Ziema nāk • IR.lv

Ziema nāk

1
Pauls Raudseps

Ukraiņiem ir bijuši spoži panākumi cīņā pret Krievijas kara floti

Ceļi kļūst staigni, valdošie vēji salti. Stāvēt uz vietas nedrīkst, bet kā virzīties uz priekšu? Vasaras gaišās cerības palikušas pagātnē, un vakaros tumsa iestājas aizvien agrāk.

Ukrainai gaidāmā ziema būs gan praktiski, gan psiholoģiski sarežģīta — varbūt pats smagākais posms kopš Krievijas pilna mēroga uzbrukuma sākuma.

Pērn pavasarī eksistenciāls drauds izsauca milzīgu patriotisku pacēlumu. Okupantu padzīšana no Kijivas pievārtes, no Harkivas un Hersonas apgabaliem deva pārliecību par uzvaru. Ziema un pavasaris pagāja nākamā uzbrukuma optimistiskās gaidās.

Taču pēdējie mēneši liecina, ka ar gribasspēku un droniem nepietiek, lai pārrautu krievu ierakumu līnijas un atkārtotu iepriekšējā gadā panākto straujo virzību uz priekšu. Ukraiņiem ir bijuši spoži panākumi cīņā pret Krievijas kara floti, kura pēc precīziem un postošiem raķešu un jūras dronu uzbrukumiem lielā mērā pametusi Krimu un pārvietojusies uz Melnās jūras austrumu piekrastes ostām. Rezultātā Krievijai ir grūtāk no kuģiem raidīt raķetes pret Ukrainas civiliedzīvotājiem un infrastruktūru, un ir atsācies graudu un metālu eksports no Odesas. No septembra vidus līdz oktobra vidum jau ap 30 kuģiem devušies ceļā, spītējot Krievijas draudiem, ka negarantē to drošību. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu