Latviešu mūzikas debesjums • IR.lv

Latviešu mūzikas debesjums

Linards (pa kreisi) un Toms ar Diānas Stopiņas izveidoto plakātu. Foto — Edmunds Brencis
Alise Zita Zeidaka

Linards Kalniņš un Toms Gaļinauskis izveidojuši mājaslapu Grupu saites, kurā ne tikai apkopo latviešu mūzikas grupas, bet arī parāda — visas savijas vienotā tīmeklī

Pašai nezinot, esmu nonākusi birojā. Izrādās, ka tieši pie manis izvēlētā galda bāra Aleponija stūrī jau vairāk nekā divus gadus noris visas projekta Grupu saites sapulces. To man atklāj Toms Gaļinauskis, kurš sarunai pievienojas pirmais. Pēc brīža ierodas arī Linards. Septembra nogalē te notika atklāšana — dienasgaismu ieraudzīja abu veidotā tīmekļa vietne Grupusaites.lv, kurā apkopotas vairāk nekā 1400 latviešu grupas. Pagaidām, jo skaits turpina augt. Kopš atvēršanas brīža vien Toma un Linarda izveidotajai datubāzei pievienojušās vēl vairāk nekā 350 grupas. Tāpat kā Rīga, arī Grupu saites nekad nebūs gatavas, nosaka Toms. 

Ja atvērsit mājaslapu, acu priekšā parādīsies tāds kā zvaigznājs. Katra grupa ir bumbiņa, kas ar taisnēm savienota ar citām. Tās ir grupu saites. Tās rodas, tiklīdz kāds no cilvēkiem, kas kādreiz ir spēlējis vienā grupā, ir bijis arī citas apvienības sastāvā. Uzklikšķinot uz konkrēta rimbulīša, redzams, ar ko grupai ir «tieša radniecība». Es to iztēlojos kā dzimtas koku. Piemēram, Prāta vētrai ir «māsīcas» S.P.B. un Time After Time, jo visās trijās grupās ir spēlējis basģitārists Ingars Viļums. 

Mājaslapā var ne tikai aplūkot tīklojumu, bet arī konkrētas kategorijas grupas jeb veidotāju izraudzītas kopienas. Vienlaikus var nospiest vairāku kopienu «pogas», kas ļauj apskatīt, kādas saiknes pastāv starp, piemēram, trimdas un etnomūzikas kopienu. «Varētu domāt — vienā čupiņā metālisti, citā — šlāgeristi. Bet patiesībā gandrīz viss ir cieši saistīts,» atzīst Linards. 

Visinteresantāk ir tad, kad atklājas, ka ir, piemēram, divu specifiska veida grupu pudurīši un ir kāds cilvēks, kurš tos savieno. «Piemēram, viens no oriģinālajiem Līviem Modris Šterns, tātad Liepājas kopienas pārstāvis, ir tiešā veidā saistīts ar jauno Scēnu,» saka Toms. Scēna ir Rīgas pagrīdes jauniešu grupu kopiena, kas uzplauka pēc pandēmijas un pulcējas alternatīvās mūzikas grupu koncertos klubos Depo, Republika un radošajā kvartālā Lastādija. Modris Šterns tagad spēlē grupā INDE, kuras bundzinieks Rihards Straume spēlē arī Nikotīņos un citās Scēnas grupās. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu