«Kravājiet mantas! Jo mēs nākam!» • IR.lv

«Kravājiet mantas! Jo mēs nākam!»

3
Ebreju kolonistu sadedzinātās palestīniešu automašīnas kādā Rietumkrasta ciemā oktobra sākumā. Foto — The New York Times
© The New York Times News Service un © Der Spiegel

Kamēr visas pasaules uzmanība galvenokārt pievērsta Gazā notiekošajam, okupētajā Rietumkrastā dzīvojošie radikālie ebreju kolonisti arvien biežāk uzbrūk palestīniešiem — tur no savas zemes jau izstumti simtiem cilvēku

Pēdējās oktobra sestdienas rītā Bilāls Mohammads Sālehs, kas iztiku pelna, tirgojot salviju un timiānu, kopā ar ģimeni devās novākt olīvas. Veco koku birzs viņa ģimenei pieder jau vairākās paaudzēs.

Tad pēkšņi parādījās četri bruņoti ebreju kolonisti, stāsta aculiecinieki. Viņi sāka kliegt, un olīvu vācēji metās bēgt. Taču Sālehs aizmirsa telefonu. «Es tūlīt atgriezīšos,» viņš teica sievai. Atskanēja divi šāvieni, un Sālehs saļima starp olīvkokiem. Viņš bija miris.

Kamēr pasaules uzmanība ir pievērsta Gazas joslai, vardarbība Rietumkrastā, kas ir daudz lielāks un komplicētāks palestīniešu apdzīvotais reģions, ir sasniegusi augstāko vardarbības uzplaiksnījumu pēdējo gadu laikā.

Arī olīvu birzī notikusī slepkavība atspoguļo ilgstošu problēmu Rietumkrastā, kas kopš 7. oktobrī piedzīvotajiem Hamās teroristu uzbrukumiem ir kļuvusi vēl akūtāka — daudzi palestīnieši apgalvo, ka labi apbruņotie kolonistu ekstrēmisti tagad kļuvuši vēl izaicinošāki un agresīvāki.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu