galeriju PlARTform, kurā mākslinieki no visas pasaules var bez maksas izstādīt savus darbus, lai tos ierauga pēc iespējas plašāks cilvēku loks. 

Taču šomēnes galerijā ir apskatāma īpaša izstāde — Baltic Art 4 Ukraine. Tajā var aplūkot un nopirkt mākslas darbus, kurus radījuši Baltijas mākslinieki, bet visa peļņa tiek ziedota rehabilitācijas centram Superhumans Ukrainā. Tas dibināts ar mērķi nodrošināt cieņpilnu dzīvi Ukrainas karavīriem, kas brutālajā Krievijas uzbrukumā zaudējuši kāju vai roku. Par saziedoto naudu valsts aizstāvjiem izgatavo protēzes, veic operācijas un vēlāk nodrošina rehabilitāciju, kas nepieciešama, lai ar jauno ķermeņa daļu cilvēks var turpināt pilnvērtīgu dzīvi. 

Pīters stāsta, ka viena protēze un ar to saistītā operācija, kā arī vēlākās procedūras izmaksā aptuveni 40 tūkstošus eiro. «Nelolojam cerības, ka mūsu iniciatīva savāks miljonus, taču būsim priecīgi arī tad, ja izdosies pievērst sabiedrības uzmanību faktam, ka vairāk nekā 20 000 ukraiņu ir zaudējuši kādu ekstremitāti,» saka Pīters. Virtuālā galerija tika atvērta pandēmijas laikā, bet līdzīga labdarības akcija notikusi jau pērn. Toreiz ziedojumi vākti un atbalsts sniegts karavīru bērniem, kas zaudējuši vienu vai abus vecākus. 

Pīters ieguvis doktora grādu ekonomikā un biznesa vadībā, kā arī praktiskas iemaņas sava uzņēmumu vadīšanā. Viņš ir bulgāru izcelsmes soms, kas dzīvo Igaunijā, bet Latvijā jūtas kā mājās, jo jau piecus gadus ir biznesa vadības docents Rīgas Ekonomikas augstskolā un galvaspilsētā viesojas vismaz trīs reizes mēnesī. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu